Holland: En pionernation for grøn omstilling

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1017 WB Amsterdam, Nederlandene
Dage:
7 dage
Pris:
18.500 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 4 evalueringer)
Forår 2025

Hvis vi skal I mål med de reduktionsmål, der er aftalt i Paris-aftalen, og som gerne skal holde os under 2 graders temperaturstigning, så kræver det en grøn omstilling af vores samfund. Og den grønne omstilling vil forandre det radikalt.

Den forandring kræver seriøs journalistisk dækning. 

Det gør alle forandringer – nye regeringer, nye direktører, nye produkter, nye videnskabelige landvindinger – men med den grønne omstilling står vi foran både en udfordring og en forandring uden sidestykke i verdenshistorien. Der er utallige faldgruber, masser af opportunister og store muligheder. 

Er du klar til det?

Er du klar til det som journalist, redaktør eller formidler? 

Ved du hvad forskellen på scope 1 og 3 er? Kan man kalde et produkt bæredygtigt? Hvorfor er biomasse allerhøjst en overgangsteknologi? Hvad er CCSU? Kan vi stole på hockeystaven? Har vi råd til den massive forandring, der skal til? Hvilken rolle skal atomkraft, og måske fusionskraft, spille? Og hvordan smager en laboratoriedyrket bøf? (se billedet)

Alle de spørgsmål og mange flere skal vi have svar på i Holland, der på mange måder byder sig til som et land, der i gang med at tackle omstillingen i alle de store sektorer: Mad, cirkulær økonomi, byggeri, energi, opvarmning, transport og CO2-lagring. Og så er det vel at mærke et land, der er nemt at komme til med tog fra Danmark.

Med udgangspunkt i kursusledererens bog ‘Hvis vi vil’, der netop belyser alle disse sektorers vej til nulemission, og med afsæt i hans mange reportager og kontakter i Holland, er det målet at nå hele vejen rundt på de fem dage, kurset varer.

Ud i landet

Kurset vil bestå af lige dele oplæg og workshops i mødelokalet i centrum af Amsterdam samt ekskursioner til nogle af de spændende lokale aktører, der arbejder med videnskabelige, politiske, juridiske, finansielle og adfærdsorienterede gennembrud. Se det fulde program nedenfor. 

Vi skal blandt andet møde:

  • Mark Post, manden bag verdens første laboratorieproducerede burger.
  • Jasper van den Munckhof, der opfandt energirenoveringsmiraklet Energiesprong.
  • Nine de Pater fra Miljøorganisationen Milliedefensie, der har sagsøgt Shell, og Marjan Minesma, direktøren for NGO’en Urgenda, der var ansigtet på deres retssagssejr over den hollandske stat.

Vi skal blandt besøge

  • Et energirenoveret hjem.
  • Et geotermisk fjernvarmeanlæg.
  • En kvægbonde, hvor vi skal tale med begge sider i konflikten omkring den igangværende nedskalering af Hollands animalske produktion.

Vi skal selvfølgelig også både opleve den berømte hollandske cykelkultur, lære af deres flere århundrede lange erfaring med klimatilpasning og spise på den legendariske plantebaserede restaurant Die vegetarische Schlachter.

Kursets leder, Rasmus Thirup Beck, har dækket klimaforandring og grøn omstilling kontinuerligt siden 2008 og har blandt andet rejst en del i Holland for at dække klimahistorier der. Han er partner i klimajournalisterne.dk.

Med i prisen er hotel med morgenmad, en intromiddag og en farvelmiddag samt transport rundt i Holland. Transport til Amsterdam sørger kursisterne selv for. Kursuslederen tager toget og vil meget gerne have selskab. Man skal bare være klar til undervisning mandag klokken 9.30. Og hjemrejse er først lørdag, da vi siger ordentligt farvel til Amsterdam fredag aften.

Vi tilbyder kollegarabat på 1.000 kroner. Tilmelder en af dine kollegaer sig, efter du har, er der altså 1.000 kroner i rabat. Skriv det ved tilmelding.

Bindende tilmelding:

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, og at kurset bliver gennemført. Selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra, og hvis det sker, kan en kollega eller en anden fra dit netværk overtage din plads.

