
Tag med Sara Maria Glanowski og Anne Kirstine Hermann til New York og lær storytelling af de to forfattere samt en stjernerække af USA’s bedste historiefortællere. Vi besøger fyrtårne som det legendariske magasin The New Yorker og giver dig de greb, både skribenter, podcastere og kommunikatører kan bruge til at skabe gribende fortællinger.
Fortællekunst – eller storytelling – er vigtigere end nogensinde i journalistikken. Medieforskere fremhæver, at netop den oplevelse, som den litterære journalistik giver, kan fastholde brugere, få nye til at tegne abonnement og gøre betalingsjournalistikken konkurrencedygtig. Med de to danske journalister og forfattere Sara Maria Glanowski og Anne Kirstine Hermann i hånden møder du nogle af USA’s mest erfarne og inspirerende stjernefortællere. Kurset er en blanding af workshops, gæsteoplæg og virksomhedsbesøg på nogle af de mest innovative medier inden for storytelling. Sammen med prisvindende podcastere og skribenter ved The New Yorker, Radiolab og The New York Times Magazine dykker vi ned i alle faser af den fortællende journalistik – fra den første spæde idé til færdigt produkt.
Foreløbigt program
Søndag
Afgang fra CPH (12:25)
Ankomst til New York (16:15)
Vi flyver direkte med SAS.
Mandag
Formiddag:
Præsentation af kurset og deltagerne.
Workshop I: Fortællingens hjørnesten
Amerikanerne mestrer den fortællende journalistik som ingen andre. Vi dykker ned i de mest ikoniske tekster og dissekerer deres fortællende greb. Vi øver os i ‘reverse-engineering’: At afkode hvilke byggesten, de bedste fortællinger rummer, hvilket researcharbejde de bygger på, og hvilke litterære kneb, de bruger.
Eftermiddag:
Besøg på The Moth, som siden 1997 har afholdt omkring 4.000 live storytelling-arrangementer. Holdet bag The Moth er specialister i at gøre den lille, personlige eller kuriøse historie til en stor og universel fortælling, og de træner dagligt amerikanere med noget på hjerte i at fortælle levende, effektivt og uden manuskript. The Moth udgiver hver uge podcasten The Moth Radio Hour med dokumentariske fortællinger, der skærer ind til hverdagens vidundere, tragedier og iboende humor.
Vi skal møde Catherine Burns, der er Artistic Director for The Moth. Hun viser, hvordan du finder det afgørende ‘moment of change’ for din hovedkarakter, forvandler en anekdote til en Moth-historie og finder din egen, personlige fortællerstemme. Og så giver hun dig ikke mindst en række konkrete redskaber til, hvordan du kan bruge The Moth’s principper i korte formater på både skrift og lyd.
Aften: Mingling & drinks (ikke inkluderet i kursusprisen).
Tirsdag
Formiddag:
Workshop II: Karakteropbygning
Karakterer bærer historien frem og får læserne til at hænge på. Men hvordan finder du din hovedkarakter? Hvad skal en god karakter indeholde? Hvordan finder du frem til din karakters mål og mission? Hvad har din karakter på spil? Og hvilken udvikling og vendepunkter gennemgår din karakter i løbet af din fortælling? Sara Maria Glanowski fortæller om sine praktiske erfaringer med at komme helt ind under huden på de kvindelige verdensmestre i den legendariske bokseklub Gleason’s Gym i New York, og viser hvordan hun i ‘Skyggebokser’ fremskriver tredimensionelle karakterer, som kryber ind under huden på læserne. Anne Kirstine Hermann dykker ned i, hvordan hun i ‘Imperiets børn’ vækker afdøde karakterer til live gennem skriftlige kilder, fotografier og arkivdokumenter. Vi øver os i at identificere potentielle hovedkarakterer i din historie, analyserer deres mål og missioner, og finder de modstandspunkter, der giver dramatisk stof. Vi diskutere desuden, hvordan du dokumenterer de nødvendige elementer i din research.
Eftermiddag:
Besøg på The New Yorker, som siden 1925 har udgivet reportager, anmeldelser, essays, satire og fiktion. Magasinet har i årtier været guldstandarden for litterær featurejournalistik, og et fast format er ‘A Reporter at Large’, hvor tidens bedste featureskribenter boltrer sig over mange sider med velfortalte, litterære reportager.
Vi møder Sarah Stillman, som er fast featureskribent på magasinet. Hun skriver, så læserne bliver opslugt af tunge emner som arbejdsforholdene på tøjfabrikkerne i Bangladesh, politiets kontroversielle brug af civile informanter samt misbrug af lokal arbejdskraft på amerikanske militærbaser i Irak og Afghanistan. Hun underviser i magasinjournalistik på både Columbia University og Yale University og har desuden vundet et hav af priser for sine artikler, blandt andre National Magazine Award, George Polk Award og MacArthur’s prestigiøse fellowship, der er bedre kendt som ‘The Genius Grant’.
