Nordirland – EU’s problembarn (Aflyst pr. 4. marts – se mere i kursusbeskrivelsen)

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Hoteller, Irland
Dage:
6 dage
Pris:
22.900 kr. | PU-støtte: 7.800 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 104 evalueringer)
Forår 2024

DETTE KURSUS ER VI DESVÆRRE NØDT TIL AT AFLYSE PR. 4. MARTS. I KATALOGET FOR 2. SEMESTER 2024 (som udkommer ca. 1 maj) TILBYDER JRK KURSER OM INTERNATIONAL POLITIK I HHV. USA, TYSKLAND OG ISRAEL/PALÆSTINA. DELTAGERE FRA DETTE KURSUS ER MERE END VELKOMNE TIL AT FORHØRE SIG OM EVT. DELTAGELSE PÅ ET AF DISSE KURSER I STEDET. KH Jakob Rubin

Med besøg i Belfast og Londonderry og oplæg fra politikere, akademikere og væsentlige aktører sætter vi os ind i det komplicerede og eksplosive problem, som opstod i Nordirland som en konsekvens af Brexit.

Kurset foregår i løbet af en intens uge. Programmet er sammensat af Danmarks for tidens længstsiddende korrespondent på de britiske øer, Kristeligt Dagblads Bjarne Nørup, i samarbejde med Jakob Rubin.

Nye voldsepisoder mellem protestanter og katolikker opstod i kølvandet på Storbritanniens brud med EU og viste, at det moderne Nordirland har svært ved at ryste sin blodige fortid af sig. Det religiøse had hænger ved i nye generationer.

Vi forsøger at forstå hvorfor.

BAGGRUND

Det overraskede de fleste, at uforsonligheden lever videre i Nordirland. Den er overvejende politisk/religiøst betinget og har resulteret i nye attentater mod politiet og kampe mellem protestantiske og katolske nordirere. Det er langt fra de borgerkrigslignende 60’ere og 70’ere, men viser at det gamle, religiøst betingede had ligger lige under huden.

Uforsonligheden er udløst af Brexit. Da briterne forlod EU, blev Nordirland  kastebold i et storpolitisk spil mellem to uforenelige størrelser. En gordisk knude, da ‘Langfredagsaftalen’ om fred i Nordirland forudsætter en åben grænse mellem Nordirland og Republikken Irland. Omvendt kræver EU’s regler en totalt lukket ydre grænse med grænsekontrol af varer, personer og serviceydelser, der kommer ind i EU.

Storbritanniens og EU’s skrøbelige løsning på grænsestriden lader toldgrænsen mellem EU og Storbritannien gå i Det Irske Hav – med den konsekvens at Nordirland hverken er helt UK eller helt EU.

Læg dertil, at Nordirland i skrivende stund (september 2023) har været uden regering i 15 måneder. DUP (det britisk orienterede, protestantiske, kongetro Democratic Unionist Party) har blokeret for det obligatoriske regeringssamarbejde med Sinn Féin, der efter valget i maj 2022 tilmed blev det største parti. Sinn Féin er det traditionelt katolske/republikanske parti, som ønsker et forenet Irland.

Som en del af Langfredagsaftalen skal de største partier gå i regering sammen. Kravet kan bedst betegnes som et tvangsægteskab mellem fjender. Det nægter DUP nu at være en del af. Situationen blev ikke bedre, da DUP efter valget i 2022 ikke længere er Nordirlands største parti, men må spille andenviolin. En rolle, partiet ikke er vant til.

Det foreløbige program ser således ud:

Mandag 3. juni:

08.00: Afg. CPH/BLL morgen, ankomst Belfast over middag.

13.00: Præsentation af kurset.

13.30: ‘Den nordirske konflikt’, oplæg v. Bjarne Nørum.

15.00: Møde med dr. Brendan Browne, forsker i konfliktløsning og forsoning på Trinity Universitetet Trinity, Belfast.

Tirsdag 4. juni:

09.30: Queens University. Møde med statskundskabsprofessor og Brexit-ekspert Katy Hayward: Nordirsk politik, hvor står vi, hvad er på spil?

