Træd i karakter – intensivt portrætkursus

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1112 København K
ME plus:
ME
Dage:
3 dage
Pris:
11.485 kr. + moms | PU-støtte: 2.700 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 528 evalueringer)
Forår 2023

Den internationale trend går i retning af nye spændende måder at bruge portrættet på. Både når det gælder hvem og hvordan. På kurset ”Træd i karakter” går vi helt tæt på den klassiske genre i både form og indhold og lærer kursisterne at udnytte den mere og bedre i en dansk medievirkelighed.

Navnestof er kernestof på mange medier, og vi ved, at brugerne sluger det. Omtaler ved  jubilæer, fødselsdage og dødsfald er stof, vi gerne vil læse.  Men alt for ofte er navnestoffet pligt- og rutinepræget.

Sådan behøver det ikke være.

Portrættet er en prisme, der kan reflektere både nyhedsdagsstrømmen og livets store temaer. Igennem portrættet kan vi desuden give indblik i eksistentielle temaer, samfundstendenser, kulturliv og meget mere. Det har således noget at byde på inden for hele mediebilledet. Og på kurset vil der både blive arbejdet med de korte og længere portrætter.

Fortællende metoder

Kursusledere er Rikke Hyldgaard og Line Vaaben. De udviklede og holdt kurset første gang i august 2020. Trods corona blev det udsolgt, og efter kurset skrev en kursist om kurset:

“Alt var så brugbart, konkret og godt formidlet. Fremragende undervisere. Det er det bedste og mest anvendelige kursus, jeg har været på.”

En anden tilføjede:

“Line og Rikke er så dygtige til at formidle det, de kan og ved. Det var klart, hvad der skulle ske, og det var et trygt og rart undervisningsrum at være i. Altid en masse gode eksempler på deres pointer. Og vildt mange konkrete værktøjer, hands on.”

Rikke Hyldgaard og Line Vaaben inddrager også i dette kursus metoder og teknikker fra fortællende journalistik, og kurset kan ses som en direkte, men selvstændig fortsættelse af deres to populære kurser “Fortæl den gode menneskehistorie” og “Fortællinger på 500 ord”.

Efterspurgt genre

Historier med mennesker i centrum er noget af det mest efterspurgte hos læserne, men i rigtig mange medier bliver navnestoffet ofte forudsigeligt og tandløst eller bare ufokuseret. Det kræver konstant forandring og kreativitet at ramme mediebrugerne i dag, og derfor må også kendte genrer udvikles og forfines.

Kurset ryster rutinerne og lærer deltagerne at gribe om deres skriveværktøjer på nye måder og gøre portrættet til en prioriteret genre, der kan lokke læserne indenfor.

Sådan foregår kurset

På kurset får deltagerne gennem oplæg og øvelser grundbegreberne i genren på plads og lærer at karakterisere et menneske. Vi beskæftiger os med portrættet som både snapshot, hovedværk og koncept, og deltagerne får inspiration til nye måder at bruge det på gennem både danske og internationale eksempler.

Kursisterne skal både skrive og interviewe undervejs og ikke mindst ideudvikle med udgangspunkt i deres egen arbejdsvirkelighed. Ud over de to kursusledere, vil relevante gæstelærere bidrage med metoder og eksempler fra deres arbejde.

Hvad får kursisterne med hjem?

Deltagerne forlader kurset med ideer til, hvordan de kan genopfinde navnestoffet med konkrete portrætter, nye formater og alternative måder at bruge genren på. Derudover får de værktøjer til at researche, møde og tegne et portræt af alt fra kendis til kriminel.

Hvem kan deltage?

’Træd i karakter’ henvender sig primært til skrivende journalister på nationale, regionale og lokale dagblade, fagblade, magasiner og i organisationer. Og uanset om man arbejder med økonomi, politik, kommunalstof eller uddannelse, klæder kurset deltagerne på til at angribe deres stofområde mere kreativt. Vi bruger eksempler i både lyd og billede, ligesom mange principper vil være fælles for alle medietyper, så journalister fra elektroniske medier også kan få udbytte af kurset.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik”, hvor Gert er kursusleder.

Undervisere

Rikke Hyldgaard

Rikke Hyldgaard, født 1972, selvstændig journalist og forfatter samt journalistisk lektor i fortællende journalistik ved journalistuddannelsen på Syddansk Universitet. Tidligere featurereporter på Fyens Stiftstidende. Forfatter til en række bøger, blandt andre: Soldaten (2011), Mit lykkelige land i samarbejde med grevinde Alexandra (2018), Den danske sang og Juleaftens sange i samarbejde med Phillip Faber (2020 og 2022) og Insekternes bog i samarbejde med Morten D.D. Hansen (2022). Modtog i 2011 Spadestiksprisen for fortællingen I krig og kærlighed.

Line Vaaben

Line Vaaben, født 1972, fortællende journalist ved Politiken og redaktør for eksistens stoffet samme sted. 2018/19 journalistisk fellow ved Syddansk Universitet. Uddannet i 2000 og tidligere journalist på blandt andet Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad og Dagbladet Information. Line skriver primært journalistik med mennesker i centrum, blandt andet fortællingerne ‘En enkeltbillet til Zürich’, ‘Brændt’ og serien ’1.417 danske drab i 25 år’, en serie som indbragte hende en Cavling-nominering i 2019. Forfatter til lærebogen ‘Fortællingernes tid’ om fortællende journalistik, udkommet i 2019, og til bogen ‘En forudsigelig forbrydelse’ om kvindedrab i Danmark udkommet i 2022.