Kampen om USA – valg i et splittet land

Startdato:
Udbyder:
Sted:
USA
Dage:
7 dage
Pris:
30.900 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 112 evalueringer)
Efterår 2023

Ikke kun USA’s, men klodens fremtid er i spil, når amerikanerne vælger deres næste præsident i 2024. Et valg, som forventes at blive både voldsomt og voldeligt.

Dette kursus er et dyk ned midt i den amerikansk valgkamp med start i den politiske nationalarena, Washington DC, og dernæst på et roadtrip gennem de vigtige nabostater Virginia og West Virginia/Pennsylvania.

Her kommer vi til at følge valgkampen helt tæt kun godt 10 måneder før valgdagen. Vi får indsigt i, hvad der er på spil, og hvilke faktorer der afgør valget af verdens mest magtfulde person. Et valg der – igen og med rette – kaldes et af de vigtigste nogensinde og under alle omstændigheder vil være definerende for kursen for europæisk sikkerhedspolitik. I en tid, hvor den globale magtbalance er under pres.

Når kurset løber af stablen, er præsidentkandidaterne i fuld gang med at mobilisere vælgere og sværte hinanden til i milliarddyre valgkampagner.

Spørgsmålene om, hvorvidt Donald Trump er kørt i stilling til et vildt comeback version 2.0, og om Joe Biden har pusten til endnu en tørn, vil være besvarede. Andre står stadig åbne. Er nye kandidater kørt i stilling? Gentager højrefløjen sine voldskampagner? I hvor høj grad spiller fake news, hackerangreb og udenlandsk påvirkning ind?

Spændingen vil under alle omstændigheder være garanteret. Adfærden i amerikansk politik er vild og voldsom, set med vores øjne, og udfaldet har større betydning for Verden, Europa – og dermed Danmark – end længe set.

Dette kursus ledes af en af landets førende USA-kendere, forfatter og journalist David Trads. I løbet af en uge møder vi højtstående politikere, civile aktivister, eksperter, institutioner og repræsentanter for både storby og udkants-USA. Det hele perspektiveres undervejs af David Trads’ viden og hans velkendte formidlingsevne. Kurset kan betragtes som en komprimeret masterclass i amerikansk politik lige her og nu.

BAGGRUND

USA’s to altdominerende, politiske partier, Demokraterne og Republikanerne, afskyr hinanden. Af frygt for vælgernes afvisning – og som ofre for deres egen retorik – tør amerikanske politikere ikke søge kompromis og samarbejde over midten.

Politikerne symboliserer dermed – og promoverer – foragt for andre holdninger og respektløshed. Resultatet er en massiv splittelse af amerikanerne. Halvdelen af landets befolkning oplyser i ramme alvor, at de tror, at en borgerkrig er under opsejling. Demokratiets bærende søjler vakler på grund af politiske manipulationer af valgkredse, politiske udnævnelser af dommerstanden, bevidst indskrænkning af borgernes mulighed for overhovedet at kunne stemme, af levefodspolitikere, der bliver ved til de er oppe i 80’erne etc. Listen er lang.

Dette er ikke kun en tendens i verdens ældste demokrati, USA. Resten af verden følger nøje med og tager de amerikanske trends, der sejrer, til sig. Tilhængere af totalitære styrer verden over føler medvind, når de rabiate kræfter vinder frem i USA.

Også for Danmark står meget på spil. Uanset om man bryder sig om det eller ej, er kun et stærkt Amerika garant for frihed og fred i verden. Der er nul alternativer i sigte. Målinger viser, at verden stadig ser mere op til USA end til noget andet land. Hvad gør vi, hvis den uomgængelige nation kollapser?

KURSUSINDHOLD

Kurset besøger Washington DC og nabostaterne Pennsylvania, West Virginia og Virginia.

