Israel-Palæstina, konfliktens kerne

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Jerusalem
Dage:
6 dage
Pris:
21.900 kr. | PU-støtte: 5.400 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 104 evalueringer)
Efterår 2024

I løbet af en uge præsenteres du for konfliktens parter og historie og får en grundig indsigt det, som ligner klodens mest komplicerede konflikt – og mest betydningsfulde, globalt set.

Vi besøger både Israel og de palæstinensiske områder, zoomer ind på krigen i Gaza og den mangeårige israelske besættelse af de palæstinensiske områder. Samtidigt dykker vi ned i splittelsen internt i både Israel og hos palæstinenserne. Hvem vil egentligt fred i de to lejre, og hvem holder konflikten i live?

Ved besøg og oplæg med relevante aktører opridses en række af de mest markante brudlinjer mellem bosættere og liberale i Israel, mellem Fatah og Hamas i Palæstina, mellem Gaza og Vestbredden og mellem de religiøse og sekulære i begge lejre.

På kurset møder vi repræsentanter fra politik, militær, erhvervsliv, medier og tænketanke. Hensigten er at komme hele vejen rundt om krisen i Israel og give deltagerne en grundig forståelse af den mangeårige konflikt – og en forestilling om, hvorvidt der er grund til håb om en løsning.

Dette kursus er en videreudvikling af to tidligere, succesfulde og udsolgte kurser fra 2021 og 2022. Af gode grunde vil programmet blive justeret i takt med udviklingen. Hensigten er at sikre, at vi kommer helt tæt på konfliktens kerne.

Vi bor i den magiske, tusindeårige by, Jerusalem, hvorfra vi kører ud i landet.

Baggrund:

Siden Hamas’ terrorangreb 7. oktober 2023 har Gaza-krisen kostet titusinder af liv og suget enorm international opmærksomhed til sig. Hele verden går lidenskabeligt op i konflikten. Gaza-krigen har skabt enorm debat i både Danmark og resten af Vesten. Den overskygger på mange måder krigen i Ukraine, der ellers umiddelbart er langt vigtigere for Europa. Hvorfor er verden så optaget af kampen om det lille landstykke mellem Jordan-floden og Middelhavet, der er mindre end Jylland? Kan der nogensinde blive fred mellem parterne – og hvordan kan en sådan fred så egentligt se ud?

Det er temaerne for dette efteruddannelseskursus, der giver en grundig indføring i de historiske rødder for konflikten, lige fra den zionistiske ide opstod, til den aktuelle krig i Gaza, situationen på Vestbredden og hele vejen frem til den seneste tragiske krig.

Vi ser også nærmere på krisen i israelsk politik, hvor regeringen og højesteretten kæmper om magten, og hvor premierminister Benjamin Netanyahu i skrivende stund synes at klynge sig til den med alle midler.

Før krigen var Israel rystet af de største demostrationer i sin nyere historie. Kampen mellem de liberale og de nationalt-religiøse og konservative kræfter er kun blevet yderligere aktualiseret efter Gaza-krigen.

Vi dykker naturligvis også ned i situationen hos palæstinenserne, der nu i næsten to årtier har været politisk splittet mellem Selvstyret, der har magten i Ramallah, og Hamas, der hersker i Gaza. Hvordan kan polerne mødes? Samtidigt æder bosætterne mere og mere af landjorden på Vestbredden med ulovlige metoder og underminerer dermed yderligere håbet om en palæstinensisk stat.

Ved daglige oplæg og besøg behandler kurset følgende temaer:

  • Gazakrigen – hvorfor er det altid Gaza, det går så hårdt udover? Kan området nogensinde blive et godt sted at bo?
  • Hvordan har bosætterne og de ultraortodokse fået så meget magt?
  • Er Israels demokrati reelt truet?
  • Er der håb for fredsprocessen?
  • Hvad tænker og ønsker palæstinenserne?
  • Hvad sker der på Vestbredden?
  • Hvem udgør palæstinensernes lederskab, og hvem skal afløse præsident Abbas en dag?
  • Hvordan er Israels forhold til de arabiske lande?
  • Hvad er bosætternes mindset og tankegang?

