Polen – Europas nye stormagt

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Warszawa, Polen
Dage:
5 dage
Pris:
21.900 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 117 evalueringer)
Efterår 2025
Screenshot

Europa er truet, og den globale magtbalance flytter sig. Polen har på få år udviklet sig til et lokomotiv for formuleringen af Europas politiske og militære fremtid. Med NATO’s tredjestørste hær er Polen Europas militære stormagt.

Dette kursus tager et dyk ned i det arbejdsomme, katolske og splittede land, som ikke ser let på en trussel fra Rusland. 

Baggrund
Polen kostede Sovjetunionens fald. Sat på spidsen. Oprøret mod Sovjetunionen startede som bekendt med Solidaritet i Gdansk. Nu påtager landet sig igen en rolle som katalysator for Europas udvikling midt i en svær tid.

Europas magtbalance rykker dermed mod øst med Polen som kraftcenter. I en tid, hvor fransk og tysk lederskab har manglet tydelighed, har Polen potentialet til på sigt at blive både en økonomisk og militær stormagt i Europa. I Polen er viljen og kraften til internationalt førerskab under alle omstændigheder tydelig.

Polen er et stort land med en boomende økonomi og et bastant fokus på oprustning. Polen ser sig selv som en vigtig brik for EU’s fortsatte position som supermagt i lyset af truslen fra Rusland, USA’s nedsmeltning og Kinas kæmpe muskler. Polen har således det tredjestørste militær i NATO (efter USA og Tyrkiet) og placerer sig i forreste linje i forsvaret af Europa mod Ruslands imperiale drømme. Belært af bitter erfaring og dyb mistillid til Rusland.

Med et militærbudget på 4,7 % af sit BNP – mere end både USA og noget andet europæisk land – er Polen i en prækrigstilstand. Også civilbefolkningen er på vagt. Siden den russiske invasion af Ukraine for tre år siden har mange polakker reelt forberedt sig på guerillakrig. Det er ikke usædvanligt for en polak at have et gevær og en rygsæk med dåsemad klar for med stærke historiske referencer at kunne tage ud i skovene og kæmpe som guerilla, hvis russerne kommer igen. Polen er det vigtigste bolværk for Europa, hvis Ukraine bliver rendt over ende.

Denne europæiske anførerrolle er opnået på ganske få år. For blot fire årtier siden var Polen en fattig, sovjetisk vasalstat. Solidaritet-bevægelsen på Gdansk Skibsværft i 1980’erne banede vej for friheden i hele østblokken og Sovjetunionens opløsning i 1991. I dag er Polen en uundværlig, men også besværlig del af EU.

Dette kursus undersøger de polske ambitioner og deres belæg i virkeligheden. Vi perspektiverer, hvad Polen betyder for Europas fremtid og sikkerhed? Og hvad europæerne kan lære af de polske erfaringer med Rusland og Polens forberedelse til krig?

Den polske frihedstrang giver sig ikke kun udslag i dyb modstand mod Rusland, men også i voldsomme stridigheder med EU’s ledere. Det nationalkonservative parti PiS, som sidste år mistede regeringsmagten, er hyppigt blevet beskyldt for at ville afmontere landets demokratiske institutioner.

Under centrum-politikeren Donald Tusks lederskab er forholdet til EU blevet bedre, men Polen er stadig et land i splid med sig selv. Slaget står mellem EU og nationalisme, mellem katolske værdier og LGBT-rettigheder, mellem vidt forskellige tolkninger af arven fra den kommunistiske fortid og mellem konservative og liberale kræfter.

Samtidig udgør Polen en af Danmarks vigtigste samarbejdspartnere, ikke kun i forhold til oprustning og sikkerhed, men også økonomisk. Vi har stærke menneskelige, historiske og kulturelle bånd til det store land på den anden side af Østersøen.

Desuden spekuleres der i, at Polen kunne være det europæiske land, som bedst kunne tale med USA’s uforudsigelige præsident, Donald Trump.

Kurset
Kurset finder sted over fem dage i den polske hovedstad, Warszawa, hvor vi får eksperters, politikeres, erhvervslivets og de polske indbyggeres bud på, hvad der er på spil i Polen – og i Europa, set med polske øjne.

Vi kommer til at tale sikkerhed. Og Rusland som fjende. Hjælpen til det krigsramte naboland Ukraine har i henhold til efterretningsrapporter gjort polakkerne til et mål for russisk spionage og sabotagehandlinger. Vi besøger Polen kun få måneder efter det næste præsidentvalg i landet. Frygten for russisk påvirkning og sabotage er stor og begrundet.

Kurset foregår i Warszawa med en afstikker ud på landet. Det planlægges af Jakob Rubin og Tobias Stern Johansen, Kristeligt Dagblads Østeuropa-korrespondent. Vi har tidligere organiseret og afholdt succesfulde kurser om tysk politik og Ukraine-krigen for Mediernes Efteruddannelse.

Dagens program foregår med oplæg og besøg fra kl. ca. 9 til 17. Om aftenen vil der kunne blive tid til at opleve nogle af den livlige polske hovedstads mange kulturelle tilbud. Det endelige program udsendes en måned før kursusstart.

PRAKTISK

Kurset organiseres af JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN, der siden 2012 har afviklet internationale kurser for Mediernes Efteruddannelse/PU.

Der flyves til Warszawa mandag morgen og tilbage fredag sidst på dagen.

Under kurset bor vi på enkeltværelser på et af byens gode hoteller. Prisen inkluderer transport til og fra København, al lokal transport, alle programlagt arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske – koster det frem til seks uger før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter for allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris.

Det med småt: Der tages forbehold for force majeure i form af aflysninger på grund af voldsomt vejr, epidemi/pandemi eller anden udefrakommende påvirkning, som JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN ikke har indflydelse på og derfor ikke kan stilles økonomisk til ansvar for.

Alle spørgsmål er velkomne. De kan stilles til jakob@rubin.dk.

Undervisere

Tobias Stern Johansen

Tobias Stern Johansen har været Kristeligt Dagblads korrespondent i Tyskland med base i Berlin siden 2016. Han skriver primært nyheder, reportager og interviews om politik, kultur, kirkeliv, samfundsforhold og værdidebatter fra det tysksprogede område samt Østeuropa og Rusland. Siden Ruslands invasion i Ukraine i februar 2022 har han desuden været avisens Ukraine-korrespondent og har besøgt det krigsramte land ad fem omgange. Han er født i 1978, har læst journalistik på Roskilde Universitet og retorik på Københavns Universitet og blev i 2009 cand.comm. i journalistik. Fra 2009 til 2014 arbejdede han som journalist på Kristeligt Dagblads kirke og tro-redaktion, hvorefter han frem til 2016 var ansat på avisens internetredaktion.

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater (årets udgivelse i kategorien ‘drama’). Siden 2018 har han udført opgaver for bl.a. Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

Mere om dette kursus