Når du udvikler en dokumentarfilm, er det ikke nok at være ‘fluen på væggen’ og optage det du ser. Den moderne dokumentarfilm er et skarpt skåret drama, der fremstiller virkelige mennesker med virkelige problemer, som de skal løse. Det er drama og store følelser, der engagerer dit publikum.
På dette 5 dages kursus arbejder du intensivt med at udvikle din idé til en dokumentarfilm eller serie. Din underviser og fødselshjælper er Robert-vindende dokumentarfilm instruktør Sami Saif. Sami er kendt for at lave meget grundig research og at gå helt tæt på medvirkende (og sig selv) for at trænge ind i kernen af mennesker og deres historier.
Du lærer
Det kræver grundig research at udvikle din idé. Du skal planlægge hvordan du styrker din historie med dramaturgiske greb, form og udtryk og hvordan du udfolder karaktererne og skaber en relation til dine medvirkende, der gavner din film. Og det hele starter med dig selv, hvad der driver dig og hvilken position du indtager som instruktør.
På kurset arbejder du med:
- Din idé: Hvor kommer den fra, hvilken film ser du for dig? Og hvordan udvikler du en idé til et manuskript og til en film?
- Etablering af instruktør positionen: Instruktørens person og psykologiske motiver, hvad er din rolle som instruktør, og hvordan du bruger dig selv?
- Stanislavskij method acting: Hvordan taler I om følelser og berøring – i forhold til dig som instruktør, de medvirkende og dit publikum.
- Medvirkende: Den filmiske overenskomst; Hvad skal de? – og hvorfor? Hvordan forbereder, præger og instruerer du dem?
- Klipperummet: Hvordan kommunikerer du og får hjælp under klippe-processen til final cut.
Udbytte
Efter endt kursus har du en dyb forståelse for hvordan du forbereder dig, hvilke processer og centrale beslutninger det kræver og hvordan du griber dit projekt eller din udsendelse an. Du får et sprog og en værktøjskasse der hjælper dig i dit samarbejde med fotograf, klipper og medvirkende.
Om din underviser
Sami Saif er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole. I 2021 modtog han en Robert for hans animerede dokumentarfilm: ‘Tove i stykker’.
Sami slog igennem med den personlige dokumentar “Family” (med Phie Ambo), der skildrer Samis søgen efter sin far. Filmen sikrede ham Jørgen Roos-prisen, en Robert, en Bodil-nominering samt priser og nomineringer ved en lang række internationale filmfestivaler.
Siden har han lavet flere prisvindende dokumentarer “Dogville Confessions” (2003) og “The Allins” 2017 . Hans dokumentar: ‘Tommy’ (2010) om popstjernen Tommy Seebach var en publikum success med høje seertal, der fik prisen Årets TV-dokumentar.
Undervisningsform
Dette kursus tager udgangspunkt i din idé og personlige proces. Kurset afvikles som en workshop og er en blanding mellem teori, inspiration, diskussion og sparring med din underviser Sami Saif.
Gennem øvelser og samtaler finder du ind til essensen af din historie, og bliver bevidst om hvordan du bruger dig selv til at få det bedste frem i de medvirkende, så det løfter din film.
Som kursist skal du være forberedt på at komme tæt på dig selv (for at kunne komme tæt på andre).
Hvem er du?
Du skal møde op med din egen idé til en dokumentarfilm du gerne vil udforske. Idéen behøver ikke at være gennemarbejdet, det vigtigste er, at du har en interesse i en karakterbåren fortælling, og hvordan du kommer helt tæt på dine medvirkende.
Du er måske tilrettelægger, fotograf, journalist, antropolog eller sociolog, og du arbejder eller er interesseret i at arbejde med dokumentariske produktioner.
Praktisk
Undervisningen er inklusiv frokost og kaffe/te i løbet af dagen.
Ret til ændringer af programmet forbeholdes.