Arktis: ny nordisk virkelighed

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Strandvegen 166, Tromsø 9006 Norge
Dage:
12 dage
Pris:
28.000 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 16 evalueringer)
Efterår 2023

De nordiske lande står midt i en dramatisk forvandlingsproces, der har skabt et stærkt fokus på Norden som region – på øget samarbejde – og på den nye nordiske virkelighed.

En virkelighed,

 • hvor forholdet til Rusland er faldet sammen efter 30 års forsøg på at opbygge tillid og samarbejde
 • hvor alle nordiske lande snart bliver til Natos nordlige flanke
 • hvor immigrationen skaber polarisering i det ellers homogene Norden
 • hvor det arktiske område har fået enorm betydning. Her er sikkerhed, økonomi, miljø og klima uløseligt koblet sammen med stormagtskonfrontationen. Og nu et Arktisk Råd, der må forsøge at humpe videre uden Rusland. Alle de nordiske lande er involveret i den nye interesse for det kolde nord.
 • hvor de nordiske lande er frontløbere i klimaomstillingen og blandt de lande, der presser mest på for at få globale løsninger på området

Men også en virkelighed, hvor Norden omsider har opdaget, at vi tilsammen har den 10. største økonomi i verden. Vi har verdens største handelsflåde. Vi dækker nogle af de vigtigste havområder: Østersøen, Nordatlanten og Arktis. Vi har velfungerende og handlekraftige demokratier. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen talte for nylig om et “revitaliseret” nordisk samarbejde på et “helt andet niveau”. Er det realistisk? Hvor er vejen ud af kriserne? Og – hvem skal bygge broen til Rusland?

Tromsø og Arktis:

Kurset begynder i Norges arktiske hovedstad, Tromsø. Her skal vi besøge Arktisk Råd, hvor Norge har formandsskabet i 2023. Kun få timer herfra ligger Norges største og vigtigste militærbaser. Vi møder forskere på Framcenteret, center for klima- og miljøforskning af høj international standard, forskere fra Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, og vi besøger de lokale mediehuse, avisen Nordlys og iTromsø.

Vi skal også “i marken” og opleve, hvordan livet ændres for fiskere, samer og alle andre, der bor i de arktiske regioner. Klimaændringer handler ikke kun om havis, isbjørne og tøende permafrost. I havet er vigtige fiskebestande i bevægelse – mod nord. På land ændres græsningsområder, så renerne har sværere ved at finde føde.

Oslo og Norden:

Derefter går turen til Oslo. Norge har formandskabet i Nordisk Råd, og vi deltager i dele af årets session om fornyet nordisk samarbejde. Det giver adgang til toppolitikere fra alle de nordiske lande, herunder bl.a. alle statsministre og udenrigsministre. Vi overværer uddelingen af Nordisk Råds kulturpriser ved den store galla.

I Oslo berører vi også emner, der definerer norsk identitet: Norsk selvstændighed, olielandet Norge – og indsatsen for grøn omstilling, Nobels Fredspris.

Bruxelles og Europa:

En måned efter mødes vi igen, denne gang i EUs hovedstad. Her skal vi tale med nordiske og andre medlemmer af Europa Parlamentet. I EU-Kommissionen møder vi eksperter og embedsfolk på højeste niveau, herunder et par af de nordiske EU-kommissærer. Igen er miljø/klima og sikkerhedspolitik højt på agendaen – og mulige veje ud af krig og klimakrise. Der bliver også plads til at drøfte digitalisering, overvågning og big-tech.
Og vi skal diskutere den journalistiske dækning af EU-stoffet med nordiske korrespondenter. Både i Tromsø, Oslo og Bruxelles møder vi innovative medier og journalister.

Dette får du med fra kurset:

 • Ny viden om Arktis, grøn og digital omstilling, sikkerheds- og udenrigspolitik
 • Ny viden om EU og Nordisk Råd
 • Ny viden om tendenser inden for journalistik – også lokaljournalistik
 • Værktøjer til at håndtere cybertrusler og disinformation
 • Adgang til toppolitikere og eksperter i EU-systemet og det nordiske samarbejde
 • Adgang til uddelingen af Nordisk Råds kulturpriser
 • Vigtigt udbytte (siger kursisterne på NJC’s flagskib gennem mange år): Det personlige og faglige netværk, som kurset giver i nabolandene.

Kursusledere:

Asbjørn Slot Jørgensen, kursusleder på Aarhus-kurset igennem flere år og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

John Frølich, leder af NJC og mangeårig underviser på Danmarks Medie og Journalisthøjskole med speciale i EU og Norden.

Kurset udbydes også i de øvrige nordiske lande.

Med i prisen er hotelophold, de fleste måltider og lokal transport. Rejsen Tromsø – Oslo er også inkluderet, mens kursusdeltagerne selv står for rejsen til Tromsø og tur-retur Bruxelles. Tromsø og Oslo fra 27. okt. til 3. nov. Bruxelles fra 26. nov. til 1. december.

Mere om dette kursus