Klimajournalistik

Startdato:
Udbyder:
Sted:
5230 Odense M
Dage:
6 dage
Pris:
5.600 kr. | PU-støtte: 1.800 kr. - PU-støtte skal søges individuelt.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 39 evalueringer)
Forår 2024

Skovbrande i Sydeuropa, kæmpehagl i Italien og temperatur rekorder på stribe har desværre igen slået fast, at klima er den vigtigste dagsorden globalt, nationalt som lokalt og derfor afgørende vigtig at dække journalistisk.

Klima er en central del af journalistikken, – uanset om det drejer sig om politik, transport, flygtninge, forsvar, erhverv, sport osv., er klima en del af dagsordenen. Men klimastof er komplekst, kan være vanskeligt at forstå med mange modsatrettede interesser på spil. Og det passer ikke helt ind i den klassiske nyhedstænkning.

Program

På kurset vil vi derfor fra starten tage fat på de udfordringer der rammer klimajournalistikken – og se på hvad man kan gøre ved dem. Du bliver introduceret til en række balancer og modeller til brug, når klimahistorier skal udvikles og vinkles.

Herefter fokuserer vi på dem det hele handler om, nemlig brugerne: Hvordan kan du målrette din journalistik mod forskellige grupper og segmenter der har forskellige holdninger til klimaet. Og hvordan kan du involvere dem, så de både bliver motiverede og går fra holdning til handling.

Undervejs får vi besøg af en af verdens førende klimaforskere, der er en af hovedforfatterne til FNs Klimarapporter, der vil give os et crashkursus i klimaproblemernes baggrund, konsekvenser og løsninger. I den sidste del af forløbet ser vi på hvordan man selv kan udvikle et koncept for dækningen af klimaproblemerne – både som tema, kampagne og enkelte historier. Endelig inddrager vi psykologien i form af det, der hedder bæredygtighedspsykologi, der kan gøre os klogere på, hvordan den menneskelige hjerne reagerer på klimakrisen, – og hvordan man kan bruge den viden til at motivere folk.

Eksamen

Der er et par afleveringsopgaver og en afsluttende eksamen.

Tidsforbrug

Kurset  giver 10 ECTS point og er bygget op over 5-6 undervisningsgange på SDU i løbet af semesteret. Undervejs er der et par afleveringsopgaver og faget sluttes af med en projektrapport som eksamen.

Tilmelding:

Du skal optages på universitetet for at tage kurset, som er en del af den journalistiske kandidatuddannelse på deltid, cand.public. Derfor skal du først – og senest 1. december – tilmelde dig her via SDU.

Du kan tilmelde dig på dette link 

Når du har fået besked fra SDU om, at du er optaget, skal du også tilmelde dig via ME her på siden. Det er betingelsen for, at du kan få PU-støtte.

ANSØGNINGSFRIST ER 1. DECEMBER

Adgangskrav

Du skal have en bachelorgrad i Journalistik fra SDU eller DMJX. Du skal derfor vedhæfte dit eksamensbevis, når du tilmelder dig.

Undervisere

Ralf Andersson

Ralf Andersson er leder af Mediernes forsknings – og innovations center på journalistuddannelserne på SDU.

Han har udviklet, etableret og underviser på det første fag i klimajournalistik på en medieuddannelse herhjemme. Underviser på kursus for 35 journalister fra hele Sydøstasien i klimajournalistik, støttet af UNDP. Desuden journalistisk lektor med undervisning af både BA og kandidatstuderende i medier og journalistik.

Har tidligere været ansat i DR gennem en årrække som reporter, tilrettelægger, vært, redaktør, ledende redaktionschef fortrinsvis i nyhedsområdet.

Desuden konsulent for medieudviklingsprojekter i Mellemøsten for organisationen IMS, International Media Support siden det arabiske forår samt tilknyttet som fast gæsteunderviser på Journalistuddannelsen i Grønland.