Find og forstå – øjenvidner i verdens brændpunkter

Startdato:
Udbyder:
Sted:
København K
ME plus:
ME
Dage:
2 dage
Pris:
10.000 kr. + moms | PU-støtte: 2.600 kr.
Efterår 2024

Kurset gør kursisten i stand til på relativt kort tid at finde engelsktalende øjenvidner fra brændpunkter ude i verden og portrættere dem, så de formidler en større og mere vedkommende historie end ‘blot’ at være ofre. Med konkrete øvelser træner vi kunsten at ringe op via enten GoogleMaps eller Instamaps, skabe tillid i løbet af de få første vigtige sekunder og så stille spørgsmål, der får personens egen historie til at folde sig ud og spille ind i det, der sker i vedkommende liv lige nu. Hvordan spørger man, så et andet menneske bliver i stand til at huske og fortælle om en afgørende og dramatisk begivenhed?

Poetisk og kritisk tilgang
Vi hører, læser og ser eksempler på forskellige fortælleteknikker i kunsten at skildre et menneske i nød. Vi får også oplæg fra en række journalister, forfattere, fotografer og lyrikere, som alle har portrætkunsten inde på livet, og som skærper vores blik for, at man godt på en gang kan gå både nysgerrigt, poetisk og kritisk til et øjenvidne i løbet af et re
searchinterview, der måske kun varer 10 minutter.

Vi berører også de etiske dilemmaer, der er forbundet med at interviewe et vidne til f.eks. en krigsforbrydelse, og formidle vidnets oplevelse i et medie, og vi taler om hvad der sker med os som journalister, når vi måske får lyst til at gøre mere for øjenvidnet end bare at formidle historien. Teoretisk bygger kurset grundlæggende på de fire f’er i øjenvidneskildringen: find, forstå, forbind og forvandl.

Find øjenvidner uden at bruge alt for meget tid
Kurset henvender sig til journalister fra både radio, web og tv, der kan have lyst til at supplere deres dækning af store historier i verden og tendenshistorier i Danmark med rigtige mennesker, som man husker – også selvom om journalisten ikke har tid eller penge til at besøge dem fysisk. 

Kurset er bygget op som en blanding af små oplæg relevante fagpersoner, skriveøvelser, walk-and-talks, individuel feedback og snak i plenum. Vi træner også selve opkaldet til et ukendt menneske og bruger god på at tale om, hvad der sker undervejs. Kurset er ikke et teknisk kursus i at klippe historier, men snarere en indføring i de principper, der ligger til grund for at kunne forstå og identificere sig med et andet menneske.

Overnatning på Østerbro
Vi er på et lille hyggeligt hotel på Østerbro i København, mødelokalet er to stuer ensuite i en gammel herskabslejlighed. Der er morgenmad, frokost og snacks undervejs. Aftensmad er inkluderet mandag aften (tilkøb selv alkohol), den spiser vi på en restaurant i nærheden.

Undervisere

Morten Vestergaard

Morten Vestergaard (født 1976) har i mere end et årti skrevet reportager, features og portrætter på Jyllands-Posten, og han er desuden forfatter til bogen ‘Pigen fra Auschwitz’ fra 2011, der skildrer dansk-franske Arlette Levy Andersens tid som fange i kz-lejren Auschwitz

Morten Runge

Morten Runge (født 1978) er journalist og vært på DR P1Morgen og P1Orientering. Forfatter til bogen “Dronning til h6” om dramatiske historier fra skakkens verden fra 2024. Medforfatter til bogen om den islandske gratisavis Nyhedsavisen fra 2009.