Øjnene op af Lommen – et fotokursus for journalister i Berlin

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Mitte, Berlin
Dage:
6 dage
Pris:
16.500 kr. + moms | PU-støtte: 8.100 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 43 evalueringer)
Forår 2023

Med sin venlige rummelighed, overkommelige priser og den korte afstand er Berlin et god ramme for et intensivt og lærerigt fotokursus. Vi skal ud og finde de gode billeder i en af Europas mest historiemættede og brogede byer.

Med base i lokalerne på den berlinske fotoskole Neue Schule für Fotografie i Brunnenstrasse, tæt på Rosenthaler Platz, foregår kurset i et fotografisk miljø med studerende fra hele Europa, rammerne bliver ikke bedre. Vi råder over to undervisningslokaler, 10 Mac-computere med relevante programmer, og en projektor. Skolen har et bibliotek og et fotografisk galleri tilknyttet, som kursisterne frit kan besøge.

Kurset retter sig mod journalister, kommunikationsfolk og andre der vil i gang med at fotografere eller styrke de færdigheder de allerede har.

Kurset tilrettelægges sådan, at kursisterne dagligt sendes på stillede opgaver ude i byen, som vil stige i sværhedsgrad. Tilbage igen vil vi udvælge billeder og lære de grundlæggende greb i Photoshop. De billeder der produceres bliver dagligt evalueret i plenum, hvor kursisterne sammen vil udvikle et sprog og en evne til at tale om, hvornår og hvorfor et billede er godt. De fleste mennesker kan se om et billede fungerer eller ikke, men at forklare hvorfor er straks sværere. Disse tre øvelser, fotografering, billedbehandling og evaluering vil vi gentage kurset igennem, og kursisterne vil komme hjem med styrkede evner til både at fotografere, billedbehandle og forholde sig til fotografi.

Helt konkret vil vi den første dag tale om lys og komposition. Hvordan bruger man helt lavpraktisk de lysforhold der er til stede, når man skal tage et portræt. Hvor skal man placere personen ift vindueslys og baggrund, hvordan skal kameraet indstilles, kontakten med personen osv. Hvordan vælger man de bedste billeder ud og hvordan gør man dem klar til brug. Kursisterne fotograferer hinanden, holdet rystes sammen.

Dagen efter skal kursisterne ud i den pulserende storby på egen hånd og fotografere et fremmed menneske i vedkommendes eget miljø. Vi vil inden tale om hvordan man tager styringen i situationen og sørger for at den man vil fotografere føler sig i trygge hænder. Det opleves grænseoverskridende og udfordrende at fotografere fremmede mennesker, men så godt som alle får en stor oplevelse ud af, at komme hjem med et billede af hundelufteren i sit køkken eller grønthandleren i hans butik. Og overraskes af, hvor nemt det gik! Billedbehandling og evaluering.

De sidste dage bruges på en personlig billedreportage, hvor kursisterne finder et miljø de kan opsøge flere gange. I denne proces vil jeg vejlede hver enkelt undervejs, bla med de redskaber de har tillært sig på kursets første dage. Jeg har et katalog af muligheder og forslag til ideer man kan kaste sig over, Berlin er en af de mest fotogene byer i verden. I denne proces vil jeg undervejs tale ideudvikling, udvælgelse og billedbehandling med hver enkelt kursist. På sidste dag  gennemser vi sammen hver enkelt reportage, hører om de udfordringer der har været og hvordan de blev overvundet.

Jeg har gennemført kurset 7 gange tidligere samme sted og har et nært forhold til skolen.

Kursisterne vil bo på enkeltværelser på et mindre hotel i nærheden, inkl morgenmad. De øvrige måltider betaler kursisterne selv, ligesom de selv står for transporten til Berlin. Der vil alle dage være fri adgang til frugt, kaffe og te. Prisen er sat efter at kursisterne ankommer søndag aften, hvor vi mødes og hilser på hinanden, og er klar til undervisning mandag morgen og frem til fredag aften med hjemrejse lørdag morgen.

Det er et mål i sig selv at kurset foregår i en god atmosfære, at alle kommer lige meget til orde og alle har det sjovt mens man lærer.

 

Afbestillingspolitik:

Man kan afbestille sin tilmelding indtil 4 uger inden kursusstart uden omkostninger. Ved afbestilling mellem 2 og 4 uger inden refunderes 50% af kursus afgiften, og ved afbestilling mindre end 2 uger før tilbagebetales 25%.