Storytelling Masterclass – med The New Yorker og Radiolab

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1414 København K
Dage:
3 dage
Pris:
18.500 kr. + moms | PU-støtte: 3.900 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 37 evalueringer)
Forår 2025

Vil du skrive artikler som en romanforfatter? Eller have din podcast til at lyde som en film? Lær storytelling af mesterfortællere fra de ikoniske institutioner Radiolab og The New Yorker og få inspiration og konkrete værktøjer fra maskinrummet hos nogle af verdens førende historiefortællere.

Mens AI om få år kan løse komplekse journalistiske opgaver, bliver journalistens litterære stemme, menneskelige indlevelse og vedvarende troværdighed et stadig vigtigere aktiv. Det er alle faktorer, som kommer stærkest til udtryk i den fortællende journalistik – og muskler, journalister i fremtiden må bruge endnu mere for at adskille sig fra de AI-drevne nyheder.

De to prisvindende journalister og forfattere Anne Kirstine Hermann og Sara Maria Glanowski har haft stor succes med at samle amerikanske mesterfortællere i New York til kurser i fortællende journalistik for danske journalister. Nu tilbyder de for første gang deres storytelling-kursus på dansk grund og flyver to af Amerikas ypperste fortællere til København, nemlig Simon Adler fra det Peabody-vindende Radiolab og Rachel Monroe fra det hæderkronede magasin The New Yorker. De er begge en del af den nye generation af storytellers i USA, som giver de gamle greb et frisk og nyskabende udtryk.

Sammen tilbyder de en masterclass over tre dage med oplæg, workshops og øvelser i hjertet af København for journalister og redaktører, der arbejder med det skrevne ord eller audio. Kurset er til dig, der vil skrive artikler som en romanforfatter eller have din podcast til at lyde som en film. Det kondenserer de metoder, som stjernefortællerne med succes bruger på førende medier som The New Yorker, The New York Times, Radiolab og This American Life.

PROGRAM

DAG 1

  • Velkomst & præsentation
    Vi gennemgår programmet, præsenterer underviserne og inviterer deltagerne til at præsentere sig selv og den historie, de vil workshoppe undervejs i kurset*.
  • Oplæg: Fortællingens hjørnesten
    Amerikanerne mestrer den fortællende journalistik som ingen andre. Vi dykker ned i de mest ikoniske produktioner og dissekerer deres fortællende greb for at afkode, hvilke byggesten, de bedste fortællinger rummer, hvilket researcharbejde de bygger på, og hvilke litterære kneb, de bruger.
  • Masterclass med Radiolab: Fra abstrakt emne til fascinerende fortælling
    Radiolab er uomgængelige, når det handler om at skabe fortællinger i lyd. Programmet har vundet flere Peabody Awards, er blandt de mest innovative podcasts i USA og fortæller hver uge fængslende historier om abstrakte emner fra forskningens og filosofiens verden. I vores første mesterklasse møder kursisterne senior producer Simon Adler, som har lavet historier om alt fra trofæjagt til professionel wrestling og står bag serien Mixtape, der fortæller den fascinerende historie om, hvordan kassettebåndet smuglede rock n’ roll ind i det kommunistiske Kina, var med til at antænde den iranske revolution og i det hele taget ændrede verden. Han vil give indsigt i de mange forskellige narrative greb, han og Radiolab benytter for at gøre lytterne decideret afhængige af deres  fortællinger om komplicerede og tekniske emner.
  • Masterclass: Karakteropbygning & storymodellen
    Karakterer bærer historien frem og får læserne til at hænge på. Men hvordan finder man sin hovedkarakter? Hvad skal en god karakter indeholde? Hvordan finder man frem til sin karakters mål og mission? Hvad har karakteren på spil? Og hvilken udvikling og vendepunkter skal  karakteren gennemgå i løbet af fortællingen? Sara Maria Glanowski fortæller om sine praktiske erfaringer med at komme helt ind under huden på de kvindelige verdensmestre i den legendariske bokseklub Gleason’s Gym i New York.  I denne mesterklasse om karakterarbejde viser hun, hvordan hun i sin bog ‘Skyggebokser’ fremskriver tredimensionelle karakterer, som kryber ind under huden på læserne. Og så går hun i dybden med, hvordan du kan arbejde med storymodellen og struktur i tre akter for at fortælle din historie som en film.
  • Workshop: Find din protagonist 
    Vi identificerer potentielle hovedkarakterer i kursisternes historie, analyserer deres mål og missioner og finder de modstandspunkter, der giver dramatisk stof. Vi diskutere desuden, hvordan kursisterne dokumenterer de nødvendige elementer i deres research og interviews, og hvordan de kan bruge protagonistens rejse som dramaturgisk model.