Lokaliteterne er valgt for at give os mulighed for inden for kort afstand at kunne dykke ned i nogle af de allervigtigste politiske udviklinger i USA – både globale, nationale og lokale. Turen mellem staternes hovedstæder foregår som et ’bus-universitet’, hvor hver dags program forberedes og perspektives. I snit køres 100-150 km dagligt.

Vi begynder i Washington DC, hvor vi får det bedste overblik over den nationale politiske scene. Her besøger vi demokratiske og republikanske tænketanke. En medieforsker redegør for mediernes rolle i amerikansk politik. Og vi deltager i en sammenkomst hos en kendt politisk analytiker.

Vi kører i bus til Braddock, Pennsylvania. Provinsbyen øst for Pittsburg er symbol på det ’udkants-amerika’ (på amerikansk: ’Flyover America’), som var og er bevæggrunden for at forstå oprøret i amerikansk politik. Her møder vi lokale politikere, erhvervsfolk og en forfatter, der beskriver en gylden fortid og en ringe nutid, han kalder ‘Den amerikanske drøm i ruiner’.

Kurset fortsætter i West Virginia, en traditionel mine- og landbrugsstat, som i dag er Trump og trumpismens stærkeste område. Her står Republikanerne bomstærkt. Det er i den grad et område, der minder om gamle dages Amerika. I hovedstaden Charleston møder vi republikanske lokalpolitikere, besøger redaktøren for den førende lokale avis, The Post and Courier, og opsøger en våbenklub for at forstå, hvor stærk en rolle våbenkulturen spiller i amerikansk politik.

Nabostaten Virginia er en af USA’s større svingstater med en ganske typisk demografi: I byerne bor progressive, venstreorienterede woke-typer. Uden for byerne er der flest republikanske, stærkt troende, ’traditionelle’ amerikanere. Med fokus på Jeffersons hjemby, universitetsbyen Charlottesville, går vi tæt på identitets- og racepolitik.

På byens kendte universitet får vi oplæg fra professorer med speciale i sociologi og politisk videnskab, vi møder studenteraktivisternes organisation – og zoomer blandt andet ind på konflikten om statuen af Robert F. Lee, sydstatsgeneralen. Debatten om ‘ham’ er i sin essens debatten om USA i lyset af den voksende cancel-kultur i USA.

Tilbage til Washington DC runder vi af med at sætte fokus på, hvad det forandrende Amerika betyder for os, der bor i Europa.

PRAKTISK

Det endelige program udsendes cirka en måned før kursusstart. Der tages forbehold for, at enkelte punkter kan blive ændret/justeret, og nye kan komme til.

 

 

Kurset organiseres af JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN, der siden 2012 har afviklet internationale kurser for Mediernes Efteruddannelse/PU.

 

Der flyves med KLM/Air France eller Icelandair til Washington søndag formiddag og tilbage lørdag sidst på dagen. Der kan muligvis opnås forlængelse af opholdet efter kurset for egen regning. Ønske derom skal oplyses i god tid.

Under kurset bor vi på enkeltværelser på gode hoteller efter lokal standard. Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.

Kursisten står selv for at ansøge om visum til USA.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til seks uger før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter til allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris.

Det med småt: Der tages forbehold for force majeure i form af aflysninger på grund af usædvanligt voldsomt vejr, epidemi/pandemi og anden udefrakommende påvirkning – som JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN ikke har afgørende indflydelse på

Undervisere

David Trads

 

David Trads, født 1967, journalist og forfatter. Tidligere korrespondent i USA, Rusland og Latinamerika. Forfatter til flere politiske bøger, senest de anmelderroste ‘Amerika, hvor er du?’ (2020) om USA under Donald Trump og om de psykologiske, menneskelige, politiske og økonomiske faktorer, der gør sig gældende i USA i disse år, og ’På jagt efter Amerikas sjæl’ (2022) om, hvordan nationen lige nu er i færd med at blive revet fra hinanden.

Har boet i USA i flere omgange fra 1980’erne til nu.

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater (årets udgivelse i kategorien ‘drama’). Siden 2018 har han udført opgaver for bl.a. Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.