Undersøgende journalistik

Startdato:
Udbyder:
Dage:
17 dage
Pris:
2.800 kr. + moms | PU-støtte: 1.800 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 37 evalueringer)
Forår 2023

Lær at grave målrettet og struktureret

Vil du have teknikker til stædigt og tålmodigt at forfølge spørgsmål hele vejen gennem databaser, paragraffer og forurettede menneskesind? Vil du lære at holde fast i historien, indtil de ansvarlige har taget deres ansvar på sig og svaret tilfredsstillende på dine spørgsmål?

Hvis du har lyst til at specialisere dig i undersøgende journalistik, eller bare til at få fat i de basale greb fra den klassiske og den digitale undersøgers værktøjskasse, så er Undersøgende Journalistik basis et fag for dig.

Uanset dit journalistiske udgangspunkt kan du tage forløbet som enkeltfag på Cand.public-uddannelsen på SDU. I stedet for få dages efteruddannelse bliver du dygtigere hen over et helt semester – det har også den fordel, at du nemmere kan planlægge nogle timer til faget hver uge.

På kurset beskæftiger du dig med metoder til at detektivbore dig frem til sandheden og at lære værktøjer, der kan hjælpe processen på vej. Fokus ligger på ideudvikling, grundlæggende databehandling, open source intelligence-værktøjer (OSINT), det kritiske interview og aktindsigter.

Metoderne lærer du bedst ved at anvende dem, så det gør du løbende på et mindre undersøgende projekt, som bliver din eksamensopgave.

Størstedelen af undervisningen er digitale moduler, som du kan tilgå, når det passer dig, men fem gange i løbet af semesteret mødes vi til online-undervisning. Derudover får du løbende sparring på dit projekt af din underviser, der døgnbrænder for genren.

Du får viden og værktøjer på højeste niveau og en universitetseksamen i dine nye kompetencer.

Undersøgende Journalistik basis giver indsigt i arbejdsprocesserne i den undersøgende journalistik, og du får konkrete metoder til at gå i dybden med din research.

Metoderne kan anvendes i større graverprojekter, men de kan også styrke din journalistik i at de korte daglige formater.

Program

Undersøgende journalistik basis er struktureret rundt om fem moduler. Hvert modul består af digitale elementer med tekster, eksempler og teori, som gør, at du kan gennemgå indholdet, når det passer dig.

Ved siden af hjemmestudierne bliver du præsenteret for livesessions, hvor du møder dine undervisere, som perspektiverer og uddyber indholdet.

Undervejs får I også øvelser, og så bliver I vejledt af jeres underviser I arbejdet med at udkrystallisere et undersøgende eksamensprojekt fra jeres ideer.

Moduler

1. Idéudvikling, genre og produktion

Et er at få ideer, noget helt andet er, om ideen egner sig til et graverprojekt.
Vi ser på, hvordan I skruer den krævende, og for journalister så centrale, idéudvikling op til at blive store, strukturerede undersøgende projekter.

2. Datajournalistik/Open Source intelligence-teknikker (OSINT)

Nu skal det handle om grundlæggende teknikker til at finde, udtrække og behandle datainformationer og bruge det i research og til at skrue graverteknikker sammen.
Vi skal også tilføje detektiv-teknikker til værktøjskassen med open source intelligence (OSINT)-redskaber.

3. Aktindsigt

Alle kan søge aktindsigt, men der er gode grunde til, hvorfor journalister, og særligt graverjournalister, er blandt de flittigste ansøgere.
Vi gennemgår de centrale hv-spørgsmål om, hvad man kan få udleveret, hos hvem, hvornår man kan forvente svar, og vi gennemgår en skabelon for, hvordan en aktindsigtsanmodning kan skrues sammen.

4. Faktatjek

Hjørnestenen bag stærk graverjournalistik er dokumentation og konstant at sikre sig, at dokumentationen holder.
Vi skal ind på velegnede teknikker til løbende at efterprøve den indsamlede research, at dobbelttjekke informationer og spørge sig selv, om der er noget, man overser.

5. Kritisk interview og modpres

Et eller flere kritiske interviews ligger støbt ind i graverjournalistik, men hvordan forbereder du bedst dit interview, hvordan lægger du en strategi, og hvordan lærer du at tilpasse kursen under interviewet, når interviewpersonens svar overrasker?

Vi skal også se på det modpres, du kan møde, og så skal vi se nærmere på kropssprog og tone under et kritisk interview.

Eksamen

Eksamen er et mindre undersøgende journalistisk produkt produceret i grupper. Produktet ledsages af en rapport, hvor du analyserer din egen brug af undersøgende metoder og reflekterer over, hvad der lykkes, og hvad der kan forbedres.

Du arbejder løbende med projektet og får vejledning undervejs.

Tidsforbrug

Kurset giver 5 ECTS, og det svarer til 135 arbejdstimer hen over semesteret. Langt de fleste timer bruger du på pensum, digitale moduler og på at lave dit undersøgende miniprojekt  – det er tid, du selv kan planlægge.

Der er fem skemalagte onlinemøder a en times varighed. Datoerne melder vi ud i god tid, før semesteret starter.

Adgangskrav

Du skal have en bachelorgrad i Journalistik fra SDU eller DMJX. Du skal derfor vedhæfte dit eksamensbevis, når du tilmelder dig.

Du kan tilmelde dig på dette link 
ANSØGNINGSFRIST ER 1. DECEMBER

Mere om dette kursus