Datajournalistik – analyse, scraping og efterforskning

Startdato:
Udbyder:
Sted:
5230 Odense
Dage:
2 dage
Pris:
5.600 kr. | PU-støtte: 1.800 kr. - PU-støtte skal søges individuelt.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 39 evalueringer)
Forår 2024

Du behøver ikke at være Excel-superbruger eller at elske tal og matematik, men du skal have lyst til at lære, hvordan man gennemskuer data og finder de historier, der gemmer sig i tallene.

Dit stofområde kan være kommunalpolitik, kultur eller klima – det er ikke væsentligt, for her har vi fokus på, hvordan man systematiserer data og får overblik. Hvordan du scraber din egen data – blandt andet skal du lave et mindre python-projekt (og nej, du behøver ikke at kunne kode i forvejen).

Vi arbejder desuden med Excel, og du vil lære at rense data, finde fejl, tjekke validitet – men også at bruge pivottabeller og power Queries – og det er okay, hvis du ikke ved, hvad det er, når du tilmelder dig faget. Det er vigtigt at alle kan være med.

Fokus vil, udover databehandling, være på research, det vil sige, at vi kommer til at fokusere på verifikation af kilder og at finde den data, der i forvejen er tilgængelig på nettet, her kommer vi til at tale en del om osint (open source intelligence).

Vi vil desuden komme til at arbejde med kunstig intelligens (AI) til dataanalyse, databehandling og datavisualisering.

Og sidst. men ikke mindst, vil vi fokusere på at formidle de datahistorier, som I finder, på skrift og (data)visuelt.

Program

Faget vil bestå af et miks af online nano-moduler, samarbejdsprojekter, pensum, mindre øvelser og vejledning (fysisk eller online).

Der vil være to undervisningsgange af 5 timer, hvor vi blandt andet har værksted om scraping + 3 onlinemøder af en time. Ved onlinemøderne vil underviserne præsentere cases, lave øvelser, gennemgå og diskutere konkret pensum.

Der vil desuden være en times eksamensvejledning fordelt på to gange.

Faget svarer til 10 ECTS – og der skal forventes en stor grad af selvstudie.

Tilmelding:

Du skal optages på universitetet for at tage kurset, som er en del af den journalistiske kandidatuddannelse på deltid, cand.public. Derfor skal du først – og senest 1. december – tilmelde dig her via SDU.

Du kan tilmelde dig på dette link 

Når du har fået besked fra SDU om, at du er optaget, skal du også tilmelde dig via ME her på siden. Det er betingelsen for, at du kan få PU-støtte.

ANSØGNINGSFRIST ER 1. DECEMBER

Adgangskrav

Du skal have en bachelorgrad i Journalistik fra SDU eller DMJX. Du skal derfor vedhæfte dit eksamensbevis, når du tilmelder dig.

Undervisere

Didde Elnif

Didde Elnif er uddannet journalist fra DMJX (BA) og SDU (cand.public) og har desuden en master i Digital Culture and Society fra King’s College London med fokus på digital aktivisme og på hvordan digitaliseringen har ændret vores fælles offentlighed. Hun er  journalistisk lektor og PhD-studerende på Syddansk Universitet, hvor hun underviser i brug af kunstig intelligens som journalistisk værktøj, undersøgende og digital journalistik, og forsker i AI og nyhedsmediers brug af sociale medier. Endvidere formand for Cavlingkomiteen.