Fortællende journalistik til hverdag

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1415 København K
ME plus:
ME
Dage:
3 dage
Pris:
12.000 kr. + moms | PU-støtte: 3.900 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 9 evalueringer)
Efterår 2024

Fortællinger behøver ikke at være lange for at være gode. På dette kursus lærer du, hvordan metoder fra den fortællende journalistik kan løfte alle historier og bruges i en travl dagligdag og korte formater. 

Vi arbejder med det saftige anslag, der får folk til at scrolle videre, med den sigende detalje, der gør det abstrakte konkret og med de velkomponerede korte fortællinger, der rummer den helt store historie. Samtidig får du kendskab til interviewteknikker og researchmetoder, der fremkalder scener og liv. Kurset Fortællende journalistik til hverdag vil således skærpe dit fortællende blik i alle dele af den journalistiske proces – fra ide til research og formidling.

I en virkelighed med mange daglige deadlines og konstant behov for at tiltrække brugerne er der god grund til at mestre de fortællende greb og teknikker. De sikrer originalitet og øger både trafik og engagement.

Internationale medier bruger i stigende grad fortællende virkemidler, når de skal udlægge komplicerede sammenhænge for brugerne, også på stofområder som økonomi, politik, sport og krimistof. Herhjemme vinder korte fortællende formater ligeledes indpas, ikke mindst digitalt og på sociale medier. Ganske enkelt fordi det virker.

Kursuslederne har en stribe kurser om fortællende journalistik bag sig, alle meget roste og besøgte. Fortællende journalistik til hverdag trækker på kursusledernes mangeårige journalistiske erfaringer tilsat nye eksempler fra ind- og udland i både tekst, lyd, levende billeder og fra sociale medier samt opdateret viden om genren og dens udvikling.

 

Hvad skal vi?

Kursets tre dage bliver en dynamisk blanding af oplæg, øvelser, diskussion og besøg af kompetente gæsteundervisere. Vi lægger vægt på, at indholdet er konkret og på at hjælpe kursisterne med at oversætte metoderne til deres arbejdsvirkelighed, så de kan tages i brug med det samme. På kurset får deltagerne grundbegreberne i den fortællende journalistik på plads og henter inspiration fra eksempler i både danske og udenlandske medier. Derefter prøver deltagerne selv kræfter med metoderne med udgangspunkt i aktuelle historier og egne produkter: De ideudvikler, analyserer, skriver selv og arbejder både i plenum og mindre grupper. Undervejs præsenterer vi også viden og fakta om fortællende journalistiks positive effekter, der blandt andet viser, at læserne bruger både tid og penge på denne type journalistik.

Program:

Dag 1 – Fortælling som hverdagsgreb

Denne dag skal det handle om, hvad korte formater kan. Gennem stribevis af eksempler bliver vi inspireret til, hvordan man kort og hurtigt, kan få greb i sin læser. Og får ideer til hvordan en nyhedsbegivenhed eller anden historie kan fortælles levende og sanseligt med enkle, men effektfulde greb.

Vi får styr på de overordnede fortælleteknikker og arbejder med at ideudvikle på det nære, overraskende og fascinerende i den store, aktuelle hverdagshistorie. Vi får besøg af Thomas Lund Hansen, ’historieudvikler’ på Jyllands Posten, der har gjort det til sit speciale at bruge fortællende greb i historier om blandt andet sport, sundhed, kultur og livsstil.

Dag 2 – Research til fortælling

Denne dag skal vi se på, hvordan man interviewer og researcher frem mod et materiale, som skal formidles kort, hurtigt – og appellerende. Hvilken strategi er nødvendig i interviewet? Hvilke detaljer er nyttige at lede efter? Hvordan kan en kort historie få fylde som en fortælling? Efterfølgende skal kursisterne på øvelse og bagefter skrive korte, fyndige tekster, som afleveres til feedback.

Dag 3 – Fortæl kort og godt

Hvordan fortæller man historier kort og hurtigt op til deadline – på en måde som stadig formår at fascinere og ikke mindst fastholde læsere og lyttere? På kursets tredje dag handler det om at strukturere og levere stoffet, så det bliver både kort og godt. Vi ser på fortællemodeller og plotteknikker, der kan holde på modtagerne og drive dem videre i historien. Og på kunsten at skære det overflødige fra.

