Korrektur – helt styr på dansk retstavning og kommatering

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1558 Kbh
ME plus:
ME
Dage:
1 dage
Pris:
3.950 kr. + moms | PU-støtte: 900 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 30 evalueringer)
Forår 2024

Lug ud i alle sprogfejl – én gang for alle

Oplever du også, at du kan blive i tvivl om dine kommaer og retstavning? På dette kursus får du helt styr på kommaerne og på de væsentlige sproglige faldgruber, så det fremover kun er dit budskab, der får opmærksomhed, ikke dine fejl.

Hvem deltager på dette kursus?

Journalister, kommunikationsmedarbejdere, korrekturlæsere, redaktører, sekretærer, fotografer og alle andre, der vil sikre sig, at deres kommaer og deres retstavning er helt korrekt. Og vil kunne argumentere for deres valg, hvis det skulle blive nødvendigt.

Er du usikker på, om du har helt styr på kommaerne? Prøv vores kommatest her.

Dit udbytte af kurset

 • Du får helt styr på de gældende kommaregler, og du bliver trænet i at bruge dem i praksis. Helt ud i alle de mest vanskelige kommakroge.
 • Du får helt styr på de mest vanskelige områder af dansk retstavning og bliver i stand til at ’regne dig frem’ til den rette stavemåde, hvis du bliver i tvivl. Og så får du nemme huskeregler (og den nødvendige grammatik), der styrer dig sikkert uden om de mest typiske stavefejl og de allervanskeligste stavefælder.
 • Du bliver mere sikker og dermed mere effektiv, både når du skriver, og når du læser korrektur på egne eller andres tekster. Og du vil kunne argumentere for din stavning og kommatering.

Sidst, men ikke mindst:

 • Du får et overskueligt opslagsværk med hjem, der dækker alle områder af dansk retstavning og kommatering.
 • Du får et overskueligt tjekark til opslagstavlen eller skrivebordet, så du altid nemt og hurtigt kan få overblik over kommareglerne.
 • Du får adgang til en gratis hotline for tidligere kursusdeltagere, hvor du kan få svar på alle eventuelle spørgsmål om dansk retstavning, kommatering og grammatik.

Kursets form og indhold

Kurset veksler mellem teoretiske gennemgange og masser af udfordrende øvelser, så du får reglerne arbejdet godt ind under huden. Grammatik er ikke altid til at komme udenom, men hvor det er muligt, får du (også) nemme huskeregler.

1) Indledende og afsluttende test, så du selv kan se, hvor meget du forbedrer dig. Vi lover dig, at du bliver overrasket over, hvor meget du har fået styr på – på blot én dag.

2) Korrekt komma – også de allermest vanskelige:

 • 3 overskuelige regler, der samler de mange (forvirrende) kommaparagraffer i en logisk oversigt, der gør det nemmere både at lære, forstå og huske alle kommareglerne.
 • Kryds og bolle – hvornår dur metoden ikke, og hvad gør du så?
 • ”Idiotkommaer” – typiske kommafejl, som du aldrig laver mere.
 • De sidste få, men vanskelige kommaer.

3) Retstavning typiske faldgruber, men også de mest vanskelige:

 • Biord med eller uden -t, fx: Egentlig(t) er det navnlig(t) biord med endelserne -ig/-lig/-vis, der kan være afsindig(t) svære, da man knap(t) kan høre, om de ender på -t eller ej.
 • Tillægsformer, fx: Borgerne er oplyst/oplyste om de nye tiltag; Filerne er vedhæftede/vedhæftet; Bukserne er slidt/slidte; Han tjekker de indkommende/indkomne informationer.
 • Det rigtige ord, fx: Men dem/de, som Bent allerede har skrevet til, behøver vi ikke give besked; Du staver bedre end mig/jeg; Har du nogen/nogle kommentarer?; Chefen måtte bede Klaus om at styre sit/hans temperament; Projektet kørte på dets/sin helt egen måde; Han gled hele vejen ned af/ad trappen, mens han råbte af/ad raseri af/ad chefen.
 • Et eller flere ord og sammensætninger, fx: Vi skal af sted/afsted; e-mailadresse/e-mail-adresse; Natoøvelse/Nato-øvelse; back up-office/backup-office/backupoffice; § 77-eftersyn/§ 77 eftersyn; ad hoc-udvalg/ad-hoc-udvalg; F3 lån/F3-lån.
 • Forkortelser, fx: sms’er/SMSer; 10 kr.’s/10 kr.s; HRs/HR’s.
 • + Masser af andet, fx hvis der er noget konkret, du har brug for.

Tid & Sted:

Klokken 9.00-16.00

København: 1. februar og 29. februar 2024

Andre byer: Kurset holdes løbende i hele landet. Tilmeld dig vores interesseliste her, hvis du gerne vil på kurset, men ikke har mulighed for at deltage i de opslåede kurser.

Du kan også få skræddersyet et kursus til din virksomhed og få PU-støtte

Få skræddersyet et kursus, et gå-hjem-møde eller et foredrag, der passer til jeres behov og eventuelle sprogpolitik. Med et internt kursus kan I for eksempel vælge, at I kun vil fokusere på kommaer eller retstavning, eller I kan vælge at kombinere kurset med, at I får udarbejdet en sprogpolitik.

Skriv eller ring på kurser@proscript.dk/26 52 52 50 for at høre mere om de mange muligheder for at få korrekt dansk i fokus på jeres arbejdsplads.

Afbestilling af kursus

Du kan afmelde dit kursus kvit og frit indtil 4 uger før kursusdagen.

Du er altid velkommen til at give din plads til en kollega.

Undervisere

Eva Prohaska Mørk

EVA PROHASKA MØRK er cand.mag. i retorik og partner i kursusvirksomheden ProScript. Eva Prohaska Munch har 20 års erfaring som underviser i skriftlig kommunikation og sprogrigtighed og har gennemført kursusforløb for ministerier, kommuner og for små og store private virksomheder.
Udover sine faglige og pædagogiske kompetencer er Eva kendt for sin humoristiske form, der kan få selv et ‘kedeligt’ kommakursus til at føles som en ‘fest’.

Eva har arbejdet som journalist, kommunikationschef i et PR-bureau, webmedarbejder og som tekstforfatter på reklamebureau.