Valgdrama i USA

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Hoteller i USA
Dage:
7 dage
Pris:
30.900 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 104 evalueringer)
Efterår 2024

Amerikanske præsidentvalg er altid dramatiske, men dette års version sprænger skalaen. Når Joe Biden og Donald Trump atter støder sammen i en hadefuld, perfid og polariseret gladiatorkamp, kan amerikansk politik virke som en karikatur på et demokrati. Resultatet af valget er imidlertid af kolossal betydning. Vi slår ned, netop som det går hedest for sig.

Kurset er et road trip i bus med udgangspunkt i USA’s flotte hovedstad, Washington DC, og gennem svingstaten Pennsylvania, landets femtemest folkerige delstat, et stykke udkants-USA, der som i 2020 kan få afgørende betydning for resultatet. Vi gør også en afstikker gennem et stykke af Maryland.

I global betydning er her er tale om årets mest spændende politiske rejse. Vi er afsted, mens valgkampen går i sin afsluttende fase og deltager i et eller flere politiske rallies. Kursisterne får en forståelse for tankegangen i det splittede amerikanske folk, for den dybere årsag til Donald Trumps popularitet, møder ledende politikere fra begge partier, kører gennem Amish-folkets territorier, har oplæg med universitetseksperter og krydser som bonus de smukke Appalaches-bjerge.

Det 60. præsidentvalg i verdens ældste demokrati er ikke bare et valg mellem to ideologiske retninger. På spil er selve den amerikanske sjæl og selvforståelse. Resultatet sætter rammerne for USA’s rolle i verden mange år frem og kan få konkrete og bekymrende konsekvenser for Europa og den globale verdensorden. En ukontrolleret global disruption er allerede i gang, næret af især Donald Trump og hans følgeres aggressive og populistiske tankegang.

Skal USA fortsat (igen) være ’den skinnende by på toppen af bakken’, som landet var i hele det 20. århundrede; netop kaldet det amerikanske århundrede? Nationen, som naturligt leder Vesten? Som resten af kloden i reglen ser op til og regner med?

Eller skal USA bevæge sig længere ind i Donald Trumps selvomsluttende America First-tankegang, hvor landets snævre egeninteresser uden undtagelse er nummer 1? Sige farvel til Nato og musketer-eden om at hjælpe sine allierede, trække sig fra Ukraine, forlade klimakampen? Blive et land, som andre frygter? Lade Kina, Rusland og autoritære værdier overtage scenen?

Valget i november er en kamp mellem to Amerika’er: Et åbent og et lukket. Biden repræsenterer dem i storbyerne, dem med uddannelser, den progressive elite, de mange minoriteter, de socialpolitisk og internationalt indstillede. Trumps demagogi appellerer først og fremmest til vælgerne i mindre byer, på landet, de kønsrollekonservative, de lavest uddannede, de hvide, vrede, ultra-kristne og ultraliberale med snævre nationale interesser.

USA er splittet som aldrig før. Godt halvdelen af befolkningen tror, at valget i 2020 var snyd, godt halvdelen frygter for en borgerkrig, godt halvdelen tror, at landet er på vej til at blive en form for autokrati. Så voldsomt er det! Familier og vennekredse er splintret til atomer under de seneste 8-10 års politiske fragmentering.

Resten af verden ser måbende til. På hvad der ligner en stormagt i gang med at støbe sin egen undergang. Paradokset ligger i, at afgørelsen på præsidentvalget potentielt har så kolossal betydning for bl.a. Europas fremtid og sikkerhed.

Dette efteruddannelseskursus foregår netop, som slutspurten i valgkampen sætter ind, cirka to måneder før det endelige opgør d. 5. november.

