Kom tæt på dna-baseret slægtsforskning, skoleskyderier, hash og våben til alle på dette hæsblæsende, inspirerende og lærerige kursus i Denver, Colorado. Stine Bolther og Bent Isager-Nielsen er kursusledere.
Hvordan påvirker nedskydning af tilfældige borgere et samfund? Hvad kan vi lære af det amerikanske retssamfund? Vil fri hash mindske kriminalitet? Og hvad betyder det, når amerikanere insisterer på at forsvare deres eget hjem med skydevåben?
Dansk politi og danske retsmedicinere suger amerikanske erfaringer til sig, især når det gælder våben og skyderier på åben gade. I brugen af slægtsforskning og dna som et led i efterforskning er amerikanerne også langt foran, og i løbet af denne uge vil journalisterne blive klogere og bedre rustet til at videreformidle disse komplekse emner.
Den danskfødte forsvarsadvokat Jane Byrialsen, som bor i Colorado, har hjulpet os i planlægningen af kurset. Vi mødes med hende i ugens løb. Vi møder også hendes kollega Iris Eytan, som sammen med Jane især arbejder med sager, hvor der er tale om falske tilståelser.
Janes privatdetektiv, som er ansat på fuld tid i hendes firma, møder vi også.
Skoleskyderi trækker spor i årevis
Skoleskyderier er en del af hverdagen i USA. Alene i 2022 blev der registreret over 50 forskellige episoder. I den amerikanske stat Colorado har vi mulighed for at komme helt tæt på de følger, et tragisk skoleskyderi har haft på et lokalsamfund og de myndigheder, der stod midt i massakren.
Vi møder overlevende fra Columbine High School-skyderiet, hvor der i 1999 blev dræbt 13 personer og såret over 20 andre.
https://filmcentralen.dk/grundskolen/film/mit-barn-blev-skoleskyder
Vi trækker tråde til den danske tragedie i Fields i sommeren 2022, og tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen analyserer forskelle og ligheder mellem vores land og USA. Dansk politi tager også selv ved lære af og bruger erfaringer fra USA, når det gælder våben og ikke mindst skoleskyderier.
Dna-baseret slægtsforskning opklarer gamle mord
Vi ser særskilt på sagen om JonBenet Ramsey, som var en amerikansk barne-skønhedsdronning, der i en alder af seks år blev dræbt i sit hjem i Boulder i Colorado i 1996.
I 26 år var drabet uopklaret, men ved brug af blandt andet helt nye metoder inden for dna-baseret slægtsforskning fik politiet i 2022 et afgørende gennembrud i sagen.
Vi møder efterforskerne hos politiet og forsvarsadvokaten, som repræsenterede gerningsmanden. Vi møder også JonBenet Ramseys far.
Efterforskning med brug af dna-baseret slægtsforskning er en ny og lovende metode i forhold til at opklare cold cases. Rigspolitiet i Danmark ser i øjeblikket på, hvordan det evt kan implementeres i dansk politi. En dansk drabsefterforsker har rejst og fået gennemført et borgerforslag, hvor han netop også har set til USA og de gode resultater derfra.
Derfor er det et stort plus for forståelsen for danske journalister, at de har en unik mulighed for at gennemgå en konkret sag i USA, hvor det nye værktøj har spillet så stor en rolle.
Amerikanernes hang til skydevåben
For de fleste danskere er amerikanernes omgang med skydevåben et mysterium. For bedre at kunne forstå hangen til våben møder vi en lokal familie, som viser deres private våbensamling frem og fortæller, hvorfor de synes, at alle skal have ret til at bære våben.
Kursisterne skal dog ikke kun høre andre fortælle om våben. Kursets hands-on tilgang betyder også, at alle kursister kan komme med på skydebane for selv at affyre våben og lære om forskelle på små håndvåben og halvautomatiske rifler.
På retsmedicinsk institut møder vi en erfaren retsmediciner, som fortæller om obduktion af skudofre mm.
Virker fri hash på kriminalitet
Desuden ser vi nærmere på, om legalisering af hash i Colorado har betydet en nedgang i kriminalitet. Spørgsmålet om fri hash er en politisk varm kartoffel i Danmark, og vi hører meningsdannere i Denver fortælle for og imod i staten, som har haft fri hash i 10 år. Helt aktuelt er det også blevet i Danmark, nu hvor Tyskland for nylig også har legaliseret hash.
Hvordan interviewes ofre?
Nyhedsmagasinet 20/20 (en del af ABC) åbner dørene for os og fortæller om deres måde at arbejde med krimi-journalistik. Hvordan dækker man et skoleskyderi som lokaljournalist, hvor alle kender alle? Og hvor man måske selv kender en eller flere af de sårede.
Journalisterne deler ud af deres erfaring, som vi også kan bruge i Danmark.
Vi arbejder på at møde den lokale, erfarne graverjournalist, Laura Frank, fra Colorado News Collaborative. Via hendes arbejde er love blevet ændret, og hun har vundet mange priser for sine historier.
Vi arbejder også på at komme på besøg i det lokale fængsel, og møde advokat David Lane, som er en af landets mest erfarne advokater for dødsdømte. Han fortæller om, hvordan det er at se en dødsdømt klient blive slået ihjel af staten.
Forsvundet eller dræbt
Med udgangspunkt i Barry Morphew-sagen fortæller forsvarsadvokaterne Iris Eythan og Jane Byrialsen om deres arbejde og tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen trækker tråde til danske sager, hvor forsvindingssager volder dansk politi udfordringer.
https://edition.cnn.com/2022/04/20/us/barry-morphew-case-dismissed/index.html
Helt konkret får deltagerne:
- Viden om de nyeste værktøjer inden for dna-baseret slægtsforskning, og hvad det betyder for praktisk efterforskning og opklaring.
- Et unikt indblik i det amerikanske retssystem, herunder retsmedicin, rettergang og afsoning.
- Lært af amerikanske kollegers arbejde med at interviewe ofre for fx masseskyderi.
- Viden om effekten af fri hash på kriminalitet.
- Generel indsigt i amerikanske forhold, netværk og kontakter til nøglepersoner, som man efterfølgende kan trække på.
- En grundig vurdering af de amerikanske metoder i relation til danske forhold.
Det praktiske
Vi flyver fra Danmark søndag 17. september 2021 klokken 10.40 og lander i Denver klokken 17.35. Vi flyver hjem igen fredag den 22. september klokken 19.30 og lander i Kastrup lørdag den 23. september klokken 18.25. I Denver bor vi på Hilton Garden Inn Denver Tech Center.
Prisen omfatter: Kursusplanlægning, flytransport mellem København og USA, transport i USA, hotel i Denver inklusiv morgenmad, undervisningsmaterialer og enkelte måltider i løbet af kurset. Som hovedregel er kursistens forplejning for egen regning. Prisen tillægges ikke moms.
Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.
TILMELDING ER BINDENDE
Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end to måneder før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end otte uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.
Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.
Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vi har også et kursus, hvor du kan lære, hvordan du selv kan arbejde kreativt med AI-grafik.