EU’s nye problembarn i Slovakiet

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Nitra
Dage:
5 dage
Pris:
16.000 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 88 evalueringer)
Efterår 2024

Robert Fico vandt i september 2023 igen parlamentsvalget i Slovakiet. Allerede i sin valgkamp varslede Fico, at han vil stoppe militærstøtten til Ukraine. Det valgløfte har Fico holdt. Umiddelbart efter sin valgsejr erklærede han, at Slovakiet stopper militærstøtten til Ukraine. Flere andre interessante udmeldinger er kommet siden: 

Fico betragter Ukraine som “en ikke suveræn stat, som er gennemkorrupt” og sætter spørgsmålstegn ved landets optagelse i EU. Det kan kun ske, hvis Ukraine opfylder alle betingelser for medlemskabet. Det tror han ikke er muligt. Han afviser desuden, at Ukraine kan blive medlem af NATO og erklærer sig parat til at nedlægge veto mod Ukraines optagelse. Ukraines medlemskab ville være ensbetydende med begyndelse af tredje verdenskrig, mener han. Fico afviser også at stemme for EU’s nye migrationspagt og for indførelse af fleretalsbeslutninger i EU. Derudover har iværksat en undersøgelse af samfundslukningen under coronakrisen og indkøb af vaccinerne. I  januar, har Slovakiet genoptaget kulturelle forbindelser med Rusland og Hviderusland, og i begyndelsen af marts mødtes Slovakiets udenrigsminister Juraj Blanár med Ruslands Sergej Lavrov. Tanken er at genoprette diplomatiske forbindelser mellem Slovakiet og Rusland.

Rækken af kontroversielle udmeldinger og handlinger er lang og vækker ikke begejstring i Bruxelles. Fico afviser, i lighed med sin ungarske kollega Viktor Orbán, meget af det, man ønsker at få gennemført i EU. Hans nye venskab med Orbán bekymrer de europæiske politikere. Efter EU valget i juni, hvor der forventes en styrkelse af de nationalkonservative kræfter, kan Fico og Orbán være ledende kræfter i den nationalkonservative lejr. Det til trods for, at Ficos parti Smer-SD er et socialdemokratisk parti.

Hvem er Robert Fico og hvordan afspejler hans politiske tiltag slovakkernes ønsker? Alt tyder på, at ret godt. En meningsmåling gennemført af GLOBSEC i juni 2023 taler et klart sprog. 69 % af slovakkerne mener, at den vestlige militære udrustning af ​​Ukraine er en ren provokation af Rusland. Slovakkernes tillid til NATO er i samme periode faldet til kun 58%.

Vi tager til Slovakiet og bliver klogere på landet og landets politikere. Vi taler med politikere fra begge sider af det politiske spektrum, med journalister og eksperter og besøger desuden landets to største etniske minoriteter, romaer og ungarere.

Undervisere

Ota Tiefenböck

Ota Tiefenböck er freelancejournalist med speciale i Øst og Centraleuropa, Balkan og Kaukasus og chefredaktør på nyhedsmediet Mr. East. Dækker området for flere danske og enkelte norske medier og er kommentator vedr. øst- og centraleuropæiske forhold i radio a tv.