
ChatGPT, NotebookLM, Perplexity og AI–agenter er brandvarme emner i mediebranchen. Og med god grund. Værktøjerne er blevet så modne og tilgængelige, at alle journalister kan og bør udnytte potentialet til at lette og forbedre deres journalistiske arbejdsgange – på en ansvarlig måde. På kurset viser vi, hvordan de nyeste og bedste AI-værktøjer kan blive dine nye superhjælpere.
Derfor skal du tage kurset
To af Danmarks førende eksperter på AI i medierne, Tore G.C. Rich, product manager i JP/Politiken, og Søren Pedersen, selvstændig konsulent og tidligere udviklingschef på TV2 Regionerne, fører dig igennem de bedste AI-værktøjer lige nu, som kan løfte kvaliteten og effektiviteten i dit arbejde.
Prompting i de forskellige tekstmodeller bliver en central del af kurset. Du lærer at bruge dem som fast sparringsmakker i den journalistiske proces fra idéudvikling, research og dataanalyse til tekstproduktion, tekstforbedring, versionering og feedback. Som kursusdeltager er du også med til at diskutere, hvor grænserne går for, hvad du bør – og ikke bør – bruge modellerne til.
Kurset bliver meget hands-on-præget via forskellige afgrænsede journalistiske øvelser.
Det praktiske arbejde munder ud i en større øvelse, hvor du skal bygge din egen custom GPT til et særligt formål i dit journalistiske arbejde. Du skal prøve GPT’en af på dit job, inden vi mødes til kursets sidste dag, hvor du arbejder med at forbedre og finpudse GPT’en.
Med de mange nye AI-muligheder følger også nogle etiske og publicistiske faldgruber, som er vigtige at sætte sig ind i. Du får præsenteret forskellige use cases og får gennem diskussionsøvelser blik for de etiske problemstillinger, der gør, at du kan bidrage til en ansvarlig brug af AI-teknologi på din arbejdsplads.
Kort sagt lærer du, hvordan du med teknologien som hjælper – frem for konkurrent – kan blive bedre og mere effektiv i dit arbejde som journalist.
Du lærer at
- forstå de grundlæggende koncepter inden for generativ AI
- bruge ChatGPT og andre tekstmodeller til at forbedre og versionere tekster samt korrektur
- bruge ChatGPT og andre tekstmodeller til idégenerering, research, analyse, interviews (før og efter), artikelstruktur, vinkling, stil/tone
- bygge en personlig BOT (GPT’s) til at bruge i det daglige arbejde
- opsætte AI-agenter til at følge med i dine stofområder og udføre automatisk research og notifikationer
- Forstå de mange interessante etiske udfordringer, som AI bringer med sig.
Kurset er for dig
Kurset er obligatorisk for dig, der gerne vil have et effektivt i-gang-skub med at få indarbejdet AI i dine daglige arbejdsrutiner og lære hvordan teknologien kan spare tid og tilføre værdi i hele den journalistiske værdikæde.
Du er journalist eller redaktør og må gerne være begynder – forstået på den måde, at du ikke behøver særlige tekniske forudsætninger eller erfaring for at få fuldt udbytte.
Du må dog meget gerne være nysgerrig og have en naturlig interesse for teknologi og programmer.
Du kan også være ansat i en større virksomhed, der kommunikerer som et medie og arbejder som en redaktion.
Du er interesseret i journalistik og nyhedsformidling og ønsker at få en række konkrete værktøjer og en grundlæggende forståelse for kunstig intelligens i medierne og de etiske problemstillinger, der følger med.
Sådan foregår undervisningen
Kurset består af 3 undervisningsdage med en hjemmeperiode mellem dag to og tre.
Undervisningen varierer mellem oplæg, instruktion og øvelser i udvalgte værktøjer og apps med efterfølgende diskussion om anvendelighed og etik.
Du bliver undervist i de nyeste og bedste apps på tidspunktet for kurset, som du vil blive bedt om at downloade inden kursusstart.
Dag 1
- Intro til generativ AI, transskribering og efterbehandling
- Prompting og tekstproduktion i ChatGPT
- Alternativer til ChatGPT
Dag 2
- ChatGPT og andre modeller i den redaktionelle proces
- Databaseret journalistik med NotebookLM
- Lav din egen BOT
2-3 ugers hjemmeperiode
Dag 3
- Demonstration af personlige BOTs
- Feedback og forbedring
- AI og etik
- Intro og demonstration af AI-agenter
Det praktiske
Kurset foregår på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 København S.
Frokost er inkluderet i prisen, ligesom der vil blive serveret kaffe, kage og frugt i pauserne – både formiddag og eftermiddag.
I tilfælde af afbud
Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.
Læs mere om regler for framelding
Er du ikke berettiget til støtte fra Pressens Uddannelsesfond?
Tilmeld dig kurset på Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles hjemmeside