Skotland på vej mod uafhængighed?

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Skotland
Dage:
5 dage
Pris:
18.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 110 evalueringer)
Efterår 2020

Valget til det britiske parlament i december 2019, blev en kæmpe triumf for de skotske nationalister, der utrætteligt kæmper for skotsk selvstændighed. Og Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon mente allerede før valget, at i efteråret 2020 skulle der igen være en skotsk folkeafstemning om uafhængighed fra Storbritannien. Så nationalisterne kæmper med næb og klør for at få en ny afstemning om Skotlands fremtid, der set gennem nationalisternes optik, i den grad betyder JA til EU for et frit og uafhængigt Skotland, og i den grad NEJ til Boris Johnson og hans Brexit politik. Men samtidig er der også et kæmpe pres på Nicola Sturgeon, leverer hun ikke snart uafhængigheden, så står andre klar i kulissen til at tage over!

Men, for der er et MEN. Valget gav også Storbritanniens premierminister Boris Johnson et fuldt og solidt flertal i Westminster, og han siger NEJ til en ny skotsk afstemning om uafhængighed, så situationen er højspændt mellem London og Edinburgh. Hvem giver sig først i dette fascinerende udmattelsesslag, der vil nå fuldt politisk klimaks i 2020.

Men skotterne er stålsatte og derfor skal du med til det skotske og høre, hvorfor skotterne anno 2020 mener, at det er nu de skal være selvstændige. På denne højaktuelle tur skal vi tale med skotske politikere fra begge fløje  – høre unge skotter hvorfor de er trætte af englænderne og unionen, høre hvad skotsk kultur og egenart er for en størrelse og så skal vi også se på, hvad industrinationen Skotland kan løfte, hvis den bliver selvstændig. Vi skal en tur til Skotlands største by Glasgow og se på sociale uligheder, der i den grad trives i en storby, hvor 2 ud af 3 familier overlever på socialhjælp i Glasgows berygtede  ”East End”. Og naturligvis en hel masse mere. Men kurset vil i høj grad blive tilpasset den aktuelle og anspændte politiske situation mellem de to lande.

Undervisere

Erik Hugh Weir

Erik Hugh Weir er journalist og redaktør med mange års erfaring på udenrigsstoffet. Erik har været redaktør på Deadline på DR2 og arbejder nu på P1 Orientering, hvor han især er ekspert på Storbritannien og Brexit og alt hvad der ellers foregår på de britiske øer og Irland. Erik har et særligt forhold til Skotland, da hans far er skotte og har i en periode boet i Skotland. Derfor følger han landet ekstra tæt og stadig føler stor veneration for landet.