En erfaren redaktør gæster kurset med gode råd om struktur og redigering og giver sammen med underviserne feedback på kursisternes tekster.

Efterfølgende bruger vi tid på at finde frem til, hvordan hver enkelt deltager kan tage kursets metoder med sig hjem i hverdagen.

 

Hvor foregår det?

Kurset afholdes i det charmerende Kanalhuset ved Christianshavns kanal i København.

Prisen inkluderer let morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe, te og vand i løbet af dagen. Giv os inden kurset besked om eventuelle allergier eller ønsker om vegetariske måltider.

 

Hvem har glæde af kurset?

Fortællende journalistik til hverdag henvender sig til journalister på nationale, regionale og lokale dagblade, samt fagblade og magasiner. Men også redaktører og ledende redigerende kræfter kan få glæde af kursets fortællende tilgang, ligesom selvstændige skribenter, influenter og andre kommunikatører vil kunne kvalificere deres historiefortælling. Man behøver ikke før have arbejdet med fortællende journalistik for at deltage på kurset.

 

Om kursuslederne:

Kursusledere og underviserne Rikke Hyldgaard og Line Vaaben har hver for sig formidlet med fortællende værktøjer i både artikler og bøger, samt lyd, på såvel regionale som landsdækkende medier. Begge har mange års erfaring som undervisere i genren på blandt andet stribevis af populære kurser for journalister og på journalistiske arbejdspladser. De har desuden bidraget til fagbøger, og kursisterne vil altid møde opdateret viden og et konkret og anvendeligt undervisningsmateriale.

Vi tilbyder også gerne kurset til arbejdspladser og skræddersyr det i givet fald. Kontakt Rikke Hyldgaard for nærmere.

 

 

Undervisere

Line Vaaben

Line Vaaben, født 1972, fortællende journalist ved Politiken og redaktør for eksistensstoffet samme sted. Uddannet i 2000 og tidligere journalist på blandt andet Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad og Dagbladet Information. 2018-19 journalistisk fellow ved Syddansk Universitet. Line skriver primært journalistik med mennesker i centrum, hvor hun typisk følger en person eller et miljø hen over en længere periode. Hun dækker emner som anbragte børn, vold i familien, drab, adoptioner, abort og aktiv dødshjælp. Serien 1.417 danske drab i 25 år, indbragte hende i 2019 en Cavling-nominering i 2019, og i 2023 vandt hun sammen med kolleger fra Politiken dokumentarprisen ved uddelingen af Publicistprisen for en serie om partnerdrab og partnervold. Hun er forfatter til lærebogen Fortællingernes tid udkommet i 2019 og bogen En forudsigelig forbrydelse om kvindedrab i Danmark udkommet i 2022. Sidstnævnte vandt Blixenprisen som årets fagbog samme år. Sommeren 2023 var hun Ochberg fellow ved The Dart Center, Columbia University, New York med fokus på traumeinformeret journalistik.

Rikke Hyldgaard

Rikke Hyldgaard, født 1972, selvstændig journalist og forfatter samt journalistisk lektor i fortællende journalistik ved Center for Journalistik, Syddansk Universitet. Hun er forfatter til flere bøger, blandt andre Soldaten – i krig og kærlighed  (JP Forlag 2011), Hans Pilgaards Støj og Fortielser (Politikens Forlag 2016), Grevinde Alexandras Mit lykkelige land (Politikens forlag 2018) og Phillip Fabers Den danske sang og Juleaftens sange (Politikens forlag 2020 og 2022) Hun har desuden bidraget til fagbøgerne Hvad laver jeg her – en lærebog om at bruge sig selv i journalistikken (Samfundslitteratur, 2022) og Den undersøgende journalistiks metoder (Samfundslitteratur, 2019) Rikke er ved siden af egne projekter en rutineret coach på andres med erfaringer som ekstern redaktør, konsulent og mentor. Hun arbejder derudover som oplægsholder og moderator og som underviser på kurser for både journalister og ikke-journalister. Rikke er tidligere featurereporter på Fyens Stiftstidende og modtog i 2011 Spadestiksprisen for fortællingen I krig og kærlighed, der gik helt tæt på en dansk soldats møde med krigen.

Mere om dette kursus