Gå i dybden med den dokumentariske fortælling

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1361 København K
Dage:
3 dage
Pris:
12.400 kr. + moms | PU-støtte: 3.900 kr.
Efterår 2024

Den gode filmiske dokumentar ser legende let ud, men hvordan omsætter du din historie til stærke scener og bruger det visuelle sprog og fortællestruktur? Hvordan gør du dine hovedpersoner interessante i klippefasen og får spændt din historie rigtigt op?

Jo bedre du bliver til at beherske de dramaturgiske fortællegreb og de filmiske virkemidler, des bedre bliver du til at finde den fortælleform, som passer til netop din historie.

Vi lukker dig ind i maskinrummet

I løbet af tre intense dage kommer du ind i dokumentarens maskinrum sammen med instruktør Louise Detlefsen og klipper Steen Johannessen. Sammen fordyber vi os i de vigtige formmæssige valg og dramaturgiske værktøjer. Kursus er opbygget som en master class, der veksler mellem konkrete eksempler, klip og brugebare metoder, du kan tage med hjem og anvende i dit eget arbejde. Vi deler ud af egne erfaringer med udgangspunkt i konkrete processer: De vigtigste metoder, intuitive praksisser og klassiske problemer.

Vi har skabt kurset “Gå i dybden med den dokumentariske fortælling”, fordi vi oplever, at den gode journalistiske historie desværre ikke altid udnytter sit filmiske og dramaturgiske potentiale. Der er mange faldgrubber i dokumentarprocessen, og når arbejdspresset er højt ender man måske med at gøre, som “man plejer”, når optagelserne skal i hus og programmet klippes færdigt på kort tid. Og det er ærgerligt. For vi elsker jo at lave dokumentar og vil berøre og engagere vores publikum.

Kurset er for dig, der gerne vil blive bedre til at fortælle dine historier filmisk og som vil lære af nogle af branchens mest anerkendte kræfter, der i tyve år har arbejdet i krydsfeltet mellem dokumentarfilm og journalistik. I løbet af kurset bliver du præsenteret for en lang række klip fra forskellige dokumentariske genrer, der hver især har sine spilleregler. Gennem små øvelser kobles undervisningen til din egen arbejdssituation.

Måske arbejder du med visuel fortælling i kortere eller længere formater. Det kan være som tilrettelægger, journalist, redaktionschef, selvstændig producent, klipper, fotograf, postproducer mm.

Hvem underviser?

Underviserne er Louise Detlefsen, dokumentarinstruktør og uddannet journalist, og klipper Steen Johannessen, som har klippet nogle af de mest omtalte danske dokumentarfilm. Vi har begge 20 års erfaring fra tv og filmbranchen og har henholdsvis instrueret og klippet en lang række omdiskuterede og prisbelønnede dokumentarprogrammer og -serier til bl.a. DR1, DR2, TV2, Viaplay og udenlandsk tv. Vi har begge erfaring med featurelængde dokumentarfilm, som har været vist i danske og udenlandske biografer og på internationale filmfestivaller.

Vi har valgt at lave kurset sammen, fordi samarbejdet mellem instruktør og klipper er afgørende for at skabe en stærk fortælling fra research, til optagelse og til færdig film. Vi opsøger selv master class’es, kurser og dygtige kollegers viden, fordi vi oplever, at erfaringsdeling giver os ny inspiration og mod til at prøve nyt.

Kurset er ikke et teknisk kursus, men handler om arbejdsproces og metode i dokumentariske fortælling fra idé til færdig film.

Det lærer du

  • Konkrete ideer og metoder til at skabe mere filmiske dokumentariske fortællinger
  • Omsætte journalistisk research til visuel og scenisk form
  • Karakterudvikling og metoder fra fiktionen til at skabe stærke hovedpersoner og storylines
  • At bruge dramaturgiske modeller til at styrke din fortælling
  • Hvordan klipperen lytter til materialet og hvordan materialet har sin egen vilje
  • At lave en fængende start og en slutning, der skaber refleksion hos seerne/publikum
  • Konkrete eksempler og brugbar viden, som du kan bruge i dit eget arbejde og dele med kolleger

Program for kurset

Dag 1  

Formiddag  

Vi taler om dokumentaren og hvilke tankegange og tilgange, som er særlige for den filmiske fortælleform. Hvordan kobler vi en journalistiske historie med fiktionsfilmens greb og dramaturgi? Hvad opnår vi, og hvordan arbejder vi med virkelighed og troværdighed i den ramme? Hvordan omsætter vi research til stærke storylines, visuel form og en scenisk fortælling?

Vi dykker ned i karakterudvikling, optageprocessen og dens form- og indholdsmæssige valg. Vi deler konkrete erfaringer og klip fra egne dokumentarer, og du får konkrete metoder til at arbejde med karakterudvikling og dramaturgi.   

Eftermiddag 

Vi dykker ned i valg af fortællegreb og kigger nærmere på den interview bårne fortælling. Hvordan gentænker vi det journalistiske interview, så vi skaber en stærk og personlig følelsesmæssig fortælling? Hvordan iscenesætter vi interview i scener, og hvordan griber man som klipper en afslørende fortælling an med mange kilder? Du får konkrete eksempler på, hvordan du arbejder med interviews på en mere intuitiv måde.  