DAG 2

  • Oplæg: Sæt scenen
    Vi dykker ned i et af de vigtigste elementer i fortællende journalistik – scenen – og gennemgår, hvad en scene egentlig er, hvad den indeholder, hvilken research den kræver, og hvordan man tænker scener ind i sin idéudvikling, research og produkt. Vi bruger eksempler fra de amerikanske mestrer og viser, hvordan vi i vores eget arbejde opbygger scener med plot, detaljer og dialog. Med konkrete eksempler fra de amerikanske mestrer viser vi, hvordan grebene ser ud på papiret eller i lydsporet, når de amerikanske mesterfortællere gør det bedst.
  • Workshop: Spot dine nøglescener
    Deltagerne identificerer en nøglescene i den historie, de arbejder med. Hvilket vendepunkt rummer scenen? Hvordan bringer den fortællingen fremad? Er hovedkarakteren længere fra eller tættere på sit mål, når scenen slutter? Kursisterne skal også diskutere hvilke detaljer, der er afgørende for at få scenen til at rejse sig for læseren eller lytteren, og hvilke kilder der kan dokumentere de gode detaljer.
  • Masterclass med Radiolab: Interview som en filminstruktør 
    Hvilke kilder kan man bruge til at researche sin scene? Senior producer Simon Adler åbner sin værktøjskasse og viser, hvordan han selv interviewer som en kameramand og bruger tre forskellige kameravinkler under sine interviews for at få sine scener til at leve. Han dissekerer desuden, hvordan man vækker scener til live gennem arkiver, observation, deltagelse og rekonstruerende interviews.
  • Masterclass med The New Yorker: Fra zeitgeist til fortælling
    Med formater som A Reporter at Large er og bliver The New Yorker guldstandarden for den litterære featurejournalistik på verdensplan. Rachel Monroe er contributing writer på magasinet, hvor hun dækker subkulturelle emner som subkulturrelle emner som vanlife og gig-økonomi til kærlighedssvindlere og retspsykiatri. Desuden er hun forfatter til bogen Savage Appetites, som i 2019 blev udnævnt til en af årets bedste bøger af både Esquire, New York Times, Chicago Tribune og Jezebel. Columbia Journalism Review beskriver hendes karriere som vertikal linje, fordi hun er blevet en USA’s mest anerkendte unge featureskribenter i løbet af få år. Rachel Monroe har en sjælden evne til at være foran alle andre med historier, der taler til tidsånden. I sin mesterklasse vil Rachel gå i dybden med, hvordan store kulturelle tendenser kan forvandles til fascinerende menneskehistorier. Hvordan du spotter en tendens, som rummer en vigtig fortælling, og hvordan får du adgang til miljøer, som ikke er vandt til eller har lyst til at være i pressens søgelys – uden at du går på kompromis med journalistisk etik.

DAG 3

  • Oplæg: Effektive fortællemodeller
    Vi dykker ned i, hvordan man bruger de dramaturgiske greb og modeller, der skaber størst fremdrift, overraskelse og nysgerrighed ved konstant at lokke læseren eller lytteren til at hænge på til sidste punktum. I dette oplæg dissekerer vi, hvordan man kan arbejde med fremdrift, modstand, spændingskurver, dramatiske vendepunkter, tilbageholdt information, stakes, foreshadowing samt enkle tips og tricks som tease & reveal ud fra de metoder, de mest succesfulde amerikanske journalister bruger. Vi viser også, hvordan man kan bruge de syv grundlæggende plot til at løfte mindre historier til universelle fortællinger, analyserer dramaturgiske modeller som e-struktur, cold open, oral histories og andre effektive metoder, som nogle af de mest succesfulde amerikanske medier og fortællere bruger.
  • Workshop: Plot din fortælling
    Med udgangspunkt i workshoppen om fortællemodeller vælger deltagerne den struktur, de vil arbejde med for at fortælle deres egen historie mest effektivt. De plotter derefter deres egen fortælling efter modellen, så de får strukturen helt ind under huden.
  • Masterclass: The New Yorker case study
    Sammen med Rachel Monroe dykker vi ned i hendes forbilledlige arbejde og øver os i ‘reverse engineering’: At pille fortællingen fra hinanden for at undersøge de byggesten, den rummer, og det researcharbejde, der ligger bag. Ofte kan der ligge en enorm research bag en enkelt sætning. Men det kan være lige netop dén byggesten, der får fortællingen ind under huden på læseren. Hvordan du finder de rigtige fakta, formulerer sætninger, du kan dokumentere, og skriver dig uden om alt det, du ikke kan vide med sikkerhed. Hvordan du strukturerer fortællingen og skaber suspense, så læseren hænger på til sidste ord. Hvordan konventionerne kan hjælpe dig, og hvornår du kan bryde dem på effektfulde måder. Rachel udkrystalliserer, hvad det er, der skaber en New Yorker-feature, og hvordan den adskiller sig fra artikler i magasiner som Esquire og The Atlantic.
  • Sparring session: Q&A med Rachel Monroe
    Hvordan ville en New Yorker-skribent gribe kursisternes historie an? I denne workshop får deltagerne unik mulighed for at få tips, tricks og gode råd til lige netop deres fortælling fra en af magasinets mesterfortællere.
  • Afrunding: Nye greb til dig og din virksomhed
    Vi evaluerer, hvilke greb kursisterne med størst succes kan tage med sig hjem til deres virksomhed for at løfte dens indhold i både korte og lange formater til nye højder.

