Sådan kan du øge din trivsel og nedbringe dit stress niveau

Her får du en række tips og øvelser til at øge trivslen og nedbringe din stress i hverdagen.

  1. Sæt farten ned – for alt i verden – bevæg dig lidt langsommere – sænk eksempelvis tempoet, når du går fra et lokale til et andet – skab indimellem kontakt til dit åndedræt. Når man har fart på, producerer kroppen flere stresshormoner, men er man bevidst om at sænke farten, gerne flere gange dagligt, mærker man hurtigt en forandring i kroppen.
  2. Spis et par minutter hver dag med fuld opmærksomhed – vær bevidst om dine sanser imens – synssansen – lugtesansen – følesansen – smagssansen.
  3. Gå dig en tur, læg mærke til, hvor det føles at gå på jord – græs – fliser – og prøv at registrer hvordan det føles, når du går fra et blødt underlag til et hårdt
    underlag.
  4. Læg mærke til hvad du ser omkring dig – træerne – blomsterne – årstidernes skiften – farverne – duftene – lydene – temperaturen – vinden mod huden.
  5. Øv dig i, at være vidne til dine tanker – vær bevidst om, hvad din indre storyteller siger til dig. Der er en afstand mellem dig og dine tanker, du er større end dem, og du er i stand til at lægge mærke til dem og aktivt bestemme hvilke du vil lytte efter og reagere på, og hvilke du bare skal lade passere.
  6. Er dine tanker brugbare, så er de værd at lægge mærke til og bruge tid på, men er de ikke brugbare, er de bare spild af tid. Når vi ikke er viklet ind i vores tanker, giver det os masser af tid til at engagere os, og fokusere på det vi er i gang med, samt at være mere tilstede og nærværende.
  7. Vær bevidst om hvad du har i dit liv, der hhv. giver dig energi og tager din energi. Gør op med dig selv, om de personer / aktiviteter der tager din energi, er nødvendige at have i dit liv, eller om de er der, fordi de altid har været der. Måske det kan lade sig gøre, at strukturere dit liv således, at du føler større velbehag. Små ændringer kan skabe en stor forskel.
  8. Lær at håndtere svære følelser som eks. vrede, irritation, utålmodighed, tristhed, ængstelse, stress og uro, sorg, livskriser mm. Der er enormt meget energi bundet op omkring svære følelser, men ofte er de ikke så farlige, som de giver sig ud for at være. Det kan godt betale sig, at lære at håndtere dem, så de kan falde til ro, og den bundne energi kan blive frigjort igen.

Øvelser
Pusterumsøvelse, 5 min.: https://www.dropbox.com/s/zenpyn5mh4j5zou/20140424%20Pusterummet.mp3?dl=0

Meditation på åndedrættet, 18 min.: https://www.dropbox.com/s/vbeq02wa3wrclbn/20140424%20Meditation%20p%C3%A5%20%C3%A5ndedr%C3%A6ttet.mp3?dl=0

Det kan være svært selv at nedbringe sit stressniveau, og det kræver vedholdenhed og tålmodighed. Ønsker du hjælp eller er du bare nysgerrig, er du meget velkommen til at kontakte mig.
Mette, Mindfulness Odense

Se kurser fra Mindfulness Odense