
Vrede og forvirring i Grønland. Den ny verdensuorden giver problemer. Dette kursus handler om vejen ud og frem for smertensbarnet i det Danske Rigsfællesskab.
Vi blev alle taget på sengen, da truslen om militær, amerikansk overtagelse af Grønland kom fem minutter inde i Donald Trumps anden periode i spidsen for USA.
Dette kursus handler om Grønlands og Danmarks reaktion på truslerne fra USA, på konsekvenserne for Rigsfællesskabet og på realismen bag Grønlands drift efter selvstændighed. Og om Grønlands selvforståelse og fremtidige rolle i det globale landskab. Kurset arrangeres i samarbejde med Jørgen Chemnitz og foregår i Nuuk.
Baggrund
Den store grønlandske ø af is med blot 55.000 indbyggere kom i verdens søgelys, da USA’s præsident Donald Trump ud af det blå truede med invasion og overtagelse – med militære midler hvis nødvendigt.
Tidspunktet kunne ikke have været mere kritisk. Amerikanske partisoldater fra Donald Trumps MAGA-bevægelse rejste til Grønland kort før valget i marts og gjorde en allerede sårbar situation mere usikker. Med primitive midler kastede USA frisk brænde på den ulmende nationalisme i landet og vreden mod Danmark, der ikke kun truer sammenhængskraften i Rigsfællesskabet, men bestemt også i Grønland.
Ingen kan være i tvivl om, at vi her var vidne til en absolut uacceptabel påvirkning af et valg i et allieret land.
Grønlandske og danske politikere blev i høj grad taget på sengen over det aggressive brud på etikette for dialog mellem lande, der opfatter sig som venner. Angrebet er et udtryk for en ny verdensuorden anført af Donald Trump og Vladimir Putin. Ustabiliteten forekommer på et tidspunkt, hvor Vesten har mere brug for det modsatte; sammenhold og stærke institutioner og alliancer. Af mindst en indlysende grund; der er krig i Europa. Vi og vores værdier er direkte truet af Rusland og landets uhellige alliance med Nordkorea og Iran, der deltager i krigshandlingerne i Ukraine.
Dette kursus tager et 360 graders indblik i de grønlandske dilemmaer. Vi anskuer situationen i Grønland fra dens mange aspekter. Vi møder grønlandske politikere, forskere og borgere fra hele det politiske spektrum – inklusiv den unge generation – og vi hører deres holdning til den ufrivillige omfavnelse og de vidtløftige løfter fra Donald Trump. Og til Danmarks og Grønlands anstrengte forhold.
Efter Donald Trumps trusler står det klart, at Grønland og Danmark er pressede. Rigsfællesskabet er presset. Spørgsmålet er, hvorfor vi er splittede, når vi burde stå sammen?
Dialogen om Rigsfællesskabets store land mod nord har været ukonstruktiv og præget af mangel på vision, konkrete strategier og gensidig respekt. Fra begge sider. Også Grønland er kommet til at fremstå svag og splittet med reaktioner, der peger i flere retninger. Lige fra at omfavne Donald Trumps grænseoverskridende ’tilbud’ om at købe Grønland og omformulere MAGA til ’Make America Go Away’.
At finde en god fremtid for Grønland og for Rigsfællesskabet er en kæmpe opgave. Problemer og dilemmaer tårner sig op som en isbjørn i rummet. Hvad vil Grønland, hvad vil Danmark? Hvordan håndterer lille Grønland sin pludseligt opståede globale betydning og de aggressive stormagters forsøg på at sætte sig på landets økonomi, ressourcer og politik? Hvordan manifesterer Danmark som lille global spiller sin håndhævelse af Rigsfællesskabet og sin internationale ret til national suverænitet, som trues af en ’allieret’?
Kurset afvikles, når efteråret og nordlyset har sat ind i hovedstaden Nuuk. I løbet af en uge behandles ovenstående højaktuelle emner i grønlandske og danske perspektiver. Vi møder fremtrædende grønlandske politikere, unge studerende, eksperter i grønlandsk udenrigspolitik, repræsentanter for Grønlands erhvervsliv, EU’s repræsentation i Nuuk, den amerikanske konsul, Arktisk Kommando og andre vigtige interessenter i landet.
Kurset organiseres af journalist, forfatter og fotograf Jørgen Chemnitz og af Jakob Rubin Kommunikation. Makkerskabet har i en årrække for Mediernes Efteruddannelse gennemført (i al beskedenhed) flere succesfulde kurser i Grønland om grønlandsk selvstændighed, magtkamp og vrede mod Danmark.