Programmet er udarbejdet i samarbejde med Marcus Rubin, leder af lederkollegiet på Politiken. Han har været Mellemøst-korrespondent for Politiken og boet mange år i Israel og andre lande i Mellemøsten. Han har skrevet en bog om menneskerettigheder i Mellemøsten, holdt talrige foredrag om regionen og underviser fast om Mellemøsten på Krogerup højskole.

KURSUSPROGRAM (Programmet vil blive endeligt finpudset og udsendt ca. en måned før kursusstart. Ændringer kan derfor forekomme.)

Dag 1. Fly Kbh-Tel Aviv. Ankomst til hotel i Jerusalem
Eftermiddag: Introduktion af program, deltagere og kursusledere.

’Israels historie og den aktuelle politiske situation’, oplæg ved Marcus Rubin. Et historisk rids af regionen og dens mange konflikter og aktuelle udfordringer.

Rundvisning den gamle by i Jerusalem og Mea Sharim, et ultra-ortodokst område.

Middag med Mellemøstkorrespondenter og debat om situationen.

Dag 2. Vestbredden og Jerusalem
Dagtur til Vestbredden:

Møde med repræsentanter for det palæstinesiske selvstyre.

Møde med den danske ambassadør i Ramallah.

Frokost på det danske hus i Ramallah og drøftelse af situationen.

Køretur på Vestbredden til Hebron og se, hvordan bosætterne har indtaget palæstinensiske områder af den gamle bydel.

Møde med Breaking the Silence, organisation af tidligere soldater om besættelsen.

Shabbatmiddag med rabiner Michael Mechior og høre om hans ‘Religious Peace Initiative’, der er et fredsforsøg med inddragelse af både kristne, jødiske og muslimske, religiøse ledere.

Dag 3. Jerusalem m.m.
Møde med B’tselem, israelsk menneskerets-NGO.

Besøg i Knesset, det israelske parlament og møde med oppositionspolitikere.

Frokost i en bosættelse.

Besøg hos UNRWA, FN’s organisation for at hjælpe de palæstinensiske flygtninge.

Middag med unge studerende og aktivister fra Hebrew University.

Dag 4 Jerusalem + Tel Aviv
Møde på Israel Democracy Institute med professor Tamar Hermann om befolkningens holdninger til konflikten med palæstinenserne.

Til Tel Aviv:

Møde med Ari Shavit, forfatter og mangeårig kommentator på Haaretz, Israels førende liberale avis.

Køretur til området omkring Gaza til byerne i nærheden, Sderot og Ashkalon. Mødes og tale med lokale politikere. Se muren ved Gaza.

Besøg i Gaza, hvis muligt.

Middag med repræsentanter for de liberale demonstranter i Tel Aviv.

Dag 5. Tel Aviv

Tel Aviv University:

Møde med professor Eliav Lieblich, folkeretsekspert om Israels krigsførelse og retssagen ved ICJ om folkedrab, Tel Aviv University.

Møde med professor og tidligere ambassadør Robbie Sabel om Israels forhold til de arabiske lande. Sabel var medforhandler til fredsaftalerne med Egypten og Jordan, Tel Aviv University.

Afsluttende middag og opsamling.

Dag 6: Hjemrejse

Morgenmad og derfra til lufthavnen.

PRAKTISK

Kurset organiseres af JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN, der siden 2012 har afviklet internationale kurser for Mediernes Efteruddannelse/PU.

Der flyves direkte til Tel Aviv søndag morgen og tilbage søndag sidst på dagen. Der kan muligvis opnås forlængelse af opholdet efter kurset for egen regning. Ønske derom skal oplyses i god tid.

Under kurset bor vi på enkeltværelser på gode hoteller efter lokal standard. Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.

Kursisten står selv for at ansøge om visum til USA.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til seks uger før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus eventuelle udgifter for allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris.

Det med småt: Der tages forbehold for force majeure i form af aflysninger på grund af voldsomt vejr, epidemi/pandemi eller anden udefrakommende påvirkning, som JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN ikke har indflydelse på.

Alle spørgsmål er velkomne. De kan stilles til jakob@rubin.dk.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater (årets udgivelse i kategorien ‘drama’). Siden 2018 har han udført opgaver for bl.a. Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

Marcus Rubin

bnbnbn