Super Tuesday – helt tæt på det amerikanske præsidentvalg

Startdato:
Udbyder:
Sted:
USA
Dage:
8 dage
Pris:
35.000 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 528 evalueringer)
Forår 2024

Intet er, som det plejer, når amerikanerne skal vælge ny præsident i 2024. På dette kursus kommer du helt ind i hjertet af den værdikamp, som udspiller sig i det moderne USA. Kursusledere er Jakob Nielsen og Charlotte Harder.

Super Tuesday den 5. marts 2024 kommer umiddelbart efter de første primærvalg i New Hampshire og South Carolina. Formentlig vil 14 primærvalg blive gennemført denne dag på tværs af et kæmpe geografisk område i USA, fra Californien og Texas til Massachusetts og Maine.

Super Tuesday er således den vigtigste dag i primærvalget, hvor republikanerne – og måske også demokraterne – finder deres kandidat til præsidentvalget. Skal Biden og Trump udkæmpe endnu et slag, eller er det tid til yngre kræfter? Det kan meget vel blive afgjort på Super Tuesday.

På dette kursus går vi dybt ned i det politiske opgør. Vi går tæt på kampagnerne og strategierne – men vi dykker især ned i den værdikamp, der gennem de sidste 15 år har polarisereret USA så meget, at det flere gange er endt i voldelige optøjer – og så meget, at der i 2021 fandt et kupforsøg sted i Washington, D.C.

Vi rejser midt ind i valgkampen og besøger to af de steder, hvor splittelsen og kampen om at definere sandt og falsk er allermest tydelig og er endt med vold og drab. Nemlig Washington D.C. og nabostaten Virginia, en af de mest polariserede stater i USA, der svinger mellem at være rød og blå.

Virginia har altid været et udtryk for det splittede USA – splittelsen mellem syd og nord og mellem højre og venstre i amerikansk politik. Thomas Jefferson, som skrev udkastet til den amerikanske forfatning, var bonde i Virginia og valgt for bedre at kunne favne og finde kompromisset mellem de to syn. Pentagon ligger i Virginia.

Selv om USA på overfladen ligner sig selv, så udkæmpes der i disse år en voldsom værdikamp, som har aktiveret både skolebestyrelser i small-town America og landets tidligere præsidenter.

Et rekordstort antal bøger er nu forbudt læsning for USA’s skoleelever, kampen for og imod historiske statuer er endt med vold og drab, og den tidligere præsident Donald Trump er nu tiltalt for at have forsøgt at stjæle valgsejren i 2020. Muligvis skal han føre noget af sin valgkamp fra en retssal!

Uanset hvem der vinder valget i november 2024, så skal de amerikanske medier derfor dække en virkelighed, hvor amerikanerne er dybt uenige om, hvad der er fakta, og hvad der er fake.

I Washington planlægger vi at møde den danske ambassadør – en af de mest erfarne diplomater i den danske udenrigstjeneste – og høre hans bud på, hvilke konsekvenser valget i USA får for Danmark.

Vi vil også arbejde på at få aftaler med to meget erfarne politiske rådgivere, der begge har været helt inde i hjertet af Det Hvide Hus under hhv. præsident Clinton og præsident Trump. De giver bud på, hvordan valget præger Washington og de store linjer i amerikansk udenrigspolitik.

Over hele verden er moderne valgkampe inspireret af nye tendenser fra USA, og vi planlægger at møde én af dem, der har været med til at nydefinere politiske kampagner i tæt samarbejde med præsident Obama.

Vi skal også tale med eksperter, der klæder os på til at forstå, hvor dybt mistilliden egentlig stikker i USA, og hvad det betyder for mediernes arbejde.

I Virginia går vi tættere på vælgerne – allerførst ved at gå i kirke sammen med både liberale kristne og med den dybt religiøse højrefløj. Vi går i dialog med dem om, hvorfor dialog er så svært i USA.

Ved en stribe vælgermøder får vi en fornemmelse af, hvad helt almindelige amerikanere lægger vægt på, når de skal vælge deres kommende præsident – og deres lokale politikere.

Samtidig møder vi eksperter, der tager os med ind i hjertet af striden mellem nord og syd i USA. På en gåtur i Charlottesville ser vi de monumenter og steder, der fortsat minder om borgerkrigen – og vi taler om de statuer, der pludselig ikke længere står, hvor de ellers havde stået i 200 år.