Besøg på Craig Newmark Graduate School of Journalism på the City University of New York (CUNY), hvor vi skal møde journalist in residence Linda Villarosa, som er prisbelønnet journalist og contributing writer på The New York Times Magazine, hvor hun dækker race, ulighed og sundhed. I 2022 udgav hun bogen ‘Under the Skin’, der afdækker de strukturer i det amerikanske sundhedssystem og det amerikanske samfund i almindelighed, som betyder, at sorte borgere “live sicker and die quicker” end deres hvide landsmænd. Linda Villarosa har en kandidatgrad i urban journalistik og digital storytelling og var i mange år sundhedsredaktør på The New York Times, og hun har også været chefredaktør for livsstilsmagasinet Essence Hun vil blandt andet fortælle om, hvordan du som fagjournalist eller nyhedsjæger kan bruge greb fra storytelling selv med kort deadline.
Onsdag
Formiddag:
Workshop III: Tænk scenisk
Vi dykker ned i et af de vigtigste elementer i fortællende journalistik – scenen – og gennemgår, hvad en scene egentlig er, hvad den indeholder, hvilken research den kræver, og hvordan du tænker scener ind i din idéudvikling, din research og dit produkt. Vi bruger eksempler fra de amerikanske mestrer, og viser hvordan vi i vores eget arbejde opbygger scener med plot, detaljer og dialog. Sara Maria Glanowski fortæller om, hvordan du på baggrund af observation, reportage og interviews får en scene til at leve. Anne Kirstine Hermann viser, hvordan skriftlige kilder og digitale arkiver kan give dig information til at gøre historiske situationer til fængende scener. Herefter analyserer vi din historie og øver os i at identificere de scener, der er afgørende for at gøre den til et fortællende mesterværk. Vi diskuterer, hvordan du griber scenerne an i din research, og hvordan du indsamler og orkestrerer dine informationer, så de sætter gang i en film for læserens eller lytterens indre øje.
Eftermiddag:
Besøg på Radiolab, som er uomgængelige, når det handler om at skabe en fortælling i lyd. Programmet har vundet flere Peabody Awards, er blandt de mest innovative i USA og fortæller hver uge fængslende historier om ellers abstrakte emner fra forskningens og filosofiens verden. Med ikoniske episoder som ‘Colors’ har Radiolab genopfundet montagen og vist, hvordan man laver fabelagtig storytelling i lyd.
Vi møder senior producer Simon Adler, som har en lang karriere bag sig på Radiolab, og som også har været Fellow på This American Life. Han har lavet historier om alt fra trofæjagt til professionel wrestling fra fire kontinenter og står blandt andet bag serien Mixtape, der fortæller historien om, hvordan kassettebåndet forandrede verden.
Vi får besøg af det prisvindende digitale magasin The Atavist, der er pionér inden for digital storytelling. The Atavist specialiserer sig i dybdeborende journalistik, udgiver én stor fortælling om måneden og er kendt for sine filmiske præsentationer og elegante webdesign. Vi møder deres chefredaktør Seyward Darby, der desuden er tidligere Deputy Editor for det udenrigspolitiske magasin Foreign Policy og forfatter til bogen ‘Sisters in Hate: Women on the Front Lines of White Nationalism’, der var shortlisted til den prestigiøse J. Anthony Lukas Book Prize, som hvert år uddeles til enestående, litterær nonfiktion. Seyward Darby har blandt andet arbejdet med virtual reality i sine fortællinger og været Fellow ved Sundance Institute’s New Frontier Story Lab, der støtter kunstnere, som skubber til grænserne i krydsfeltet mellem film, kunst, medier, live performance og teknologi. I sit oplæg viser hun, hvordan du kan bruge nye teknologier i dit arbejde som fortællende journalist og med cinematiske virkemidler løfte digitale fortællinger til nye højder.
Torsdag
Formiddag:
Workshop IV: Immersion journalism
Vi zoomer ind på, hvordan du finder fortællingens centrale steder, og hvordan du får adgang til at rapportere derfra, med hvilke metoder du kan gøre det, hvad du skal kigge efter, når du er på reportage, og hvilke etiske dilemmaer, du som journalist bør overveje. Anne Kirstine Hermann underviser på baggrund af sin ph.d.-afhandling i de metoder, du kan bruge til at komme ind i lukkede eller opsigtsvækkende miljøer og fremmede kulturer, hvordan du navigerer mellem indlevelse og armslængde, og hvilke særlige hensyn det kræver som journalist. Sara Maria Glanowski fortæller om sine praktiske erfaringer med at følge både USA’s Black Lives Matter-bevægelse og den ultravoldelige White Power-bevægelse på allertætteste hold. Hun dykker ned i sit arbejde med reportage-disciplinen ‘the fine art of hanging out’ og giver eksempler på, hvordan du kan bruge immersion i både længere og kortere formater. Vi øver os i at identificere de steder, som er centrale for din fortælling, og vi diskuterer, om du kan bruge observation eller deltagelse i din historie, hvad det kræver at få adgang, hvor lang tid du skal afsætte, og hvilke etiske overvejelser du bør gøre dig.
