Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik

Startdato:
Udbyder:
Sted:
8000 Aarhus C
ME plus:
ME
Dage:
3 dage
Pris:
8.085 kr. + moms | PU-støtte: 3.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 444 evalueringer)
Efterår 2016

Kommunerne ændres hastigt i disse år. Forskellene vokser fra kommune til kommune og internt i den enkelte kommune. Desuden bliver der lukket op for nye detaljerede oplysninger på kommunalniveau på et væld af områder. Det giver nye muligheder for medierne.

For journalister, der dækker kommunerne, er udfordringerne især:

 • at finde alle de nye data og opdele landshistorier på kommunalt niveau.
 • at finde nye kilder, der ved noget om årsagerne til udviklingen – og vil dele den viden.
 • kontinuerligt at følge op på historierne og tænke videre – dvs. se de andre områder, der påvirkes af for eksempel en ændret sammensætning af befolkningen.

Store ændringer uden for vækstkommuner

I disse år kommer ældre-eksplosionen i praksis, især i nogle kommuner med tilsvarende stor vækst i antallet af demente. I mange kommuner er der en stor udvandring af kvinder i den fødedygtige alder og dermed en stor nedgang i fødsels- og børnetallet. Til gengæld opvejes det mange steder af en massiv indvandring af østeuropæere, ligesom også antallet af flygtninge vokser stærkt.

Befolkningen og opgaverne i kommunerne – især uden for vækstområderne i hovedstaden og Østjylland – er under en gennemgribende ændring i disse år. Mange journalister når i den daglige travlhed sjældent at trænge ned i den udvikling, dens årsager, konsekvenser, og hvad politikere og forvaltning gør for at løse udfordringerne.

Bliv stærk på de kommunale fakta

På dette kursus vil du lære, hvordan du hurtigt og lettest:

 • finder nye data om kommunerne
 • finder nye og relevante kilder
 • videreudvikler historierne

Du lærer at komme bag politikernes floskler og ind til substansen. Du bliver bedre til at fortælle, hvad kommunernes praksis betyder for almindelige mennesker? Du får indsigt i de grundlæggende metoder til at finde oplysninger om kommuner. Du får en sammenhængende gennemgang af kommunernes situation.

Du behøver herefter ikke længere kritikløst referere politikere for deres udlægning af virkeligheden, som efterfølgende kan vise sig at være forkert. Du kan få fakta på plads med det samme.

De centrale temaer i dækningen af kommunerne

Vi tager fat i de centrale forhold for kommunerne:

 • Kommunernes situation. Vi gennemgår kommunernes særlige udfordringer og baggrunden for deres situation for at give dig overblik.
 • Kommunernes økonomi. Vi gennemgår den særlige udfordring, som kommunerne er i inden for økonomi.
 • Skoler. Vi gennemgår skolernes udfordringer og situation, samt de seneste data og historier, så du er klar til at gå videre.
 • Ældre. Ældre-eksplosionen kommer nu. Hvad betyder alle de mange aktive ældre og den nye type af ældre.
 • Befolkning og udkantsområder. Hvad sker der med befolkningen i disse år – og hvilke konsekvenser har det.
 • Borgernes sundhed. Antallet af demente vokser stærkt. Hvor finder du oplysningerne om de sygdomme, som er i vækst. Hvordan får du nye indgange til historier om befolkningens sundhed og madvaner.
 • Nye kommunale data. Vi giver dig en oversigt over de vigtige kilder til kommunale data med links til alt det nye.
 • Kalender. Kurset giver indsigt i kommunernes årlige kalender, og hvor det derfor er muligt at høste historier uden at vente på, at kommunerne bare planter pressemeddelser.
 • Offentlighedslov. Vi behandle de særlige muligheder i den kommunale dækning med den nye offentlighedslov.

Undervisningsform

Kurset ledes af chefredaktør Bruno Ingemann, Midtjyske Medier, og Nils Mulvad, Kaas og Mulvad. Bruno Ingemann har i mange år været redaktør på regionale medier med fokus på grundig dækning af kommuner i en travl hverdag.

Nils Mulvad har flere gange undervist på tilsvarende kurser om kommunaljournalistik. Nils Mulvad har i mange år arbejdet med at hente og bruge kommunale data inden for skoler, ældre, miljø etc.

De to kursusledere har begge i en lang række år fulgt det kommunale område og har stort kendskab til kommunernes organisering, politik og ikke mindst relevante data.

Du får en blanding af oplæg fra de to, samt eksterne oplægsholdere, efterfulgt af diskussion og praktiske øvelser.

Alle henvisninger til data og praktiske metoder i kildevalg og videretænkning er samlet i et skriftligt undervisningsmateriale, som du kan støtte dig til efter kurset.

Forudsætninger: Dagligt arbejde med kommunale forhold i journalistik. Du skal medbringe din egen computer på kurset.

Deltagere: Mindst 6 – højst 16

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og morgenmad, frokost, kaffe og kage i løbet af kurset. Prisen er ex. moms. Vi har en rabat-aftale med kursusstedet, hvis du ønsker at overnatte der mellem kursusdagene.

TILMELDINGEN ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Undervisere

Bruno Ingemann

Bruno Ingemann er en erfaren journalist journalist og tidligere chefredaktør i Jysk Fynske Medier, tidligere souschef og chef for DR Nordjylland og journalistisk redaktør og medlem af chefredaktionen på NORDJYSKE Medier. Han er leder med speciale i undersøgende journalistik og ledelse af flermedielle redaktioner.

I DR har han har været reporter, nyhedsvært og studievært på radio og redaktionssekretær på tv. Han var gennem flere år den primære mediedirigent i det flermedielle mediehus NORDJYSKE Medier, hvor han også var leder for den undersøgende journalistik.

Som uafhængig konsulent har Bruno Ingemann arbejdet som projektleder for DR Nyheder og for Danmarks Medie- Journalisthøjskole. Han har undervist på bacheloruddannelsen for journalister på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og på bachelor- og kandidatuddannelsen for kommunikationsstuderende på Aalborg Universitet.

Bruno Ingemann er tidligere fellow på Constructive Institute med særligt fokus på, hvordan man på en fornuftig måde kan blande undersøgende og konstruktiv journalistik – og især i forhold til at dække lokale forhold.

Nils Mulvad

Nils Mulvad er specialist i datajournalistik og redaktør i Kaas & Mulvad. Han er desuden medstifter og formand for Åbenhedstinget.

Nils Mulvad var medstifter af Global Investigative Journalism Network i 2003 og af Scoop til at fremme undersøgende journalistik i Ukraine og Sydøsteuropa – også i 2003. I 2005 var han medstifter af Farmsubsidy.org. Han har undervist i datajournalistik i 20 år og været lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 14 år.

Han var ligeledes  medstifter af Foreningen for Computerstøttet Journalistik og DICAR.