Serielle fortællinger – et makerlab

Startdato:
Udbyder:
Sted:
5230 Odense
Dage:
13 dage
Pris:
5.600 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 39 evalueringer)
Efterår 2023

Vil du løse konkrete, journalistiske udfordringer fra medietech-verdenen? Vil du arbejde tæt sammen med toneangivende spillere fra mediebranchen? Så kan du tage  ”Serielle fortællinger – et maker-lab”  som enkeltfag på SDUs Center for Journalistik. Faget hedder ”serielle fortællinger”, fordi vi skal arbejde med serielle formater inden for dokumentar, fiktion og branding. Og det hedder ”maker-lab”, fordi du selv skal lave konkrete løsninger på konkrete udfordringer i branchen. Branchen kommer med ”pain” – du kommer med ”gain”.

”Serielle Fortællinger – Et Maker Lab” er et projekt- og praksisorienteret forløb over et helt semester, hvor du får værktøjer til at udvikle både indhold og koncepter. Dine medkursister vil være studerende på både bachelor og kanditatniveau,

I efteråret 2023 leverer mediebranchen en række udfordringer til serielle formater, som du og dine medstuderende skal komme med løsninger på. Nordisk Film leder efter et serielt faktaformat med et larmende og provokerende greb, der tager udgangspunkt i, hvor danskerne er lige nu. Radio 4 leder efter inspiration til en seriel true crime-podcast. TV 2 Fiktion og TV 2 Fyn kommer også med friske udfordringer.

Mediebrancen bidrager altså med aktuelle og udfordrende cases, som de ønsker hjælp til at løse. Der skal udvikles både indhold og koncepter, for ideelt set skal løsningerne ikke bare implementeres, de skal også kunne skaleres. Løsningerne kvalificeres ved hjælp af den videnskabelige og forskningsbaserede viden, som faget giver dig. Der skal altså læses en hel del. Bla fra den nyeste forskning i narratologi, world building, målgruppesegmentering, streaming-venlig dramaturgi (Dragen) og brugerinddragelse i den kreative proces.

Program

Der er 13 undervisningsgange á fire timer, som veksler mellem at være synkrone på SDU og synkrone og asynkrone online. Her tilegner man sig brugbar, teoretisk viden. 3-4 undervisningsgange + eksamen foregår på SDU mandag formiddag, den resterende undervisning foregår online. Første undervisningsdag er mandag den 4. september.

Faget har tre overordnede spor: Viden, Design og Support:

Videnssporet er undervisningsdelen. Her bliver du klædt metodisk, teoretisk og analytisk på til at lave din løsning (”gain”) bedst muligt.

Designsporet kredser om, hvordan du tilrettelægger din designproces, hvordan du pitcher din løsning og meget andet.

Support-sporet er der, hvor dine løsninger – fra spæd start til den sidste finish – kvalificeres og testes op imod branchen og dine undervisere.

Du har mulighed for at arbejde med løsninger sammen med andre i grupper, eller du kan gøre det solo. Det samme gælder til eksamen, altså det afsluttende pitch: Her er man også oppe som gruppe eller som enkeltperson.

Du lærer

At udvikle indhold og koncepter til serielle formater til alle journalistiske platforme.
At pitche
Værktøjer til designprocesser.
Teori om seriedramaturgi (dragemodellen), narratologi, world building, målgruppesegmentering, og brugerinddragelse.

Eksamen

Fordi kurset er et universitetsfag er der eksamen. Den klassiske Q and A ved det grønne bord er dog droppet til fordel for en pitchsession, hvor du og din gruppe præsenterer jeres serielle format til den relevante brancherepræsentant. Derefter stiller undervisere og brancherepræsentanterne opfølgende spørgsmål til pitchen samt til pensum. Eksamensformen mimer de åbne pitchrunder, som afholdes i mediebranchen, hvor producenter pitcher deres idéer til mediebranchen.

Tidsforbrug

Kurset giver 10 ECTS, og det svarer til 270 arbejdstimer hen over semesteret (hvoraf halvdelen går til at udarbejde løsning, opgave og pitch).  3-4 undervisningsgange + eksamen foregår på SDU mandag formiddag, den resterende undervisning foregår online primært asynkront med enkelte synkrone elementer.

 

Tilmelding:

Du skal optages på universitetet for at tage kurset. Derfor skal du først – og senest 1. juni – tilmelde dig her via SDU.  https://www.sdu.dk/da/uddannelse/efter_videreuddannelse/deltid/candpublic/tilmeld-dig-her

Lige efter – eller, når du har fået besked fra SDU om, at du er optaget, skal du også tilmelde dig via ME her på siden. Det er betingelsen for, at du kan få PU-støtte.

Undervisere

Bo Kampmann Walther

Lektor ved Medievidenskab, Institut for Medier, Design, Læring og Erkendelse, Syddansk Universitet. Han har skrevet vidt og bredt om computerspil, nye medier, sport og medier (og en masse andet) og er udover sports- og kulturjournalist desuden konsulent inden for medie- og reklamebranchen.

Lene Heiselberg

Lene Heiselberg er tilknyttet både Center for Journalistik, Mediernes Forsknings- og Innovationscenter (MFI) og Digital Democracy Centre på SDU. Hun forsker i brugeres bevidste og underbevidste, kognitive og emotionelle oplevelser af journalistik. I sin forskning benytter Lene derfor laboratorieeksperimenter (eye tracking og svedmålinger) samt kvalitative interviews. I MFI-regi holder hun foredrag og kurser for mediebranchen, hvor egne og andres forskningsresultater formidles praksisnært og anvendeligt. Foredragene handler pt. om transitionen fra broadcast til streaming (Drage-dramaturgi). Kunderne er bl.a. Radio4, Discovery Networks, Banijay Nordic, TV 2, DR, Warner Brothers, Danmarks Naturfredningsforening, SVT (Sveriges Television) og Yle.