Forberedelse

*På kurset beder vi kursisterne medbringe en idé til en fortælling, de kunne tænke sig at lave, eller en fortælling de gerne vil forbedre. Det kan både være et større projekt eller en mindre opgave, de kan løfte gennem storytelling. På baggrund af deres konkrete idé eller opgave laver vi en række workshops, hvor de selv skal prøve kræfter med de værktøjer, både vi og de amerikanske stjernefortællere introducerer dem for. Ved straks at overføre teorien til praktiske eksempler fra deres eget arbejde, kan de nye metoder slå rod med det samme. Ideelt set medbringer kursisterne en historie, de allerede har lavet, men som har narrativt potentiale. På den måde bliver øvelserne i vores workshops så konkrete og lærerige som muligt. Hvis de er i tvivl om, hvilken opgave eller idé, der vil være bedst at arbejde med, kan deltagerne kontakte os før kursets start og få sparring om, hvordan de får mest ud af kurset.

Nogle uger før kurset modtager kursisterne desuden et elektronisk kompendium med de eksempler på fortællende tekster og podcasts, vi skal arbejde med i vores workshops, eksempler på fortællinger fra vores gæsteundervisere samt udvalgte tekster, der på ypperste vis præsenterer forskellige storytelling-teknikker.

Undervisere

Sara Maria Glanowski

Sara Maria Glanowski er selvstændig journalist med base i New York, Mexico City og København. Hun har tidligere været ansat som journalist og dokumentarist på DR og Politiken, været vært på TV2 og MTV og har i en årrække skrevet for Weekendavisen og en lang række både danske og internationale publikationer, herunder Euroman, Børsen Pleasure, The Atlantic, Vice, Al Jazeera, Mic og Narratively. Hun er desuden forfatter til den anmelderroste bog ‘Skyggebokser’, der udkom på Gyldendal i 2019 og skildrer Amerika i kamp og forandring. Bogen var nomineret til Kristian Dahls Mindelegat, Politiken kaldte den “en helt igennem imponerende bedrift”, mens Weekendavisen udråbte den til “noget af det bedste fortællende journalistik længe”. Hun har modtaget adskillige både danske og internationale priser for sin journalistik og har en mastergrad i amerikansk politik og journalistik fra Columbia Journalism School, hvor hun dimitterede i 2013 med speciale i fortællende journalistik. Sara underviser fast på det populære kursus “Storytelling i New York” og gæsteunderviser desuden ofte i litterær journalistik for kunder som Syddansk Universitet, Berlingske Media, Roskilde Universitet, DMJX, Journalistforbundet samt Foreningen for Nordisk Nonfiktion.

Anne Kirstine Hermann

Anne Kirstine Hermann er vært på P1 Morgen & Orientering på DR og forfatter til bogen ‘Imperiets børn’ (Lindhardt og Ringhof, 2021), der under stor pressebevågenhed afslørede, hvordan Danmark i 1950’erne førte både FN og Grønland bag lyset for at beholde sin sidste koloni. Bogen blev nomineret til Henrik Dahls Mindelegat 2022 og modtog prisen Årets historiske bog 2021 samt det første Kim Wall Memorial Grant. Hun er uddannet journalist (SDU, 2009) og antropolog (The New School for Social Research, 2012) og har skrevet for en række danske, tyske og svenske dagblade samt britiske Wallpaper. Som forsker i fortællende journalistik har hun været postdoc på New York University’s Arthur L. Carter Journalism Institute, adjunkt på Roskilde Universitet og ph.d.-studerende på SDU og Columbia University. Gennem sin forskning har hun bidraget til de journalistiske lærebøger ‘Slow journalism’ (Routledge, 2020), ‘Den undersøgende journalistiks metoder’ (Samfundslitteratur, 2021) og ‘Hvad laver JEG her’ (Samfundslitteratur, 2022) og udgivet ph.d.-afhandlingen ‘Ethnographic Journalism’ (SDU, 2015) samt en række artikler om fortællende journalistik i internationale tidsskrifter. Anne var fra 2012-2022 fast underviser i journalistik på henholdvis Syddansk Universitet og Roskilde Universitet. Desuden har hun gæsteundervist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Københavns Universitet, Grønlands Universitet, i Foreningen for Nordisk Nonfiktion, gennem Mediernes Efteruddannelse og på Journalistforbundets Fagfestival.

Mere om dette kursus