Kort om kurset:

Kurset er blevet til i nært samarbejde med en af Danmarks førende USA-eksperter, David Trads. I løbet af en uge møder vi:

  • Politiske eksperter i Washington DC.
  • Repræsentanter for begge partier.
  • ’Almindelige’ mennesker og deres bekymringer i f.t. de politiske emner, som præsidentvalget fortrinsvis handler om.
  • Kurset foregår i hovedstaden Washington DC og i flere byer i Pennsylvania, den måske vigtigste svingstat. Pennsylvania er dér, hvor det hele i teorien kan blive afgjort.
  • Kurset dykker ned i de emner, som amerikanerne er mest optaget af; abort, økonomi, indvandring, opoidkrisen, land versus by, stat versus frihed, våben, biblens rolle i politik etc.
  • Programmet bliver færdiggjort ca. 1 måned før kursusstart med respekt for den udvikling, der måtte være opstået, siden kursusbeskrivelsen blev skrevet. Herunder en planlægning efter lokale politiske rallies, som vi kommer til at følge.

PROGRAM (ændringer kan forekomme)

Mandag den 26. august, 2024 – København til Washington DC

Afrejse til Washington DC. Ankomst sidst på eftermiddagen. Status på valgkampen og på amerikanske og internationale perspektiver for valgets udfald v/David Trads. Fælles middag.

Tirsdag den 27. august, 2024 – Washington DC

Vi begynder tidligt, intet problem i f.t. vores jetlag. Tætpakket program med eksperter i tænketanke, på universitet og hos de to partiers kampagneorganisation.

Morgen: Gåtur på The Mall, Lincoln-monumentet, Vietnam-muren, World War II-Memorial, Jefferson-monumentet, Det Hvide Hus, inden vi slutter ved Kongressen og Højesteret; hvor hele USA’s politiske historie er tilstede. En grundlæggende indføring som afsæt for resten af ugen.

Formiddag: Besøg på American University, hvor Dan Schneider, professor i historie og jura, giver et tankevækkende og perspektivrigt oplæg i 2 dele. 1. del: Siden George Washington blev Den Nye Verdens første præsident efter Uafhængighedskrigen i 1776 har amerikanske præsidenter været ikoniske figurer. Om de store og de svage og deres betydning. 2. del: Hvordan ser valget på nuværende tidspunkt ud for Demokraterne.

Eftermiddag: Vi besøger det område lige øst for DC, hvor Biden i 2020 fik sit bedste valg overhovedet. Her møder vi en demokratisk lokalpolitiker, der giver sit syn på den demokratiske politik versus den republikanske.

Onsdag den 28. august, 2024 – Washington DC til Pittsburgh

Vi kører tidligt mod Pennsylvania – en stor, klassisk svingstat, hvor valgkampen derfor er særlig intens. Vi gør holdt i den tidligere industriby Braddock, et symbol på det ’Rustbælte’ af byer, der engang var velhavende, men som i dag er ’left behind’ og forfalder fuldstændigt. Et vigtigt element i valgkampen.

I Braddock møder vi borgmesteren og hendes kommunaldirektør og hører om deres forsøg på at rette den forfaldne by op stort set uden en cent i kommunekassen. Vi møder to hardcore Trump-fans, der ejer den lokale restaurant, og besøger en kirke, der giver sit bud på biblens betydning i den amerikanske valgkamp.

Undervejs gør vi også holdt ved det distrikt, hvor Trump fik sit bedste valg i 2020 og får en forståelse for den trumpske kernevælgers DNA. Udkants-USA og udkants-Danmark har mere til fælles end man skulle tro!

Torsdag den 29. august, 2024 – Pittsburgh

I Pittsburgh, en af USA’s klassiske, store arbejderbyer, zoomer vi ind på nogle af de vigtigste temaer i valget under møder med organisationer, universitetsfolk og lokalpolitikere.

På University of Pittsburgh redegør forskere på Institute of Politics for de amerikanske vælgersegmenter; hvem er det, der stemmer på henholdsvis Trump og Biden – og, ikke mindst, hvorfor?

Vi går tæt på abortdiskussionen, når vi besøger modstandere og tilhængere. Vi møder græsrødder på begge sider – hos People Concerned for the Unborn Child og hos en abortklinik.

Vi stempler også ind i den lige så afgørende våbendebat. En amerikansk våbenentusiast er noget helt særligt. Vi møder en på en shooting range.

