Trump og udkants-USA: Roadtrip gennem Sydstaterne

Startdato:
Udbyder:
Sted:
USA
Dage:
8 dage
Pris:
26.900 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 37 evalueringer)
Efterår 2019

Dette kursus er et roadtrip i bus gennem ‘The Deep South’ 12 måneder før det amerikanske præsidentvalg. Fra Alabama gennem Mississippi til New Orleans i Louisiana møder vi Donald Trumps kernevælgere på deres egen hjemmebane. Vi taler med politikere fra begge partier, vælgerforeninger, Tea Party-bevægelsen, abortmodstandere, præster, farmere, våbentilhængere – samt eksperter, valgforskere og sociologer i delstaternes hovedstæder, Birmingham, Jackson og New Orleans.

Amerikansk vælgermentalitet

Præsidentkandidaterne og deres positioneringer kendes på dette tidspunkt. Trump er i skrivende stund shaken but not stirred og kan ikke afskrives i et valg, hvor det igen i høj grad vil være op til hans tilhængere i udkants-USA at sikre ham sejren. Da amerikanske trends før eller siden kommer til Danmark og resten af verden, fokuserer vi på vælgermentalitet og populismens mekanismer, udbredelse og udtryksformer, som valgkampen i USA er et kraftfuldt eksempel på.

Dette er et anderledes efteruddannelseskursus, en rullende workshop, der dagligt rykker sig nogle timers kørsel og ender i New Orleans. Gennem vores møder og oplæg i bussen får vi en forståelse af tankegangen og behovene i udkants-USA. Vi kører ud, hvor kragerne er vendt om, bl.a. til Rolling Fork i Mississippi-deltaet med 1006 sjæle omgivet af bomuld, majs og soya – et af de amerikanske counties med den allerhøjeste Trump-opbakning ved valget i 2016. Her taler vi med lokalpolitikere og byens indbyggere.

Sydstaternes særlige kendetegn

Med udgangspunkt på det berømte University of Alabama – kendt for sin progressive og internationale profil – præsenteres vi for den aktuelle situaiton i valgkampen. På programmets førstedag forsøger vi desuden at møde Martin Luther King III, politisk aktivist, leder af King Center og ældste søn af borgerrettighedsforkæmperen af samme navn, samt korrespondent og kommentator i Washington, Annegrethe Felter Rasmussen.

De tre sydstater kæmper med raceproblemer, korruption i politiet, lav uddannelsesgrad, høj arbejdsløshed, ringe sundhedstilstand og kendetegnes desuden ved en særlig kraftig rivalisering mellem demokrater og republikanere.

Vi besøger Tea Party-bevægelsen i provinsbyen Meridien, Mississippi, og stopper også i Monticello, Mississippi, (1516 indbyggere), hvor senator Cindy Hyde-Smith (rep.) er fra. Hun udtalte fornyligt, at hun ville stille sig i forreste række, hvis offentlig hængning (lynching) blev genindført. I 1970’erne blev hun af sine forældre flyttet til en privatskole, der fastholdt raceadskillelse, efter at raceadskillelse var blevet forbudt på amerikanske folkeskoler. Vi møder hendes vælgere – og forsøger at få et møde i stand med hende selv.

Udkants-USA i bus

Hensigten med kurset er at give deltagerne en dybere indsigt i amerikansk politik, vælgermentalitet og politisk kommunikation – langt fra hovedstaden Washington. Vi møder både demokrater og republikanere. Vi præsenteres både for de overordnede linjer og går i detaljen for at forstå, hvad der bevæger og motiverer den i voksende grad polariserede og uligeligt fordelte amerikanske befolkning.

Der vil dagligt blive kørt i bus 1-3 timer fordelt over seks dage. Afstanden fra Birmingham (Alabama) gennem Mississippi til New Orleans (Louisiana) er ca. 600 km. Dertil kommer afstikkere fra hovedvejen, samlet kørsel i gennemsnit ca. 175 km om dagen. Oplægsholdere vil i nogle tilfælde køre med.

Mississippis hovedstad, Jackson, er interessant som en af USA’s højst ratede up-and-coming byer, der samtidig er stærkt præget af fattigdom, racisme og religiøs fanatisme. 60 % byens 140.000 indbyggere er sorte, 70 % stemte Trump, og 30% lever under fattigdomsgrænsen. Vi lægger vejen forbi.

Praktisk

Kurset afvikles af Jakob Rubin.

Under kurset bor vi på moteller og pensionater i de små byer, vi besøger.

Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer og indkvartering på enkeltværelse med morgenmad. Deltagerner står selv for at ansøge om visum ved ESTA. Tilslutning med fly fra Jylland kan medføre en mindre ekstraudgift.

Tilmelding er bindende

Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til en måned før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter til allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel). Ved afbud mindre end fire uger før kursusstart opkræves den fulde pris.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin var Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien i en dramatisk periode i regionen. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, et bureau med redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og internationale undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Det er blevet til seks bøger om forskellige emner; den seneste ’Det usynlige folk’ om sceneteknikken på Det Kgl. Teater blev udnævnt til årets udgivelse i kategorien drama. Fra januar 2018 er han desuden engageret i videreuddannelse af colombianske journalister for Constructive Institute (Aarhus Universitet) i et samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá).