Klimakursus Island: Den grønne omstillings spydspids

Startdato:
Udbyder:
Sted:
108 Reykjavik, Island
Dage:
5 dage
Pris:
26.000 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 9 evalueringer)
Efterår 2024
The town of Stykkisholmur, Snaefellsnes peninsula, the western part of Iceland

Dette kursus har som mål at give dig en bedre forståelse af klimakrisen, viden om nye veje og inspiration til en stærkere dækning. I Island findes et væld af løsninger, der peger frem mod en bæredygtig økonomi.

For 15 år siden var Island et af de første lande til at indføre det, som snart sagt alle klimaeksperter er enige om, er et altafgørende værktøj i kampen om at gennemføre den grønne omstilling – en CO2-skat. Siden er den grønne omstilling gået stærkt på den arktiske østat, hvor virksomheden Carbfix som en de første i verden leverer CO2-fangst og lagring i stor skala. Og det stopper ikke her. Islands regering går målrettet efter CO2-neutralitet allerede i 2040 og har en lang historie med at udvinde energi fra geotermi – som mange andre lande, bl.a. Danmark, først for nylig er gået i gang med at afprøve.

Vulkan-øen med 400.000 indbyggere er med andre ord et eksempel for resten af verden. Det undersøger vi på dette kursus, hvor vi med tid i undervisningslokalet og tid til ekskursioner sætter fokus på en tættere dækning af de grønne løsninger, der kan bringe os i mål med Paris-aftalen.

Hvorfor dette fokus?

I disse år byder tusindvis af politikere, forskere og virksomheder sig til med løsninger på den bydende nødvendige omstilling til fossilfrie samfund. Nogle af de forslag er intet værd, andre går på tynde ben, og nogle få af dem er den ægte vare. Hvis journalister ikke er i stand til at skelne mellem de kategorier, så risikerer vi at begå store fejl. Aldrig har det været mere vigtigt med kritisk og konstruktiv klimajournalistik!

I løbet af de fem dage i og udenfor Reykjavik vil vi møde forskere, entreprenører, politikere og dygtige klimajournalister.

Vi vil blandt andet beskæftige os med videnskabsformidling, greenwashing og kunstig intelligens som et nyt værktøj til den lidt dybere, undersøgende klimajournalistik.

Vi lægger et grundlæggende fundament for forståelsen af nogle af de centrale tankegange og teknologier i den grønne omstilling; CCS, PtX, geotermi, udnyttelse af overskudsvarme – og vi skal selvfølgelig også stille de kritiske spørgsmål: Bliver store mængder geotermisk energi en sovepude for reelle reduktioner? Og hvad med de tre – også for Island – så svære B’er?: biler, bønder og boliger.

Indimellem skal vi nyde lidt af den enestående islandske natur – og blive mindet om, hvilke konsekvenser klimaforandring har.

Det får du med hjem:

  • Forståelse for de teknologiske muligheder og udfordringer i klimakrisen
  • Gennemgang af ny EU-lovgivning, der forbyder greenwashing og vildledende produktinformation
  • Metoder, der gør det nemmere for dig at spotte greenwashing
  • Viden om de konfliktområder, der stadig er i dette stofområde – ikke mellem dem, der tror på klimaforandring, og dem, der ikke gør, men mellem løsninger og analyser.
  • Introduktion til at arbejde med kunstig intelligens til at analysere store datasæt
  • Skærpet kritisk sans for de historier, der bygger på udmeldinger fra aktører på området, herunder regionale og kommunale klimahandlingsplaner.
  • Værktøjer til at finde de klimahistorier, der er relevante for din målgruppe
  • Netværk med andre klimajournalister i Norden

De to kursusledere, Sigrún Stefánsdóttir og Rasmus Thirup Beck, er begge erfarne kapaciteter både i forhold til området og de journalistiske værktøjer.

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Rasmus Thirup Beck – Uddannet journalist og antropolog. Har arbejdet på Politiken og Klimamonitor og dækket området siden 2008, hvor han var en del af holdet bag det prisvindende projekt ‘Face the Climate’. Tidligere medvært på P1-programmet ‘Sidste mand slukker lyset’ og er medforfatter til bogen ‘Hvis vi vil – Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent’.

Kurset udbydes også i de øvrige nordiske lande.

Undervisere

Rasmus Thirup Beck

En del af teamet bag Klimajournalisterne.dk. Uddannet journalist og antropolog. Har arbejdet på Politiken og dækket klimaområdet siden 2008, hvor han var en del af holdet bag det prisvindende projekt ‘Face the Climate’. Tidligere medvært på P1-programmet ‘Sidste mand slukker lyset’ og er medforfatter til bogen ‘Hvis vi vil – Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent’.

Sigrún Stefánsdóttir

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.