Ukraine under lup

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Kijev, Ukraine
ME plus:
ME
Dage:
5 dage
Pris:
14.000 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 110 evalueringer)
Forår 2016

I november 2013 afviste Ukraines daværende præsident Viktor Janukovitj at skrive under på en samarbejdsaftale med EU. Hans beslutning resulterede i store demonstrationer på Uafhængighedspladsen i Kijev, som hurtigt spredte sig over hele Ukraine. En række begivenheder fulgte efter: Viktor Janukovitjs flugt til Rusland, russisk annektering af den ukrainske halvø Krim og kamphandlingerne i Donbas i det østlige Ukraine.

I maj 2014 blev Petro Porosjenko med overvældende flertal valgt til landets præsident. Ved sin indsættelse sagde han blandt andet, at han vil få situationen i Østukraine under kontrol, inden der er gået en måned. Der er nu indgået våbenhvile to gange, men der kæmpes fortsat. Rusland beskyldes for at puste til ilden og for at støtte de prorussiske separatister i Østukraine militært og materielt. Konflikten har foreløbigt kostet omkring 7000 mennesker livet og har sendt massevis af mennesker på flugt. Forholdet mellem Rusland og Vesten er endnu engang kommet på afveje.

Hvad er op og ned i konflikten, hvem har ret og hvem har uret? Hvad mener befolkningen? Er vi på vej i en ny kold krig eller har vi en kold krig allerede nu? Hvad har udviklingen betydet for ukrainerne og for de ukrainske medier? Vi tager til Kijev og tager pulsen på situationen i landet. Vi taler med journalister, politikere, uafhængige bloggere, kunstnere og ganske almindelige ukrainere. Vi taler med politikere fra hele det politiske spektrum, med politikere fra Petro Porosjenkos parti, med kommunisterne, som er blevet forbudt ved lov, med nationalisterne – partiet Svoboda og den ultranationalistiske bevægelse Højre Sektor. Vi mødes med Krim-tatarernes leder og medlem af det ukrainske parlament, Mustafa Jemilev, som har fået indrejseforbud til Krim i fem år, og besøger Centret for Undersøgende Journalistik og centrets leder Oleg Khomenok, som har været med til registrere dokumenterne fundet og forsøgt destrueret i Janukovitjs villa. Vi besøger den engelsksprogede avis Kyiv Post, taler med Ukraines mest populære forfatter Andrej Kurkov og med ukrainske bloggere. Er vi heldige – alt efter personernes program, kan vi muligvis møde landets premierminister Arsenij Jatsenjuk, tidligere premierminister Julija Timosjenko, borgmester i Kijev Vitalij Klitsjko, eller en af andre prominente ukrainske politikere.