Gennem konkrete case/klip taler vi om vendepunkter, heroes journey og 3. akts struktur. Du lærer, hvordan du bruger de dramaturgiske modeller til at skabe struktur og fremdrift i din historie.

Dag 1 er tilrettelagt som en master-class med konkrete cases og klip. 

Dag 2  

Formiddag 

I dag tager vi hul på dokumentarens første 3 minutter. Vi nørder den gode start. Hvordan får vi publikum på krogen? Hvornår i processen bliver starten til og hvordan skaber vi den – er den på plads tidligt eller vokser den ud af processen? Underviserne viser klip fra forskellige stadier af egne produktioner og henter inspiration til fabelagtige starter i dokumentar- og fiktionsfilm.

Herefter sætter vi fingeren på de svære punkter i processen. Vi er i kursets andet akt og her handler det om modstand, kriser og problemer, når historien omsættes til konkret historiefortælling i klipperummet. Hvordan skaber vi fremdrift gennem modstand?  Hvordan finder vi løsninger, når vi står med en uklar præmis, en kompleks historie, en svag hovedkarakter, manglende vilje og udvikling hos karaktererne? Hvordan bevarer vi kreativiteten under pres?  

Eftermiddag 

Eftermiddagen er afsat til at nørde med klipperens afgørende kreative rolle. Hvad vil det sige som klipper at lytte til materialet, og kan det have sin egen vilje? Vi går i detaljen og splitter en scene ad. Hvilke mikro-valg omkring blik og timing former oplevelsen af en karakter og dennes troværdighed? 

Dag 2 er tilrettelagt som master-class med konkrete cases og klip.  

Dag 3 

Formiddag 

Vi samler op på de to foregående dage og inddrager kursisterne egne projekter i det omfang, det er relevant for den enkelte. Og hvordan kursisterne kan integrere det, de har lært, i deres arbejde. Vi taler om den personlige motivation og instruktøren/tilrettelæggerens bevidsthed om sin egen fortælleposition. Det er ikke kun, hvad du fortæller, men hvordan du fortæller og jo mere bevidst du er, des mere præcis kan du blive i dit filmiske sprog.

Sammen forsøger vi at indkredse, hvad det egentlig betyder, når vi siger “show it, don’t tell it”. Hvordan konstruerer vi visuelle forløb båret af følelser og sanser, som fortæller historien langt bedre end ord formår? Vi ser på eksempler, hvor et lykkes at formidle en kompleks historie i en følelsesmæssig, sanselig fortælling.

Eftermiddag 

Efter formiddagens refleksioner fortsætter vi med den svære kunst at skabe en god slutning. Dokumentarfilmen forholder sig til sin samtid og samfund. Så hvordan sørger vi for, at publikum både bliver berørt og får vakt deres engagement?

Dokumentarfilm og -programmer har stor indflydelse på den politiske dagsorden. Og vi, der arbejder med dokumentar, har et stort ansvar. Den filmiske fortælleform er subjektiv og vi anvender fortællegreb til at dramatisere vores historie, så hvordan arbejder vi med troværdighed og etik? Vi kigger nærmere på aktivistiske dokumentarfilm og –programmer: Sexisme bag skærmen, Fat front, Den hemmelige krig, Oprør fra ghettoen m.fl. Hvordan balancerer instruktør og klipper deres engagement og faglige ansvar i processen?

Vi runder kurset af med en fælles refleksion over de tre dage og hvad der giver mening for jer hver især at arbejde videre med.

Vil du vide mere om os

Louise Detlefsen er en anerkendt dokumentarist med mange års erfaring som instruktør af dokumentarfilm og –serier til  DR/TV2 og biografen. Hun er uddannet fra DJH og har siden efteruddannet sig bl.a. ved Den Danske Filmskole. Hun kombinerer den stærke filmiske fortælling med et samfundsfokus og hendes film skaber ofte debat. Hendes dokumentarfilm og -serier er blevet vist på bl.a. DR og TV2, i biografen og på en lang række internationale dokumentarfilm festivaller.

Louise Detlefsen har et mangeårigt samarbejde med klipper Steen Johannessen. Senest arbejdede de sammen på dokumentarfilm Fat Front, som havde premiere på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival.

Ud over sit virke som instruktør arbejder Louise Detlefsen som kreativ konsulent og færdiggør i 2024 en diplomuddannelse i Film og scenekunstnerisk ledelse ved Den Danske Filmskole og Den Danske Scenekunstskole.

Med 25 års arbejde som klipper i krydsfeltet mellem journalistik og dokumentarisme er Steen Johannessen en af de mest erfarne klippere inden for sit felt. Han har været oscarnomineret og de prisvindende film, han har klippet, har rejst verden rundt på internationale film festivaller. Med danske titler som Den hemmelige krig, Dagbog fra midten, Putins kys, Dem vi var, De sidste mænd i Aleppo, TV2 – Metoo, Sexisme bag skærmen og Fat front trækker han i sin undervisning på en bred erfaring med konkrete problemstillinger fra de dokumentarfilm og serier, som han har arbejdet med. Han har hen over sin karriere givet master-classes til instruktører, klippere og andre, der lever af at fortælle historier.