Digitale fortællinger på et nyt niveau

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1112 København K
Dage:
3 dage
Pris:
11.485 kr. + moms | PU-støtte: 2.700 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 537 evalueringer)
Forår 2024

De fleste mediehuse og virksomheder laver i dag en eller anden grad af digitale fortællinger. Ofte er teksten halvsløj, men de visuelle elementer flotte – eller omvendt: En stærk tekst, men med ringe brug af de digitale muligheder. Vi ser også “juletræshistorier,” hvor en tekst er “pyntet” med de grafikker, videoer eller andet, man nu havde – uden videre overvejelser om, hvordan det skal bakke teksten op.

På dette kursus sætter vi barren lidt højere og går efter at lave digitale fortællinger på et nyt niveau. Historien, den originale idé og få, velvalgte visuelle elementer er det vigtigste. Det er udgangspunktet for kurset, hvor kursisterne i løbet af tre dage kommer i lære hos to af Danmarks mest erfarne og fremtrædende digitale fortællere.

Stinne Andreasen og Kim Schou stod bag den allerførste digitale fortælling herhjemme. Stinne er digital redaktionschef på Berlingske. Kim er digital redaktionschef på Information med en fortid som redaktør for digitale fortællinger i DR.

De to har vundet talrige danske og internationale priser for deres banebrydende arbejde og er erfarne kursusledere i ind- og udland. Og de har kørt denne type kursus for Kaas & Mulvad siden 2018.

Kursisterne får mulighed for at lære om duoens metoder og proces. For at sikre det bedst mulige udbytte for kursisterne har Stinne og Kim valgt at begrænse antallet af forskellige digitale værktøjer på kurset. Til gengæld får kursisterne lidt længere tid til at gå i dybden med udvalgte historier og til at arbejde med udvalgte værktøjer.

Efter tre intensive og sammenhængende kursusdage vil kursisten være klædt på til at planlægge, pitche og producere egne digitale fortællinger.

Som deltager vil du bl.a. lære:

 • At historien altid er det vigtigste. Uanset mediet.
 • At en digital fortælling kan være alt fra en top 10 liste eller en sang til en dramatisk skæbnehistorie.
 • At tænke form og indhold sammen og kunne vælge de helt rigtige digitale elementer.
 • At beherske digitale værktøjer og programmer som Infogram og gifi’er.
 • At idéudvikle systematisk.
 • At strukturere en digital fortælling fra start til slut.
 • At der er stor forskel på, hvilke greb der virker bedst på forskellige aldersgrupper

Dramaturgi, grundig journalistik, samspillet mellem tekst og visuelle elementer er essensen af en god, digital longread – ikke effekter og grafik. Disse skal altid understøtte fortællingen. Løfte den. Men aldrig distrahere.

Kurset henvender sig til journalister, redaktører og indholdsproducenter, der gerne vil prøve kræfter med genren, samt freelancere, der gerne vil kunne tilbyde digitale fortællinger eller longreads som en del af deres sortiment.

Kommer man til at lave en digital fortælling fra start til slut på kurset? Nej. For det giver ikke mening – hvert medie bruger sit system og digitale værktøjer. Vi klæder kursisten bedre på end det – du vil lære at være i stand til at forme din fortælling visuelt og journalistisk uanset mediet, du arbejder for – og vi vil introducere dig for en række værktøjer og programmer, du kan begynde din rejse ud fra.

Hver kursusdag vil bestå af undervisning ud fra danske og udenlandske eksempler samt praktisk arbejde, hvor vi i fællesskab arbejder på vores ideer til produktioner.

Kurset i korte træk:

Dag 1: Historien
Historien er det vigtigste. En digital fortælling er først og fremmest en fortælling. Fra fortællende journalistik til lister og opfindsom brug af mediets muligheder: Sådan gør du.

 • Vælg en (eventuelt bare tænkt) historie at arbejde med over de næste dage.

Dag 2: Formen
Form og indhold skal gå hånd i hånd. Bare fordi man kan alt, behøver man ikke. Dag to handler derfor lige så meget om fravalg som valg. Vi kigger på, hvilke fortællegreb der er bedst (og værst) til hvad. Og i den forbindelse anbefaler vi konkrete digitale værktøjer til alt fra tidslinjer til gif-animationer.

 • Hvilke fortællegreb kunne man bruge i din historie?

Dag 3: Strukturen
Den gode idé kommer ikke af sig selv. Og sælger ikke sig selv. Lær at lave systematisk idéudvikling.

 • Storyboard og strukturér din egen digitale fortælling. Skriv et pitch.

Efter kurset kan du:

 • Få kreative ideer, der er tænkt digitalt fra start
 • Bruge de vigtigste greb fra fortællende journalistik
 • Bruge spændingskurver, cliffhangers mv. – i ord og i digitale virkemidler
 • Tænke form og indhold sammen
 • Vælge de rigtige digitale virkemidler til din historie – og fravælge de forstyrrende
 • Udvælge de bedste digitale greb til din målgruppe
 • Beherske de mest basale programmer til kort, grafik og gif

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer, morgenmad, frokost, kaffe og kage i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Dette kursus kan også leveres som internt kursus. Vi har stor erfaring i at skræddersy et helt specielt kursus eller forløb til din arbejdsplads. Tag kontakt på kursus@kaasogmulvad.dk

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik“, hvor Gert er kursusleder.

Undervisere

Stinne Andreasen

Stinne Andreasen er digital redaktionschef på Berlingske, hvor hendes arbejde bl.a. er at skabe en kultur for digitale fortællinger. Forinden var hun digital redaktionschef på Kristeligt Dagblad i 10 år. Hun har i hele perioden arbejdet med digitale longreads, som hun var en af de første til at skabe i Danmark og har modtaget over 20 danske og internationale priser for. Hun har også selv skrevet flere af artiklerne, herunder den prisbelønnede ”En fars brev til den datter, som aldrig skulle have været født” samt ”Den hvide mands æresdrab”. Hun lægger vægt på at finde på nyt og overraske og holder målrettede idéudviklinger for hele huset for at finde på nye, kreative digitale fortællinger.

Se flere eksempler på Stinne Andreasens arbejde som redaktør:

Kim Schou

Kim Schou er digital redaktionschef på Information og tidligere redaktør for digitale fortællinger i DR. Hans kreative arbejde med moderne storytelling har vundet over 40 danske og internationale priser. Kim har desuden arbejdet som journalist, forfatter, tegneserieredaktør, digital tilrettelægger og visuel redaktør på Kristeligt Dagblad.

Se eksempler på Kims arbejde her: