Polen som kommende europæisk stormagt

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Krakow
Dage:
5 dage
Pris:
16.000 kr. | PU-støtte: 6.750 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 88 evalueringer)
Forår 2023

Krigen i Ukraine og tab af menneskeliv er en ulykkelig begivenhed, som de fleste begræder. Men som et gammelt ordsprog siger, er intet så skidt, at det ikke er godt for noget. Eller rettere sagt nogen. Det gælder især for Polen, som utvivlsomt ser denne ulykkelige begivenhed som en chance for at genrejse Polen som en europæisk stormagt.

De polske politikere mener med sikkerhed, at Polen skulle have haft denne rolle for længe siden. Især efter Brexit. At det ikke skete dengang, kan de polske politikere dog hovedsageligt takke sig selv for. Ikke mindst på grund af deres evigt konfrontatoriske kurs med EU. Nu ser det dog ud til, at der blæser nye vinde, som de polske politikere, ikke vil gå glip af.

Polen har lige siden begyndelsen af krigen i Ukraine spillet en meget aktiv rolle og har under hele forløbet opført sig som en fisk i vandet. Landet har modtaget det absolut største antal ukrainske flygtninge og er et af de mest aktive europæiske lande, hvad angår levering af våben til Ukraine. Polen har desuden, i modsætning til Tysklands og Frankrigs tilbageholdenhed, været fortaler for hårde sanktioner mod Rusland.

Flere fremtrædende polske politikere, heriblandt Jaroslaw Gowin og Władysław Kosiniak-Kamysz, har på det seneste også luftet tanken om oprettelsen af en polsk-ukrainsk union. Altså en slags sammenlægning af Polen og den del af Ukraine, der er tilbage under ukrainsk kontrol efter krigen.

Scenariet omkring en union mellem Polen og Ukraine kan måske på nuværende tidspunkt virke alt for fantasifuldt og på niveau med konspirationsteorier. Det er dog ikke helt urealistisk på længere sigt. Uanset hvad krigen i Ukraine ender med, og hvorvidt en sammenlægning af Ukraine og Polen er realistisk eller ej, står det dog ganske klart: Polen vil indgå et tæt samarbejde med Ukraine og vil i stigende grad markere sig som en stormagt og et ledende land i Europa. Krigen i Ukraine vil således, uanset hvad den ender med, markere en ny periode, hvor Polen ikke længere vil stille sig tilfreds med en underdanig rolle i EU.

Undervisere

Ota Tiefenböck

Ota Tiefenböck er freelancejournalist med speciale i Øst og Centraleuropa, Balkan og Kaukasus og chefredaktør på nyhedsmediet Mr. East. Dækker området for flere danske og enkelte norske medier og er kommentator vedr. øst- og centraleuropæiske forhold i radio a tv.