Sydøsteuropa – Konflikter der former EUs fremtid

Startdato:
Udbyder:
ME plus:
ME
Dage:
5 dage
Pris:
21.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 543 evalueringer)
Forår 2016

Konflikter i sydøst har store konsekvenser for Europa
Det sydøstligste hjørne af Europa sender i disse måneder den ene chokbølge efter den anden af sted til hele Europa.

EU’s ledere mister det ene øjeblik grebet om en samarbejdsaftale med Ukraine, kort efter er de dybt begravet i at finde økonomiske løsninger for Grækenland for nu at stå dybt splittet, når det gælder vores møde med flygtningene. Dertil kommer at Tyrkiets politiske ustabilitet vokser og breder sig til nabolandene.

Dét der sker i Sydøsteuropa lige nu får store konsekvenser for kontinentets, og kan i sidste ende afgøre EU’s fremtid.

Men hvordan dækker du som journalist bedst de topaktuelle begivenheder, der er i konstant udvikling i Europas sydøstligste hjørne?

Bliv bedre til at dække de aktuelle konflikter i sydøst
Dette kursus er udviklet til dig som arbejder med europæiske dagsordener. Især EU’s nabolande og partnerskaber i den sydøstlige del af Europa, flygtningepolitik samt arbejder med menneskerettigheder og frihedsrettigheder.

Kurset giver dig unik adgang til viden og kontakter, som vil gøre din dækning af regionen endnu bedre.

På kurset får du:

 • Forståelse og overblik over sammenhængen mellem EU, ansøgerlande, partnerskabslande og nabolande, så du kan lave en relevant og nuanceret dækning.
   
 • Dybere indsigt i de fundamentale rettigheder, som gælder os alle sammen, og som lige nu bliver sat på prøve. Indsigten styrker dine muligheder for at blive knivskarp, når der er brud på rettigheder.
   
 • Personlige kontakter, både i de organisationer vi skal besøge og blandt dine medkursister, som du kan have stor gavn af i dit fremtidige arbejde.

Kurset tager naturligvis højde for den aktuelle situation i regionen, som kan medføre at nye elementer kommer med i kurset.

Mød nogle af de centrale institutioner i Wien
På kurset tager vi til Wien, tæt på begivenhederne, hvor du vil få unik adgang til viden om de Sydøsteuropæiske konflikter og et netværk af kontakter, som er værdifulde, når en konflikt bryder ud.

På kurset vil du blandt andet møde:

 • OSCE (Organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa)
  Organisationen har gennemført dialogmøder med journalister fra Ukraine og Rusland, hvor NGO’er er inviteret indenfor til at udvikle nye redskaber for journalister, der kommer fra konfliktområder og skal håndtere både hjemlandets forventninger, journalistikkens etik og samarbejdet med journalister fra den ”anden side”.

  I det hele taget har OSCE vovet at gå meget langt i forhold til i forhold til den bremseklods, der hedder indblanding i et lands interne anliggender.
   

 • FRA (Fundamental Rights Agency, EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder)
  Institutionen med det særlige EU-charter især fokus på de fundamentale rettigheder, som nye grænsepolitikker sætter voldsomt på prøve. FRA, der blev løbet i gang af den tidligere leder af Det Danske Institut for Menneskerettigheder, Morten Kjærum, har de seneste år produceret højt kvalificerede undersøgelser, rapporter m.v. som blandt andet knytter sig til migranters og flygtninges rettigheder.

  Med armslængden til EU har FRA vide rammer til at formulere standarder og kritik, som ikke nødvendigvis følger de enkelte EU-landes politik.
   

 • NGO’ere som SEEMO (South East Europe Media Organisation)
   
 • Lokale journalister og andre afhængigt af den aktuelle situation under kurset.

Kurset bliver desuden rammet ind af de uafhængige eksperter, som på stedet arbejder med hele området, ligesom de enkelte kursister utvivlsomt vil kunne bidrage til kursets mangfoldighed af indsigt.

Prisen omfatter
Transport fra København, overnatning og forplejning.

Er du ikke berettiget til støtte fra Pressens Uddannelsesfond?

Undervisere

Mogens Blicher Bjerregård

Præsident for European Federation og Journalists med tæt samarbejde med bl.a. OSCE