En eventuel omfakturering koster et administrationsgebyr på 2.000 kroner. Hvis du har tilmeldt dig privat – det vil sige, at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

PROGRAMMET I DETALJER

SØNDAG eftermiddag/aften: 

Ankomst til Amsterdam, hvor vi overnatter på Hotel Washington. Kursisterne finder selv vej, men kursuslederen tager naturligvis toget. Det tager 11 timer fra København.

MANDAG: Amsterdam

Formiddag

9.30: I undervisningslokalet ved Molinos de Viento.

12.00: Ud for at finde frokost

Eftermiddag 

13.00: Oplæg om Hollands klimapolitik ved embedsmand Hollands Ministerium for Klimapolitik og Grøn Vækst.

Videre til ngo’en Urgenda, der skabte overskrifter verden over, da de i 2015 vandt et søgsmål, de havde anlagt mod intet mindre end den hollandske stat, som de anklagede for at svigte fremtidens hollændere ved en alt for uambitiøs klimapolitik. Vi får også selskab af Nine de Pater fra ngo’en Milieudefensie, der i 2019 åbnede en ny juridisk flanke og lagde sag an mod oliegiganten Shell.

Og hvis vi er heldige kommer den juridiske mastermind bag begge sager, advokaten og forfatteren Roger Cox, også. 

Aften 

19.00: Velkomstmiddag (en del af kurset) på Amsterdams måske bedste vegetarrestaurant, Soul Vegan Cafe

TIRSDAG: Ekskursionsdag

Formiddag.

9.00: Afgang fra hotellet. Husk morgenmad.

11.00: Besøg på Mosa Meat i Maastricht, stiftet af den globale pioner indenfor for såkaldt ‘cultured meat’, Mark Post.

12.30: Vi finder frokost i Maastricht

Eftermiddag: 

15.00 cirka: Vi besøger et af Hollands mange geotermi-værker.

Cirka 17: Ankomst Rotterdam, hvor vi overnatter på Hotel Emma

Aften:

Kursisterne sørger selv for aftensmad i pulserende Rotterdam.

ONSDAG: Ekskursion

Formiddag

9.00: Vi besøger Europas største havn, Port of Rotterdam, der ud over en hel masse containerskibe også er hjem for en stribe banebrydende grønne projekter, derunder Porthos – Europas største CO2-lagringsprojekt og det grønne brint-anlæg Holland Hydrogen 1, også Europas største.

12.00: Vi finder frokost i Rotterdam. 

13.30: Vi skal til at lære et nyt klima-akronym: BESS, kort for Battery Energy Storage System, som i stigende grad virker som en bedre lagringsløsning end brint, i hvert fald på den korte bane. Også her er Holland langt foran, og landets største BESS-anlæg i drift ligger en halv times kørsel fra Rotterdam i havnebyen Dordrecht. Vi får et oplæg fra virksomheden bag, Dispatch.

Derefter bus retur til Amsterdam og Hotel Washington.

Kursisterne sørger selv for aftensmad.

TORSDAG (helligdag): Amsterdam

10.00: Fuld dag i undervisningslokalet

Kursisterne sørger selv for frokost mellem 12 og 13.

FREDAG: Amsterdam

9.30. Fuld dag i undervisningslokalet

Kursisterne sørger selv for frokost mellem 12 og 13.

Eftermiddag: Vi får noget frisk luft og besøger en af den verdensførende tekstilgenanvendelsesvirksomhed WolkatsDrop & Loop’-destinationer – og hører mere om virksomhedens arbejde.

Derefter tilbage til afsluttende workshop i undervisningslokalet.

Aften:

19.00: Velkomstmiddag (en del af kurset) på Kanarie Club.

LØRDAG: Tjek ud og hjem eller videre

Undervisere

Rasmus Thirup Beck

Rasmus har dækket klimaforandring og denne grønne omstilling siden 2008, både som selvstændig og som ansat på Zetland, Politiken og Klimamonitor. Han er den ene af tre partnere i virksomheden Klimajournalisterne.dk, hvor fokus er på journalistik, podcasts, foredrag og undervisning om alting klima.

Læs mere her.

Mere om dette kursus