11.30: Møde med parlamentsmedlem John Finucane, Sinn Féin. Den aktuelle nordirske konflikt set fra Sinn Féins perspektiv.

Frokost.

14.00: Besøg på Stormont – slottet, der huser selvstyreparlamentet i Nordirland. Møde med Nuala McAllister, parlamentsmedlem for Alliance Party, partiet, der er det store alternativ til de sekteriske partier DUP, Sinn Féin, SDLP og Ulster Unionists.

16.00: Møde med Ian Paisley Jr., DUP.

17.30: Tur til Peace Wall  – muren, der adskiller protestantiske og katolske dele af Belfast.

19.00: Møde med den danske konsul i Belfast, Kevin Paul Kingston, Danske Bank.

Onsdag 5. juni:

09.00:  Northern Ireland Chamber of Commerce and Industry: Nordirlands økonomi og industri. Hvad er på spil for Nordirland i forhold til toldbarrieren med resten af Storbritanien og den halvt åbne grænse til Irland og EU.

11.00: Kulturelt islæt. Museum over ‘The Troubles’, som konflikten mellem de to stridende parter kaldes.

12.00: Det moderne Nordirland som succesfuldt hjemsted for film- og tv-serier. Ikke navngivet oplægsholder.

Frokost.

15.00: Tog Belfast-Londonderry, 2 timer og 2 minutter

19.00: Londonderry. Møde med lokale journalister.

Torsdag 6. juni:

Tema: ‘The Troubles’ placering i dag i nordirernes bevidsthed.

08.30: Guidet tur ved vægmalerierne, der mindes ”Bloody Sunday”. Guiden er pårørende til en af de dræbte.

10.30: Museum of Free Derry, der har en permanent udstilling om ”Bloody Sunday”. Rundtur med kurator Adrian Kerr.

12.00: Møde med PSNI: Police Service of Northern Ireland: Hvad er det aktuelle trusselsbillede. Hvor meget er sekterisk vold, og hvor meget handler om, at tidligere tiders paramilitære grupper nu gør sig i bandekriminalitet.

Frokost.

14.30:  Religiøse Kræfter: Møde med henholdsvis katolske og protestantiske præster, der taler om kirkernes rolle i konflikten. Ikke navngivne.

Fredag 7. juni:

09.30: Møde med kommunaldirektør John Kelpie om, hvordan Londonderry, som den største by, der ligger stort set på grænsen mellem Nordirland og Irland, er påvirket og udnytter de økonomiske muligheder, det giver.

11.30: Besøg på virksomheden Nuprint Technologies, hvor direktør Gavin Killeen fortæller om, hvordan virksomheder i Nordirland får det bedste af både EU og UK, fordi de har direkte adgang til begge markeder.

Frokost.

14.00: Afgang til landmanden David Crocket, hvis jord ligger på begge sider af grænsen mellem Nordirland og Irland. Trods gnidningerne, det giver, er han en varm fortaler for, at tingene ikke skal vende tilbage til de skæve gamle dage.

19.00: Opfølgning på ugen.

Lørdag 8. juni:

Tog Londonderry-Belfast og fly hjem.

Ændringer kan forekomme i det endelige program. Det er muligt at forlænge opholdet for egen regning.

PRAKTISK

Under kurset bor vi på enkeltværelser på gode hoteller efter lokal standard. Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.

Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til seks uger før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter til allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris.

Det med småt: Der tages forbehold for force majeure i form af aflysninger forårsaget af voldsomt vejr, epidemi/pandemi og anden udefrakommende påvirkning – som JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN ikke har indflydelse på.

Undervisere

Bjarne Nørum

Siden 2006 har Bjarne Nørum været korrespondent for Kristeligt Dagblad i London, og han er den mest erfarne i det danske korrespondentkops. Bjarne Nørum kommenterer britiske forhold på radio og tv. Er flittig foredragsholder om Brexit og tillige forfatter til ‘Turen går til Skotland’.

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater (årets udgivelse i kategorien ‘drama’). Siden 2018 har han udført opgaver for bl.a. Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

Mere om dette kursus