Tysklands ekstreme højredrejning

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Berlin
ME plus:
ME
Dage:
5 dage
Pris:
19.900 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 112 evalueringer)
Efterår 2024

Tyskland bevæger sig i disse år dramatisk mod højre. Over 30 % af tyskerne sympatiserer ifølge målinger i dag med partier og holdninger, som indtil for ganske nylig generelt blev vurderet som fascistiske, ekstremistiske og sågar neonazistiske.

Tysklands markante politiske spring mod højre og de tyske vælgeres opbakning til ekstreme holdninger er omdrejningspunktet for dette kursus, som i løbet af en kort, men intens uge kommer tæt på alle aktører og de mekanismer, der styrer Tyskland i en retning, ingen havde kunnet forestille sig for fem år siden.

Tendensen er bekymrende, men går igen i Europa og resten af verden.

Valgprognoserne er klare: Det højrenationale parti ‘Alternative für Deutschland’ (AfD) har på tidspunktet for kurset få måneder tidligere vundet jordskredssejre ved valg i tre østtyske delstater, ligesom partiet står til at gå massivt frem ved valget til Europa-Parlamentet i juni.

Valgsejrene til AfD betyder, at et parti stemplet som delvist højreekstremistisk for første gang siden nazismens sammenbrud for 80 år siden bliver en førende kraft i store dele af Tyskland. Denne tendens ses i mange europæiske lande, men er særligt overraskende og urovækkende i Tyskland, ikke mindst på grund af landets historie.

Tyskernes tilslutning til partiet på den yderste højrefløj givet et hint om, hvordan vælgerne vil stemme til næste års store forbundsdagsvalg. Det er ikke for meget at sige, at panikken breder sig i det politiske etablissement i Berlin.

Ifølge undersøgelser har op mod hver femte tysker i dag højreekstremistiske holdninger, mens endnu flere støtter AfD. Hvorfor bevæger befolkningen i EU’s største og økonomisk stærkeste land sig så massivt mod højre? Hvad får tyskerne til at støtte et parti, som betragtes som racistisk, antidemokratisk og ligefrem nynazistisk? Dette kursus besvarer og perspektiverer disse spørgsmål..

PROGRAM (ændringer kan forekomme)

Dag 1
Kl. 12.00: Ankomst og indkvartering på hotel i Berlin.

Kl. 13.00: Velkomst og introduktion af kursusdeltagere, kursusledere og program. Indledende oplæg om de seneste års højredrejning i tysk politik, om partiet Alternative für Deutschlands enorme succes og om, hvad der står på spil ved næste års valg til forbundsdagen. Ved Tysklandskorrespondent Tobias Stern Johansen.

Kl. 15.00: Hvad er ‘det nye tyske højre’ – og hvad er det ikke? Vi besøger den statslige organisation Det Føderale Center for Politisk Dannelse og lytter til et oplæg af professor i politologi og sociologi, Armin Pfahl-Traughber, en af landets førende eksperter på feltet.

Kl. 17.00: Hvorfor bevæger Tyskland og Europa sig mod højre, hvorfor går højrepopulistiske partier frem i mange lande? Vi besøger ngo’en Hans-Böckler-Stiftung og møder Bettina Kohlrausch, som forsker i højrepopulisme i Tyskland og Europa generelt.

Dag 2
Kl. 09.00: Afgang fra hotel til Forbundsdagen.

Kl. 10.00: Kort, historisk rundvisning i rigsdagsbygningen, ved trapperne foran indgangen hører vi om stormen på rigsdagen den 29. august 2020, hvor højreekstremister m.fl. forsøgte at trænge ind i parlamentet, vi besøger tagterrassen og den mægtige glaskuppel – et symbol på politisk transparens efter det 20. århundredes to tyske diktaturer – hvorfra vi kan se det politiske arbejde i parlamentet.

Kl. 11.00: Interview med CDU-politiker og tidligere sundhedsminister, Jens Spahn, en af Tysklands mest fremtrædende oppositionspolitikere og en stærk kritiker af sin egen tidligere regeringschef, Angela Merkel. Hvad er gået galt, siden Tyskland på få år er gået fra den milde Mutti Merkel til det vrede AfD?

Kl. 12.00 Frokost i forbundsdagen. Hvor vi også ser vi de sovjetiske soldaters graffiti på væggene i de politiske korridorer, som har fået lov til at blive stående siden den røde hærs erobring af Berlin i 1945.

Kl. 13.00: Interview med AfD-politiker og medlem af Forbundsdagen Beatrix von Storch, et af partiets fremtrædende medlemmer, tilhørende den mere moderate fløj. Hun forklarer sit partis politiske program og giver et bud på, hvad mere AfD har at byde på end at ville lukke grænserne og kritisere de øvrige partier sønder og sammen?

Kl. 14.30: Interview med miljøpartiet De Grønnes medlem af Forbundsdagen Merle Spellerberg, som har valgkreds i en af de højreradikale højborge i delstaten Sachsen. For to år siden strøg De Grønne mod stjernerne, nu bløder de stemmer, mens AfD går massivt frem. Hvorfor? Og hvad vil/kan De Grønne gøre for at dæmme op for AfD’s succes?

Kl. 16.00: Interview med Carsten Schneider, den tyske regerings særlige kommissær for Østtyskland: Hvorfor står højreekstremismen og AfD særligt stærkt i det tidligere DDR?

Aften: Vi besøger Morgenrot i Prentzlauer Berg, et af bydelens sidste alternative, venstreorienterede bofællesskaber.