Vi ser også stedet, hvor en vred Trump-tilhænger kørte ind i en gruppe moddemonstranter og dræbte en civil. Hvad gjorde det ved polariseringen i Charlottesville, og er byen kommet sig?

Lokale eksperter hjælper os med at forstå, hvad der er på spil ved valget i 2024 – både lokalt og nationalt. Selve Super Tuesday følger vi ved offentlige valgfester i Virginia, og inden vi rejser hjem, når vi at besøge sydstaternes Hvide Hus, som fortæller sin helt egen historie.

Det får du med hjem:

  • Dyb indsigt i det amerikanske valg, som bliver en af de vigtigste nyhedshistorier i 2024
  • En unik forståelse af amerikansk politik, som kommer ned under klichéerne og klæder dig på til at stille de rigtige spørgsmål og finde de rigtige vinkler i din egen USA-dækning
  • Inspiration til, hvordan man finder fremragende kilder til sin USA-dækning uden hver gang at skulle trække på de få danske USA-eksperter
  • Unikke møder med de helt almindelige amerikanere, som på mange måder kan afgøre ikke bare USA’s, men hele Vestens nære fremtid ved præsidentvalget i november 2024

OBS: For at få maksimal fleksibilitet og komme rundt til så mange steder i Virginia som muligt, kører vi i lejede biler. Det betyder, at nogle af kursisterne skal være chauffører. De lejede biler er inkluderet i kursusgebyret. Bilerne lejer vi i Washington, hvor vi kører ud fra. Den praktiske rute og hoteller i Washington og på ruten planlægges senere.

Otte dages intenst program

Kurset varer otte intensive dage. Vi flyver med SAS fra København torsdag den 29. februar 2024 kl. 12.25 og lander i Washington DC samme dag kl. 15.45. Vi lejer biler og kører til Hamilton Hotel Washington DC, hvor vi bor til den 2. marts. Fra Washington kører vi til Charlottesville, hvor vi bor på English Inn of Charlottesville til den 4 marts. Herfra går turen til Richmond, hvor vi bor på Hyatt Place Richmond til den 6. marts. Valget afholdes tirsdag den 5. marts. Den 6. marts kl. 17.15 flyver vi hjem fra Washington, hvorefter vi lander i København om morgenen den 7. marts kl. 7.15.

Prisen omfatter: Kursusplanlægning, flytransport mellem København og USA, transport i USA, hotel i Washington, Charlottesville og Richmond – alle steder med morgenmad, undervisningsmaterialer og enkelte andre måltider i løbet af kurset. Som hovedregel er kursistens forplejning for egen regning. Prisen tillægges ikke moms.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end 8 uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end otte uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik” 7. og 8. februar 2024, hvor Gert er kursusleder.

Undervisere

Jakob Nielsen

Siden 2017 har Jakob Nielsen stået i spidsen for Altinget, en af de største digitale mediesucceser i Danmark. Han har arbejdet indgående med medieudvikling og digital omstilling.

Han er uddannet journalist 1994-98 og har siden arbejdet journalistisk med dansk, europæisk og amerikansk politik. Han var politisk redaktør for Politiken 2003-06 og har været avisens korrespondent i både Bruxelles og Washington. Han har endvidere været avisens indlands- og forsideredaktør. Han har også udgivet en guide til EU samt biografierne ‘Helle For Magten’ og ‘Outze i Krig’.

Charlotte Harder

Charlotte Harder er kommunikationschef i Dansk Journalistforbund
Gennem en lang karriere i DR har Charlotte Harder arbejdet med ledelse, omstilling og udvikling af tv-journalistik, bl.a. som ledende redaktør på Deadline, DR, udlandschef i DR Nyheder, redaktør af udenrigsmagasinet Horisont samt reporter og korrespondent med bopæl i henholdsvis Washington DC og i Bruxelles.

Charlotte er en meget erfaren journalist og redaktør med stor og bred viden om både international politik og medieudvikling. Hun er uddannet fra DJH i 1995 og har tidligere arbejdet for bl.a. Ritzaus Bureau, TV2 og Berlingske Tidende.

Senere har hun bl.a. som engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp fået stor erfaring med at arbejde professionelt med målgruppeanalyser.