Ukraine og Georgien på vej til NATO: En reel mulighed eller en illusion?

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Kijev - Ukraine
ME plus:
ME
Dage:
6 dage
Pris:
18.000 kr. | PU-støtte: 11.700 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 88 evalueringer)
Efterår 2022

Ukraine og Georgien banker på NATOs dør. NATO har inden Ruslands invasion i Ukraine proklameret, at hvert land selv kan vælge den alliance, det vil blive medlem af og var ikke villig til at opfylde Ruslands krav om sikkerhedsgarantier. Kort efter indvaderede Rusland Ukraine. Den nuværende krig i Ukraine vil formentlig gøre Ukraines ønske om medlemskab af NATO helt urealistisk.

Men hvor realistisk var det i det hele taget, at to lande, som begge har territorielle problemer og ikke har den fulde kontrol over en del af sit territorium kan blive medlem af NATO? Hvad tænker politikere og indbyggere i disse lande om, at få stillet et medlemskab i udsigt, men alligevel kun have en lille chance for optagelse? Hvor stor betydning har de to landes geografiske placering i tidens geopolitisk opdelte verden?

Det er nogle af de spørgsmål vi stiller, når vi drager afsted til Ukraine og Georgien. I begge lande taler vi med politikere, eksperter, journalister og almindelige mennesker. I Georgien besøger vi bl.a. den georgisk-sydossetiske grænse, som p.t. bliver bevogtet af russiske soldater. Vi besøger også flygtningebyerne, der blev oprettet efter den russisk-georgiske krig i 2008 for flygtninge fra Sydossetien. I Ukraine taler vi med bl.a. krimtatarernes leder Mustafa Jemilev. Hans folk blev fordrevet fra Krim. De der blev skal underkaste sig den russiske besættelse. Hvad tænker de om NATOs tilsagn om, at hvert land selv kan vælge den alliance, det vil blive medlem af. Vi konfronterer efterfølgende NATOs repræsentanter og EU politikere.

OBS. Den nuværende situation i Ukraine gør det p.t. umuligt at besøge landet, sådan som den oprindelige plan var. Kursets endelige program og hvorvidt vi udover Georgien også besøger Ukraine vil afhænge af den kommende udvikling i Ukraine. Uanset hvad kursets indhold ender med at blive, kommer du dog hjem med et bredt kendskab til de to landes ønske om optagelse i NATO. Kursets nøjagtige program bliver meddelt senere.

Undervisere

Ota Tiefenböck

Ota Tiefenböck er freelancejournalist med speciale i Øst og Centraleuropa, Balkan og Kaukasus og chefredaktør på nyhedsmediet Mr. East. Dækker området for flere danske og enkelte norske medier og er kommentator vedr. øst- og centraleuropæiske forhold i radio a tv.