Dag 3
Kl. 09.00: Afgang med tog fra Berlin Hauptbahnhof. Dagsrejse til AfD-hjerteland i den østtyske delstat Sachsen syd for hovedstaden.

Kl. 11.30 Ankomst til porcelænsbyen Meißen. Regionen har både fostret tysk romantik og gjort sig bemærket med nedbrændte flygtningecentre, corona-protester og massiv opbakning til højreekstremistiske partier.

Kl. 12.00 Interview med den danske filosof og forfatter Peter Tudvad, som i 2018 flyttede fra Berlin til Meißen, fra Tysklands liberale hovedstad til landets højrenationale hjerte. Vi taler med den skarpe dansker i et lokale på middelalderbyens markedsplads. Emne: Hvordan ser den tyske højredrejning ud med danske øjne?

Kl. 13.30: Interview med byens præst, Bernd Oehler, som er formand for et forbund, der arbejder med integration af flygtninge. Under flygtningekrisen fik han dødstrusler på grund af sin kirkelige aktivisme. Han har fulgt højreekstremismens fremkomst i Sachsen siden Berlinmurens fald i 1989. Han giver sit bud på, hvorfor demokratiforkæmpere fra DDR-tiden i dag støtter autoritære partier som AfD?

Kl. 15.00: Interview med politiker, forfatter og DDR-borgerrettighedsforkæmper Frank Richter, som har skrevet bogen ‘Hører Sachsen stadig til Tyskland?’ Hvorfor er østtyskerne så vrede?

Kl. 16.00: Hjemrejse med tog retur til Berlin.

Dag 4
Kl. 09.00: Rundvisning i Det Tredje Rige. Nazismens spor i Berlin. Med guide. Vi besøger blandt andet Holocaust-mindesmærket og museet Terrorens Topografi, hvor nazisterne havde deres hovedkvarter. Har den gamle nazisme betydning for det nye tyske højre?

Kl. 13.00: Frokost i fjernsynstårnet på Alexanderplatz, DDR’s højteknologiske prestigebyggeri fra 1969. Nyd udsigten fra den roterende og kitschede restaurant.

Kl. 15.00: Interview med AfD-afhopperne Simon Bucher og Christian Hirsch. De forklarer med deres egne erfaringer som udgangspunkt, hvorfor medlemmerne strømmer til partiet, hvorfor de selv smuttede igen, og hvorfor partiet er så ekstremt populært? Vi møder dem Unter den Linden, det politiske Berlins foretrukne udskænkningssted. Derefter tog til Bahnhof Zoo/Vestberlin.

Kl. 16.30: Interview med forfatter Thomas Wagner om sammenhængen mellem studenteroprøret i ‘68 og det nye tyske højre. Vi taler med Wagner i Amerikahaus i Vestberlin, hvor de allerførste studenterprotester fandt sted. Var de vilde venstreorienterede virkelig startskuddet til det højre, vi ser i dag?

Dag 5
Kl. 09.00: Gåtur guidet af Nirit Ben-Joseph med fokus på Berlins erindringskultur 80 år efter nazismens forbrydelser. Den israelske guide Nirit Ben-Joseph har i 25 år arrangeret gåture i Berlin for at vise israelske turister, at den tidligere nazistiske hovedstad er et trygt sted for jøder. Hun er ekspert i byens rige jødiske historie og de forbrydelser, der blev begået i Tysklands navn. I dag er hun dog mindre tryg end nogensinde før. Vi hører hende fortælle hvorfor.

Kl. 14.30: Besøg på Det tyske center for integrations- og migrationsforskning, hvor forsker og ph.d. Aisha-Nusrat Ahmad fortæller om tysk højredrejning, racisme og modstand mod Tysklands migrationspolitik.

Kl. 16.00: Det røde Berlin. Gåtur i hovedstadens traditionelt venstreorienterede bydele Friedrichshain og Kreuzberg, hvor besætterkulturen havde sin storhedstid. Historikeren Axel Weipert fortæller os om det røde Berlin, som lå midt i det gamle konservative preussiske hjerteland, og som nazisterne aldrig havde held til at gøre rigtigt nazistisk. Vi afslutter med en anarkist-øl på knejpen Kuckucksei og spørger Weipert: Er Berlin rød, grøn eller brun? Hvor bevæger Tyskland sig hen?

Sidst på dagen: Hjemrejse.

PRAKTISK

Under kurset bor vi på enkeltværelser på gode hoteller efter lokal standard. Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.

Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til seks uger før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter til allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris.

Det med småt: Der tages forbehold for force majeure i form af aflysninger på grund af voldsomt vejr, epidemi/pandemi og anden udefrakommende påvirkning – som JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN ikke har indflydelse på eller kunne forudse.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater (årets udgivelse i kategorien ‘drama’). Siden 2018 har han udført opgaver for bl.a. Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

Tobias Stern Johansen

Tobias Stern Johansen har været Kristeligt Dagblads korrespondent i Tyskland med base i Berlin siden 2016. Han skriver primært nyheder, reportager og interviews om politik, kultur, kirkeliv, samfundsforhold og værdidebatter fra det tysksprogede område samt Østeuropa og Rusland. Siden Ruslands invasion i Ukraine i februar 2022 har han desuden været avisens Ukraine-korrespondent og har besøgt det krigsramte land ad fem omgange. Han er født i 1978, har læst journalistik på Roskilde Universitet og retorik på Københavns Universitet og blev i 2009 cand.comm. i journalistik. Fra 2009 til 2014 arbejdede han som journalist på Kristeligt Dagblads kirke og tro-redaktion, hvorefter han frem til 2016 var ansat på avisens internetredaktion.

Mere om dette kursus