Gider EU betale for klimapolitikken? Kritisk valg til Europa-Parlamentet. Bruxelles og Paris

Startdato:
Udbyder:
Sted:
quai au Bois à Brûler, 1000 Bruxelles
Dage:
4 dage
Pris:
19.900 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 51 evalueringer)
Forår 2024

Kom på forkant med Europa-Parlamentsvalget før 448 millioner europæere går til urnerne 6-9 juni. Mød de centrale spillere på EU-scenen, og gør dig klar til dækningen af det mest skelsættende EU-valg i mange år.

Klimakrisens alvor blev understreget af endnu en rekordvarm sommer. Men det er først nu at klimakampen for alvor bliver politiseret på europæisk plan. For det er blevet tid til at gennemføre EUs høje ambitioner med konkrete og kostbare løsninger.

EU har siden 2020 vedtaget stribevis love, der skal sikre den grønne omstilling. Men hvor stor er europæernes vilje til at betale den klima-regning, der nu kommer oven i større NATO-bidrag og høje energipriser? Og hvilke sektorer og erhverv skal bløde mest?

Det bliver i løbet af Europa-Parlamentets næste valgperiode 2024 -29, at de økonomiske ofre skal gøres, hvis EUs Fit for 55-ambition om at reducere CO2 udledningen med 55 % før 2030 skal realiseres.

Gamle kursister fra Politiken, TV2, JP og Radio4 fortæller om kurset i Bruxelles i korte videoklip

Mange forventer at valget vil ryste den brede konsensus i Europa-Parlamentet. Den bygger typisk på et pragmatisk flertal over midten fra borgerlige og liberale til socialister og grønne. Men højrefløjen står til fremgang i mange EU-lande, og alt tyder på at kampen om de borgerlige stemmer kommer til at handle om udrulningen af den grønne omstilling.

Den hollandske protestbevægelse, bonde-borgerpartis (BBB), stormede frem ved lokalvalgene i 2023 på at gå imod nye grønne krav til landbruget. Irsk og polsk landbrug er også i protest. Det varsler at kampen om den grønne dagsorden nok er vedtaget i Bruxelles, men den er  langtfra er vundet ude i EU-landene. Europa-Parlamentsvalget vil vise om vinden for alvor vender.

På kurset får du mødt en lang række centrale EU-folk, og vi stiller skarpt på både valgets og alle de andre store politiske spørgsmål, der præger den store europæiske dagsorden lige nu.

 

NATO’s udvidelse og EU

Vi besøger også NATO-hovedkvarteret og bliver opdateret på situation efter alliancens udvidelse i en højspændt international kontekst. De højere NATO-bidrag og regningen for krigen i Ukraine sætter sammen med den øgede rentebyrde EU-landenes økonomi under nyt pres. Besværet med at få den ellers ret rutineprægede midvejs revision af EU’s flerårige budget på plads, vidner om at både ambitioner og opgaver hober sig op. EU-riget fattes kort sagt penge.

I de store politiske skåltaler kredser EU-ledere ofte om “strategisk autonomi”, flertalsbeslutninger om udenrigspolitik og større forsvarskapacitet, men det amerikanske pres for at få EU til at acceptere USA’s hårde handelspolitik over for Kina, sætter EU i en klemme, der udstiller begrænsningerne i det europæiske råderum. Kan EU klare balanceakten med æren i behold?

 

Paris –  EU’s ledestjerne?

Efter Brexit har Danmark gradvist fået et tættere forhold til regeringen i Paris i stedet for London. Som noget nyt runder EU-kurset derfor både Bruxelles og Paris. Hovedvægten ligger i Bruxelles, men vi får en sidste kursus-dag fredag i Paris, hvor Dagbladet Informations Europakorrespondent Tore Keller er tovholder.

Det er en fejl, at se EU-politik som noget isoleret, der bare besluttes i Bruxelles. Holder man ikke øje med de politiske taktslag, der udgår fra hovedstæderne, især fra Berlin og Paris, forstår man ikke, hvor EU er på vej hen.

Derfor dykker vi ned i de specifikke franske EU-ambitioner og udfordringer. Selvom den franske protestbevægelse De Gule veste, der også handlede om betaling af regningen for nye miljøkrav, ligger nogle år tilbage så ulmer utilfredshed forsat. Den store Europa-politiske begivenhed er valget til Europa Parlamentet. Marine Le Pens højreparti, RN, er blevet slået to gange ved præsidentvalget mod Emmanuel Macron.

Kommer ulven denne gang i skikkelse af en afgørende fremgang ved Europa Parlamentsvalget? Eller belønner franskmændene præsidenten for de gode resultater for økonomien og ledigheden i en tid, hvor beskæftigelsen er højere end i et årti og de franske virksomheder melder om højere vækst end nabolandene. Vi møder franske politikere, tænketanke og runder den danske ambassade og bliver klogere på forholdet til Danmarks nye ven i EU.

Rejsen til Paris foregår med tog, og det er muligt at rejse til Bruxelles og fra Paris med tog.

Afbestillingsvilkår og transport:

Ved afbestilling tidligere end en måned før kursusstart tages et gebyr på 2000 dkr. uanset årsagen. Ved afbestilling senere end det tilbagebetales kursusprisen ikke.Hvis det senere end en måned før kursusstart viser sig, at kurset må aflyses på grund af ekstraordinære omstændigheder, der er uafhængige af kursusarrangøren, vil kursisten blive tilbagebetalt kursusafgiften, men der opkræves et gebyr på 2000 dkr til udgiftsdækning.

Kursus-prisen omfatter tre dages hotel, al organisation, lokal transport og forplejning undervejs, og rejsen fra Bruxelles til Paris.

Det er muligt at tage både tog og eller fly fra Danmark til Belgien og tilbage fra Paris. Transportudgiften er ikke inkluderet i prisen.

Mere om dette kursus