Vin & Svin

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Lyon centrum
Dage:
4 dage
Pris:
19.800 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 34 evalueringer)
Efterår 2025
Sunset over vineyards with red wine grapes in late summer

Traditionen for vinproduktion i Frankrig er stærk og lang. Landet har de mest traditionsrige fremstillingsteknikker, de strengeste vinlove og nogle af de smukkeste vinslotte i verden. Men franske vinproducenter står over for store forandringer pga. klimaforandringer og nye drikkevaner.

Dette kursus giver et unikt indblik i fransk vinproduktion i en omstillingstid. Derudover får deltagerne indsigt i vinlobbyens magt i Frankrig og landbrugets indflydelse i Danmark.

Vi skal besøge vinslotte i Rhône-dalen og møde vinproducenter, der er i gang med at omstille sig til uforudsigelige vejrforhold med både tørke og kraftige regnperioder – og ændringer i forbrugsvaner. Desuden skal vi møde lobbyister, der arbejder målrettet for at øge forbruget af vin på trods af sundhedsekspterters advarsler om alkohol-relaterede dødsfald.

Vin er kulturarv og en del af den nationale identitet i Frankrig, og det er netop vinens kulturelle betydning, som vinlobbyen bruger for at fremme forbruget. Vi undersøger lobbyens arbejdsmetoder, dens indflydelse, vinens historiske og kulturelle betydning og får indblik i produktion og processer i landet, der er verdens næststørste vinproducerende land og som bruges som målestok for nye vinlande.

Kurset starter i København, hvor vi skal høre om landbrugslobbyens indflydelse. Vi får indsigt i de politiske og økonomiske magtstrukturer, der støtter landbrugets interesser og diskuterer de konsekvenser det har, bl.a. for miljøet.

Kurset henvender sig til journalister, fotografer og redaktører med interesse for vin, klima, landbrug og økonomi. Alle oplæg holdes på dansk og engelsk, så kendskab til fransk er ikke nødvendigt.

Programmet er stadig under udarbejdelse, der vil derfor komme tilføjelser i forhold til undervisere. Der kan evt. forekomme ændringer, men det vil være i småtingsafdelingen. Cirka 2-3 uger før kursusstart vil deltagerne modtage endeligt program samt kursus-materiale.

KURSUSPROGRAM: 

Mandag 15/9 kl. 10: CBS, København: Oplæg med forsker, der har brugt syv år på at kortlægge Landbrug & Fødevarers indflydelse i Danmark, der bl.a. indebærer tætte forbindelser til Dansk Industri, Christiansborg og Nationalbanken.

Mandag eftermiddag: Afgang med SAS fra Kastrup til Lyon, hvor deltagerne indlogeres på enkeltværelser på et godt hotel i centrum af Lyon, Frankrigs næststørste by, kaldet “Lille Paris”. Lyon betragtes som Frankrigs gastronomiske mekka og er berømt for sine kulinariske traditioner, hvor vin spiller en central rolle for både gastronomi og økonomi.

De næste tre dage skal vi besøge vinslotte i Rhône-dalen, hvor vinhøsten er i gang. Vi skal høre om vinproducenternes erfaringer og udfordringer med at tilpasse sig ændrede forbrugsvaner og markante klimaforandringer og høre om både traditionnel og økologisk vinproduktion.

Vi skal også møde lobbyister, der arbejder for at fremme vinindustriens interesser og forbruget af vin.  Derudover skal vi besøge Lyons ikoniske, gastronomiske marked, Les Halles de Lyon Paul Bocuse, hvor vin spiller en hovedrolle i den kulinariske tradition. En vinekspert vil fortælle om vinproduktion i Rhônedalen i romertiden frem til i dag. Han vil desuden forklare, hvordan miljømæssige faktorer påvirker vinens smag og kvalitet, og han vil introducere os for smagninger af en række udvalgte vine fra området.

PRAKTISK INFORMATION

Vi flyver med SAS fra Kastrup Lufthavn mandag eftermiddag 15. september og flyver tilbage til København  torsdag aften 18. september.

KURSUSPRISEN OMFATTER:

Prisen er inklusiv moms og dækker fire dages undervisning, kursus-materiale, fly Kastrup-Lyon t/retur, overnatning i enkeltværelse på et godt hotel i centrum af Lyon, daglige turistskatter samt morgenmad alle dage. Øvrige måltider og drikkevarer er ikke inkluderet.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget. Hvis du kommer i en situation, hvor du må melde fra, gælder følgende afbestillingsvilkår:

Hvis det sker mere end to måneder før kursets start, koster det betaling af fly t/r + 50% af prisen for hotelværelse i 3 nætter, da det er betalt og ikke refunderbart. Ved afbestilling mindre end otte uger før kursusstart tilbagebetales kursusprisen ikke – uanset årsagen.

Du har mulighed for at tilmelde dig, også hvis du ikke arbejder på en PU-virksomhed. Du skal blot krydse af i ”arbejder på ikke-PU-virksomhed eller selvstændig” i tilmeldelses-modulet.

Undervisere

Christoph Houman Ellersgaard

Lektor, CBS. Har brugt syv år på at kortlægge magteliten i Danmark, herunder organisationen Landbrug og Fødevarer. Arbejder desuden i Foreningen for elite og magtstudier

Olivier Delalande

Vinekspert og -analytiker. Specialist i vines sammensætninger, modning, jordbundstyper og hvordan miljøforandringer påvirker vinens smag, kvalitet, karakter og udvikling. En kapacitet indenfor vinproduktion i Rhônedalen, tilbage til romertiden og frem til moderne vinproduktion.

Maison Chapoutier

Wine comes from  the sky and the earth… And from the love we have for it.

Citat af vinmageren Michel Chapoutier, der er 7. generation i Huset Chapoutier, som har været familieejet siden 1808. Siden Michel Chapoutier overtog den historiske ejendom i 1989, er kvaliteten steget markant.  Siden 1991 har Huset Chapoutier også dyrket økologiske vine.

 

La Maison Vidal-Fleury

Huset Vidal-Fleury ligger 30 km syd for Lyon, ved bredden af Rhône, i hjertet af Côte-Rôtie-vinmarkerne og er den ældste vingård i Rhône-dalen, som stadig er i drift. Den blev grundlagt i 1781 og i midten af det 20. århundrede var Maison Vidal-Fleury blevet Côte Rôties flagskib. I dag har Vidal-Fleury 19 af de mest prestigefyldte appellationer i Rhône-dalen.

 

Inter Rhône

Inter Rhône er en vinorganisation, der koordinerer salgsfremmende og forretningsmæssige aktiviteter for Rhônedalens AOC-vine: Côtes du Rhône, Costières de Nîmes, Luberon, Ventoux, Grignan les Adhémar, Côtes du Vivarais m.fl.

Foreningen  organiserer og finansierer salgsfremmende aktiviteter og reklamekampagner, der henvender sig til den brede offentlighed og fagfolk i detailhandlen, restauratører og vinhandlere i Frankrig og udlandet.

Bruno Pouzet

Direktør, Saveurs de France. Uddannet i præklinisk farmakologi og specialiseret i import af fransk vin, champagne og cider med fokus på nye forbruger- og drikkevaner på tværs af generationer og nationaliteter.