Politik i Det Vilde Vesten (NY DATO: Efterår 2021)

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Texas, USA
Dage:
7 dage
Pris:
28.900 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.
Forår 2021

Ny dato for dette kursus er 30. august – 6. september, 2021.

Texas – USA på steroider

  • Et kursus om amerikansk politik og mekanismerne, der styrer den.
  • Med afsæt i valgkampen op til præsidentvalget i nov. 2020 og efterdønningerne studerer vi konsekvenserne af Donald Trump’s præsidentperiode for USA og resten af verden.
  • Vi møder Trumps trofaste fanskare, der stadig tror, han vandt valget.
  • Vi ser tilbage på det kaos, han efterlod, og frem på Joe Bidens muligheder.
  • Kigger indad og vurderer pressens rolle før, under og efter Trump’s præsidenttid.
  • Kurset er et road trip, der foregår i luksusbus gennem det vilde og storslåede Texas.

Kursusbeskrivelse og baggrund
Dramatikken efter Donald Trumps nederlag og hans destruktive forsøg på at omstyrte resultatet har konsekvenser langt ind i Joe Bidens præsidentskab. Det forventes, at der i de kommende måneder vælter skeletter ud af skabene med både politiske og personlige skandaler. Når valget er kommet på afstand, vil eksperternes baggrundsanalyser, inkl. eventuelle retlige opgør, og forståelsen af demonstrationerne og sammenstødene mellem borgergrupper komme i et klarere lys.

Dette kursus tilbyder et studie af mekanismerne i amerikansk politik, der på så mange måder er anderledes i f.t. dansk politik. Amerikansk politik er imidlertid også udtryk for en trend, som vi givet kommer til at stifte nærmere bekendtskab med i Europa.

Ekspert som kursusleder
Kurset ledes af Jakob Rubin og USA-ekspert David Trads. David Trads udgav i 2020 bogen ’Amerika – hvor er du? om USA under Donald Trump og om de fremherskende psykologiske, menneskelige, politiske og økonomiske faktorer, der gør sig gældende i USA i disse år. Bogen blev en succes og gik på få uger i 4. oplag.

Temaet for kurset er USA’s aktuelle, politiske situation med det overståede præsidentvalg som omdrejningspunkt. På tidspunktet for formuleringen af nærværende kursusbeskrivelse befinder USA sig på mange måder i et politisk og socialt kaos. Mange har stemplet Donald Trump som en af historiens værste præsidenter. Hans standhaftige kernevælgere mener, at han leverede varen og blev svindlet ud af Det Hvide Hus. Den amerikanske nation er mere splittet end nogensinde.

På kurset kigger vi også på både de amerikanske og danske mediers dækning af amerikansk politik. Vi stiller spørgsmålene: Er væg-til-væg dækning den rigtige form? I hvor høj grad er medierne med til at skabe politikken?

Kurset foregår i USA’s næststørste delstat, Texas. Dels i hovedbyen Houston, dels i det indre af Texas, hvor vi bl.a. besøger Austin og Dallas/Ft. Worth. Texas er blevet kaldt ’USA på steroider’ og kan betragtes som et mikrokosmos af USA. Her skæres tingene ud i kraftigt papkarton. Alt stort er større. Den politiske polarisering mere ekstrem. Texas er det ideelle sted at studere amerikansk politik og de underliggende samfundsmekanismer.

PROGRAM

Dag 1

Ankomst tidlig eftermiddag i Houston.
Besøg på Houston Chronicle.

Oplæg: ‘Den aktuelle politiske situation i USA’, politisk redaktør Carla Marinucci, Houston Cronicle.

Dag 2+3+4

Afgang med bus til Austin, hovedstaden i Texas, hvor ekstremerne står i fuldt flor med højlydte repræsentanter fra det yderste venstre til det yderste højre.

Oplæg: ‘Amerikansk politik, amerikanernes komplicerede selvforståelse og samfundsstrukturer.’ David Trads, kursusleder.
Stop i Alamo, arnested for den texanske myte. Her vandt Texas i sin tid kortvarig status som selvstændig nation.
Oplæg/besøg i Austin:
Alex Jones, den ekstremt populære konspiratoriske meningsdanner, som bl.a. driver sitet InfoWars og radioshowet The Alex Jones Show – centrale dele af det ideologiske baggrundstapet for Donald Trump’s succes.
Lawrence Wright, New Yorker-skribent og forfatter til den eventyrlige ‘God Save Texas’ – en bog, som fra et venstreintellektuelt udgangspunkt giver et bud på, hvorfor Texas er et godt bud på USA’s fremskridt.
Jim Hightower, et brag af en texansk cowboy-reporter og tidligere landbrugskommissær i Texas. Med sin karismatiske stil har han i årevis advaret mod det USA, som vi i dag ser.
 University of Texas, et af USA’s mest velanskrevne, gør to af universitetets eksperter os kloge på valgets resultat. Her besøger vi også Lyndon B. Johnson Presidential Library.
State House og/eller i The Governor’s Mansion mødes vi med politikere fra de to partier – og får indblik i et enestående politisk miljø.
Dag 4+5+6
Vi kører fra Austin mod Dallas/Ft.Worth, som har nogle af USA’s mest konservative grupper og organisationer.
Stop på vejen i Killeen, en provinsby, der er centreret om Ft. Hood, en af USAs store militære baser.
I Killeen har vi to oplæg/besøg:

Borgmester José L. Segarra, krigsveteran, puertoricaner, dynamisk politiker.

Afdeling for militærveteraner. Fort Hood var i 2009 hjemsted for den hidtil alvorligste terrormasseskydning på en amerikansk militærbase.
Oplæg/besøg i Dallas/Ft. Worth:
Texas Christian University, en af USAs vigtigste kristne bastioner. Her er der fuld skrue på de kristne højrefløjsværdier. Vi møder førende repræsentanter for den kristne yderfløj.
Charlie Geren, republikansk medlem af State House, ‘barbecue-konge’ og ejer af en stor, klassisk ranch.
Harlan Crow, Danmarks konsul i Dallas/ft. Worth og en af Texas’s rigeste med en velstand bygget på byudvikling og jordudstykning. Klassisk republikaner med et fast syn på politik – og Texas. Alle præsidenter siden 1980’erne – også de demokratiske – har søgt støtte hos ham og været forbi hans overdådige hjem, der indeholder et museum og en samling af statuer af kommunistiske diktatorer.
Hispanics – det spanske USA
Dallas er en af de storbyer i USA med størst hispanic-befolkning. Under besøget går vi tæt på den hastigst voksende demografiske gruppe og opsøger politikere, erhvervsfolk og NGO’ere, som kæmper deres sag.
OBS:
Det endelige program udsendes cirka en måned før kursusstart. Med forbehold for at enkelte punkter kan blive ændret/justeret og nye kan komme til.

Tilmelding er bindende. I tilfælde af afbestilling frem til to måneder før kursusstart opkræves et administrationsgebyr på 1000 kr. samt betaling for udgifter hos underleverandører, der ikke kan refunderes. Der tages yderligere forbehold for force majeure.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater blev udnævnt som årets udgivelse i kategorien drama. Siden 2018 har han udført opgaver for Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et længerevarende videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

David Trads

 

David Trads, født 1967, journalist og forfatter. Tidligere korrespondent i USA, Rusland og Latinamerika. Forfatter til flere politiske bøger, senest den anmelderroste ‘Amerika, hvor er du?’ Har boet i USA i flere omgange fra 1980’erne til nu.

Mere om dette kursus