Eftermiddag:
Besøg på Columbia Journalism School, som blev grundlagt i 1912 af Joseph Pulitzer og hvert år lægger hus til uddelingen af de fineste priser i amerikansk journalistik: Pulitzer-priserne. Skolen har fire kandidatprogrammer i journalistik, udgiver det toneangivende magasin ‘Columbia Journalism Review’ og er hjemsted for både Tow Center for Digital Journalism, Brown Institute for Media Innovation og Dart Center for Journalism and Trauma.
Vi skal møde Jessica Bruder, der underviser i fortællende journalistik og dækker subkulturer og sociale emner for blandt andre The New York Times Magazine, The Washington Post og Harper’s Magazine. Senest har hun skrevet den journalistiske bog ‘Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century’, hvor hun gennem mange måneder hen over flere år boede i en varevogn og rejste 25.000 kilometer for at dokumentere de omrejsende amerikanere, der har opgivet håbet om at få sig et fast hjem og et fast arbejde og i stedet rejser rundt som nomader og forsøger at skabe en plads til sig selv i USA’s usikre økonomi. Hendes bog blev ikke alene en New York Times-bestseller og modtog en lang række priser, den blev også filmatiseret til Hollywood-filmen ‘Nomadland’, der sidste år modtog en Oscar.
Aften:
Fællesmiddag på restaurant (ikke inkluderet i kursuspris)
Fredag
Formiddag:
Workshop V: Få styr på fortællingen
I kursets sidste workshop zoomer vi ud og ser på, hvordan du strukturerer et fortællende projekt igennem dets forskellige faser. Vi giver dig ideer og værktøjer til, hvordan du griber de mange delopgaver an og holder styr på din research og din dramaturgi. Sara Maria Glanowski giver indblik i sit arbejde med story-modellen, og hvordan man arbejder med plot, vendepunkter og struktur i tre akter. Anne Kirstine Hermann fortæller om sit arbejde med berettermodellen og vignetter og gennemgår de praktiske værktøjer, du kan arbejde med undervejs i processen. Vi øver os i at arbejde med en tidslinje med interne links til dine egne filer med research og med det system til at holde styr på fortællemodel, kilder og dokumentation, som mange featureskribenter på de amerikanske magasiner benytter.
Eftermiddag:
Besøg af Narratively, der er en digital platform, der har specialiseret sig i fortællende journalistik på skrift, lyd og video, og også arbejder med storytelling for brands og virksomheder.
Vi møder Brendan Spiegel, der er medstifter og Editorial Director og giver et indblik i, hvordan han som redaktør perfektionerer sine skribenters historier. Han fortæller om de typiske fodfejl, man laver som skribent, og hvilke råd han giver sine skibenter. Han forklarer desuden, hvordan Narratively er lykkedes med at starte et medie, der udelukkende lever af storytelling.
Aften:
Afrejse fra New York (18:30)
Lørdag
Ankomst til CPH (07:05)
Vi tager forbehold for eventuelle ændringer i programmet.
Forberedelse
- I god tid før afrejse til New York modtager du et elektronisk kompendium med de eksempler i skrift og lyd, vi skal arbejde med på kurset.
- Vi beder dig medbringe en idé til en fortælling, du kunne tænke dig at lave, eller en fortælling du gerne vil forbedre. Det kan være et større projekt eller en mindre opgave, som kan løftes gennem storytelling. På baggrund af den konkrete idé laver vi en række øvelser i vores workshops, så du selv kan afprøve de værktøjer, vi introducerer dig for. Hvis du er i tvivl om, hvilken opgave eller idé, der vil være bedst at arbejde med, kan du kontakte os før kursets start og få sparring om, hvordan du vælger en idé eller et eksempel fra dit arbejde og får mest ud af kurset.
- Sørg for at have alle de vaccinestik, du er berettiget til. Ellers kan vi ikke garantere, at du kan komme med på alle virksomhedsbesøg.
- Søg ESTA i god tid før afrejse. Kurset lægger ikke op til, at du skal bedrive egentlig journalistik, mens du er i New York, så ESTA er nok for at deltage i kurset. Vil du derimod bedrive journalistik på egen hånd, mens du er i USA, skal du søge journalistvisum.