Når magten bliver afsløret

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1112 København K
ME plus:
ME
Dage:
5 dage
Pris:
17.475 kr. + moms | PU-støtte: 4.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 535 evalueringer)
Efterår 2023

Få en række håndgribelige redskaber fra den undersøgende journalistiske metode. Værktøjerne kan både bruges til at løbe fra alle konkurrenterne på dagen eller til at lave årets sag.

“Enormt kvalificerede undervisere og velvalgte gæsteoplæg gav følelsen af, at man hørte de allermest relevante eksempler på undersøgende journalistik i Danmark.”

“Det her var min første oplevelse med efteruddannelse, og det bliver svært for andre kurser at leve op til, tror jeg. Jeg vil anbefale kurset til mine kolleger.”

“Lars og Morten er både gode, dygtige og sympatiske undervisere. Det har været virkelig inspirerende.”

Sådan lyder et lille udpluk af kommentarerne i den seneste evaluering af kurset “Når magten bliver afsløret”, da vi holdt det i 2022.

Efteruddannelseskurset præsenterer i løbet af en uge en stribe værktøjer inden for den undersøgende journalistik. En gennemgående pointe for kurset er, at undersøgende greb fra månedslange journalistiske satsninger ofte kan overføres og anvendes til lynhurtig nyhedsjournalistik på dagen – på lokale, regionale og landsdækkende medier.

At denne pointe går hjem blandt deltagerne, bevidnede en kursist i seneste evaluering:

“De gode tips til at søge aktindsigt viste sig allerede under kurset at virke, så dem var jeg rigtig godt tilfreds med.” 

Kurset ledes af Morten Pihl fra Jyllands-Posten og Lars Nørgaard Pedersen fra Berlingske – tilsammen har de modtaget Cavlingprisen fem gange. Udvalgte gæsteforelæsere vil også indgå i forløbet.

Kurset er bygget op om tre hovedspor:

 1. En detaljeret gennemgang af en række af de største journalistiske sager de seneste år. De udvalgte satsninger omfatter primært regulære afsløringer, men også større fortællende satsninger og onlineprojekter. Der vil ligeledes blive sat fokus på hurtig undersøgende journalistik på dagsaktuelle emner. Om hvordan du løber fra konkurrenterne på en fælles dagsorden.
 2. Opbygning af værktøjskasser til kursisterne med konkrete, anvendelige greb. For eksempel til indkapsling af historier, aktindsigt og kildehåndtering.
 3. Øvelser, hvor kursisterne bliver mødt med udfordringer og dilemmaer.

Der er et tæt samspil mellem disse tre hovedspor.

Vi tager kursisterne gennem nogle af de største sager i Danmark i nyere tid og giver et indblik i, hvordan disse sager blev virkeliggjort og forløst. Gennemgangen af sagerne bidrager til de håndgribelige metodiske greb og værktøjskasser, og flere af øvelserne har afsæt i udfordringer fra de belyste sager.

Kurset giver dig bl.a. indsigt i:

 • Den grundlæggende undersøgende metode.
 • En introduktion til en særdeles systematisk tilgang til undersøgende journalistik.
 • Startpunkter: Hvor jeg skal lede efter mine historier – hvor er der størst sandsynlighed for at finde en afsløring.
 • Hvordan jeg udvælger, hvilke tip eller spor jeg skal forfølge.
 • Hvordan jeg bruger mine aktindsigtsmuligheder optimalt.
 • Hvordan jeg skaffer afgørende dokumenter.
 • Hvordan jeg håndterer fortrolige og hemmelige kilder.
 • Hvordan embedsmænd kan formulere sætninger, som reelt betyder noget andet, end man umiddelbart tror.
 • Hvordan jeg formidler mine undersøgelser.

På kurset lærer du:

 • at arbejde systematisk og metodisk med research, der går i dybden.
 • at håndtere centrale kilder.
 • at bruge offentlighedsloven optimalt.
 • at holde fast i historierne i en presset hverdag.
 • at tænke taktisk, strategisk i forhold til tilrettelæggelsen af research, kontakt af kilder og publicering.
 • at brede en konkret historie ud til en større og mere principiel historie.

Hvem kan deltage:

Kurset henvender sig til journalister, som gerne vil i gang med eller blive bedre til undersøgende journalistik. Men reelt henvender kurset sig til alle journalister, fordi grundtanken bag kurset er, at undersøgende journalistik ikke er en selvstændig disciplin, men først og fremmest original og godt tænkt journalistik.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. En af aftenerne giver vi aftensmad.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vi har også et kursus, hvor du kan lære, hvordan du selv kan arbejde kreativt med AI-grafik.

Undervisere

Morten Pihl

Morten Pihl er journalist og forfatter. Han har beskæftiget sig med undersøgende journalistik gennem mange år, siden 2003 på Jyllands-Posten, hvor han er ansat i gravergruppen.

Han har modtaget en lang række priser for sin journalistik, bl.a. Cavling-prisen tre gange, European Press Prize, også kaldet Den europæiske Pulitzer-pris, og FUJ-prisen.

Morten Pihl, født 1961 på Bornholm, er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986 og har, inden han kom til Jyllands-Posten, været ansat på Frederiksborg Amts Avis, Berlingske Tidende, Advokatsamfundet, Danmarks Radio, Aktuelt og BT.

Vedholdenhed, grundighed og systematisk behandling af stoffet karakteriserer hans journalistik, der typisk har afslørende eller afdækkende karakter.

Lars Nørgaard Pedersen

Lars Nørgaard Pedersen har arbejdet som undersøgende journalist i mere end 15 år på Jyllands-Posten og Berlingske, de seneste år som chef for Berlingskes gravegruppe. BA i Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet, og journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og San Francisco State University. Han har dækket krig og forsvar og blandt andet rapporteret fra Afghanistan-krigen. De seneste mange år har han været med til at dække flere af de største og mest opsigtsvækkende sager herhjemme. Han har modtaget flere danske og internationale anerkendelser for sit arbejde, blandt andet Cavlingprisen to gange. Har undervist ved Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har de seneste syv år undervist i undersøgende journalistik for Kaas & Mulvad ved Mediernes Efteruddannelse. I foråret 2024 skiftede han tilbage til Jyllands-Posten.