Journalist, fotograf, filmproducent og forfatter Jørgen Chemnitz har en unik personlig kontaktflade til det grønlandske parlament Inatsisartut, til tidligere og nuværende toppolitikere, landsstyreformænd og indflydelsesrige kredse i det grønlandske kultur- og erhvervsliv. Ingen kan stykke et kursusprogram bedre sammen og åbne døre til landets top end han.
“Kursus skal have en markant grønlandske vinkel og gå grundigt ind i de danske perspektiver og visioner,” siger Jørgen Chemnitz som rød tråd for kursusprogrammets indhold.
Det er med stolthed, at Jakob Rubin Kommunikation har sat samarbejdet op med ham endnu engang.
Kurset ser nærmere på følgende spørgsmål:
- Hvad er på spil for Grønland og Arktis i f.t. de aggressive amerikanske (og russiske og kinesiske) tilnærmelser?
- Hvad er grønlands internationale, sikkerhedspolitiske rolle – som vil blive endnu vigtigere fremover?
- Hvad er på spil for Danmark – og hvordan vil Danmark håndtere ikke kun USA’s, men også Ruslands og Kinas øgede fokus på den del af det arktiske område, som hører under Rigsfællesskabet?
- Grønlands vej til fuld selvstændighed – findes sådan en vej overhovedet?
- Hvad mener grønlænderne om Danmarks optræden – og USA’s?
- En demografisk undersøgelse af Grønlands befolkning i f.t. holdninger til Danmark, selvstændighed, USA m.m. (opdelt for hhv. unge, kvinder, mænd, aldersklasser m.fl.).
- Vil Grønland stå sig bedre som tilknyttet USA?
Under det en uge lange ophold i Grønland forventer vi at møde:
– Jørgen Boassen, Trumps håndgangne, grønlandske mand.
– Pele Broberg, formand for Naleraq (parti), tidligere udenrigsminister og stærk fortaler for øjeblikkelig grønlandsk selvstændighed.
– Repræsentanter for regeringskoalitionen.
– Sara Olsvig, Ph.d.-stipendiat, Grønlands Universitet, fokus på relationerne mellem Grønland og USA.
– Simon Bojsen-Møller, leder af EU’s repræsentation i Nuuk.
– Monica Bland, leder af det amerikanske konsulat i Nuuk.
– Arktisk Kommando (opgaver og fremtiden).
– Elever på gymnasium i Nuuk (de unge grønlænderes stemme).
– Journaliststuderende på Grønlands Universitet (hvilken rolle mener de, at journalistik spiller i Grønland?)
– Christian Kjeldsen, direktør, Grønlands Erhverv (erhvervsudvikling, realiteter, ‘fugle på taget’).
– Anne Nivika Grødem, direktør Visit Greenland, om turismens potentiale.
– Julie Præst Wilche, Rigsombudsmand, om Selvstyreloven og muligheden for selvstændighed.
– Mie Winding, leder af Greenland Climate Research Center.
– Hjalmar Dahl, præsident for ICC (International inuit NGO i USA, Canada, Grønland).
– Aqqaluk Lynge, tidligere politisk leder, Grønlands nyere politiske historie.
– Masaana Egede, direktør for Mediehuset, mediernes vilkår.
– Bjørn Tegner Bay, politidirektør, om kriminalitet i Grønland.
– Nivi Christensen, museumsleder, om kunsthistoriens fortælling om Grønland.
Programmet lægges i månederne op til kursustart og justeres løbende med henblik på at opnå maksimal aktualitet. Det færdige program rundsendes til deltagerene ca. en måned før kursusstart.
PRAKTISK
Kurset organiseres af JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN, der siden 2012 har afviklet internationale kurser for Mediernes Efteruddannelse/PU.
Der flyves med Air Greenland søndag og tilbage lørdag.
Under kurset bor vi på enkeltværelser på et af byens gode hoteller. Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.
TILMELDING ER BINDENDE
Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske – koster det frem til seks uger før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter for allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris.
Det med småt: Der tages forbehold for force majeure i form af aflysninger på grund af voldsomt vejr, epidemi/pandemi eller anden udefrakommende påvirkning, som JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION – VERDENSVIDEN ikke har indflydelse på og derfor ikke kan stilles økonomisk til ansvar for.
Alle spørgsmål er velkomne. De kan stilles til jakob@rubin.dk.