Fredag den 30. august, 2024 – Pittsburgh til Philadelphia

Vi kører tværs henover Pennsylvania. Undervejs gør vi holdt i to mindre byer, Mifflin og Dauhin, som er henholdsvis stærke republikanske og demokratiske bastioner. I Mifflin fik Trump godt 8 ud af 10 stemmer, i Dauhin fik Biden godt 6 ud af 10. Her mødes vi med lokale repræsentanter fra de to valgkampe. Hvad er deres vigtigste temaer? De giver begge deres bud på, hvorfor USA i dag er så splittet, at sammenhængskraften er truet. Hvordan viser det sig i dagligdagen?

Vi besøger også en skole, hvor vi tager den ekstremt vigtige værdidebat om, hvilke bøger børn og unge må kunne låne på biblioteket. Vi møder en kvinde fra lokalafdelingen af en landsdækkende bevægelse, der er dybt bekymret for, at elever kan læse om homoseksualitet, racisme m.m.. Hun og hendes ligesindede har til dato fået forbudt 1.600 bøger for børn og unge fra landets skolebiblioteker.

Om aftenen deltager vi – efter planen – i et politisk rally og ser og hører med egne øjne og ører, hvordan den amerikanske valgkamp er blevet et show med forsimplede slogans og lidt el. slet ingen konkret politik. Primitiviseringen af politik er en global trend!

Lørdag den 31. august, 2024 – Philadelphia

I Philadelphia, en af USA’s store byer, bevæger vi os ind i tre af valgkampens vigtigste emner: kriminalitet, race, indvandring og opoidkrisen, der her viser sig fra sin værste side. Vi opsøger politiet, borgerretsorganisationer og aktører i et område af USA, hvor tusinder af tragiske ofre ligger, står eller sidder som døende zoombier på gaden.

På The Philadelphia Enquirer, delstatens fine avis, møder vi politisk redaktør Laura McCrystal og hører bl.a. om pressens rolle i polariseringen af den amerikanske befolkning.

Søndag den 1. september, 2024 – Philadelphia via Baltimore til København

Vi kører tidligt for at nå et besøg i Baltimore i delstaten Maryland, en meget demokratisk delstat. Her besøger vi en valgkreds og, hvis muligt, følger et vælgermøde for demokraterne.

Undervejs er der afrunding ved David Trads (og hans efterhånden legendariske ‘Bus-universitet’). Med ugens indhold som afsæt: Hvad kan vi se frem til mod den dag, som alles øjne er rettede på: 5. november.

PRAKTISK

Kurset organiseres af JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN, der siden 2012 har afviklet internationale kurser for Mediernes Efteruddannelse/PU.

Der flyves med KLM/Air France til Washington mandag morgen og tilbage søndag sidst på dagen. Der kan muligvis opnås forlængelse af opholdet efter kurset for egen regning. Ønske derom skal oplyses i god tid.

Under kurset bor vi på enkeltværelser på gode hoteller efter lokal standard. Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.

Kursisten står selv for at ansøge om visum til USA.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til seks uger før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter for allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris.

Det med småt: Der tages forbehold for force majeure i form af aflysninger på grund af voldsomt vejr, epidemi/pandemi eller anden udefrakommende påvirkning, som JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN ikke har indflydelse på.

Alle spørgsmål er velkomne. De kan stilles til jakob@rubin.dk.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater (årets udgivelse i kategorien ‘drama’). Siden 2018 har han udført opgaver for bl.a. Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

David Trads

 

David Trads, født 1967, journalist og forfatter. Tidligere korrespondent i USA, Rusland og Latinamerika. Forfatter til flere politiske bøger, senest de anmelderroste ‘Amerika, hvor er du?’ (2020) om USA under Donald Trump og om de psykologiske, menneskelige, politiske og økonomiske faktorer, der gør sig gældende i USA i disse år, og ’På jagt efter Amerikas sjæl’ (2022) om, hvordan nationen lige nu er i færd med at blive revet fra hinanden.

Har boet i USA i flere omgange fra 1980’erne til nu.

Mere om dette kursus