Skræl nettet – uden at skrive én linie kode

Startdato:
Udbyder:
Sted:
8700 Horsens
ME plus:
ME
Dage:
1 dage
Pris:
2.495 kr. | PU-støtte: 1.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 508 evalueringer)

Journalister kan ikke altid regne med at få data, pænt afleveret i regneark, klar til brug. Du bliver nødt til at kende alternative metoder.

Ofte siger en myndighed at man kan søge dem frem – bid for bid på deres hjemmeside. Eller data er blot spredt ud over mange, mange sider på nettet. I begge situationer er vi nødt til at sætte en maskine til at hente data hjem til vores eget regneark eller database. Det kalder vi web scraping, og det er der stor interesse for blandt journalister og researchere.

På kurset lærer vi dig at bruge programmet Heliumscraper til den slags opgaver. Det er et meget effektivt og forholdsvist billigt program, hvor du ikke behøver at kunne programmere for at være med. At skrabe et site for at skaffe sig data bør være sidste udvej, så på kurset gennemgår vi også alternativerne og giver dig de bedste tricks til at få data udleveret uden brug af skrabning.

Du lærer på kurset:

  • at installere og anvende Heliumscraper
  • at bygge en skraper, så du kan skrabe en lang række sites
  • at indbygge en funktion, der bladrer fra side til side
  • at indbygge en funktion, der åbner links til undersider, så du også kan skrabe dem
  • at eksportere de indsamlede data til andre programmer

Kurset vil indeholde oplæg og mange praktiske øvelser.

Forudsætninger: Du skal have et grundlæggende kendskab til regneark. Du skal medbringe din egen windows-pc på kurset. Heliumscraper fungerer ikke på mac’s OS X styresystem.

Er din arbejdsplads ikke medlem af Pressens Uddannelsesfond, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og forplejning i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms. Vi fakturerer i forbindelse med tilmelding til kurset.

Undervisere

Nils Mulvad

Nils Mulvad er specialist i datajournalistik og redaktør i Kaas & Mulvad. Han er desuden medstifter og formand for Åbenhedstinget.

Nils Mulvad var medstifter af Global Investigative Journalism Network i 2003 og af Scoop til at fremme undersøgende journalistik i Ukraine og Sydøsteuropa – også i 2003. I 2005 var han medstifter af Farmsubsidy.org. Han har undervist i datajournalistik i 20 år og været lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 14 år.

Han var ligeledes  medstifter af Foreningen for Computerstøttet Journalistik og DICAR.

I december 2021 har han kørt et fire-dages kursus i SQLite for en særlig data-spydspidsgruppe i det norske medie NRK.

Tommy Kaas

Tommy Kaas er specialist i datajournalistik og redaktør i Kaas & Mulvad.

Han har i de seneste 20 år arbejdet målrettet med at kombinere data og journalistik. Tommy Kaas er uddannet fra DJH i ’88, hvorefter han bl.a. har arbejdet på Vejle Amts Folkeblad, Danske Kommuner, De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten samt ErhvervsBladet.

Han var medstifter af Foreningen for Computerstøttet Journalistik og DICAR.