Øjnene op af lommen – et fotokursus i Berlin for journalister (OBS NYE DATOER 5.-9. MAJ 2021)

Startdato:
Udbyder:
Sted:
D-10119 Berlin, Tyskland
Dage:
6 dage
Pris:
13.500 kr. + moms | PU-støtte: 7.800 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 16 evalueringer)
Forår 2021

Med sin venlige rummelighed, overkommelige priser og den korte afstand er Berlin et god ramme for et intensivt og lærerigt fotokursus. Vi skal ud og finde de gode billeder i en af Europas mest historiemættede og brogede byer.

Med base i lokalerne på den berlinske fotoskole Neue Schule für Fotografie i Brunnenstrasse, tæt på Alexander Platz, foregår kurset i et af byens mest vibrerende fotografiske miljøer. Skolen holder sommerferie på dette tidspunkt, så vi har skolen for os selv, rammerne bliver ikke bedre. Jeg lejer mig ind på skolen og får stillet to undervisningslokaler, 10 stærke Mac-computere med relevante programmer, en projektor og en professionel printer til rådighed. Skolen har et bibliotek og et fotografisk galleri tilknyttet, som kursisterne frit kan besøge.

Kurset retter sig mod journalister, kommunikationsfolk og andre der vil i gang med at fotografere eller styrke de færdigheder de allerede har.

Kurset tilrettelægges sådan at kursisterne dagligt sendes på stillede opgaver ude i byen, som vil stige i sværhedsgrad. Tilbage igen vil de udvælge billeder og lære de grundlæggende greb i Photoshop. De billeder der produceres bliver dagligt evalueret i plenum, hvor kursisterne sammen vil udvikle et sprog og en evne til at tale om, hvornår og hvorfor et billede er godt. De fleste mennesker kan se om et billede fungerer eller ikke, men at forklare hvorfor er straks sværere. Disse tre øvelser, fotografering, billedbehandling og evaluering vil vi gentage kurset igennem, og kursisterne vil komme hjem med styrkede evner til både at fotografere, billedbehandle og forholde sig til fotografi.

Helt konkret vil vi den første dag tale om lys og komposition. Hvordan bruger man helt lavpraktisk de lysforhold der er til stede, når man skal tage et portræt. Hvor skal man placere personen ift vindueslys og baggrund, hvordan skal kameraet indstilles, kontakten med personen osv. Hvordan vælger man de bedste billeder ud og hvordan gør man dem klar til brug. Kursisterne fotograferer hinanden, holdet rystes sammen.

Dagen efter skal kursisterne ud i den pulserende storby på egen hånd og fotografere et fremmed menneske i vedkommendes eget miljø. Vi vil inden tale om hvordan man tager styringen i situationen og sørger for at den man vil fotografere føler sig i trygge hænder. Det opleves grænseoverskridende og udfordrende at fotografere fremmede mennesker, men så godt som alle får en stor oplevelse ud af, at komme hjem med et billede af hundelufteren i sit køkken eller grønthandleren i hans butik. Og overraskes af, hvor nemt det gik! Billedbehandling og evaluering.

De sidste tre dage bruges på en længere personlig billedreportage, hvor kursisterne finder et miljø de kan opsøge flere gange. I denne proces vil jeg vejlede dem enkeltvis undervejs, bla med de redskaber de har tillært sig på kursets første dage. Jeg har en vifte af muligheder og forslag til ideer man kan kaste sig over, Berlin er en af de mest fotogene byer i verden. I denne proces vil jeg undervejs tale ideudvikling, udvælgelse og billedbehandling med hver enkelt kursist. På sidste dag printer vi 5-7 billeder fra reportagen, hænger dem op til en lille udstilling. I plenum gennemser vi hver enkelt reportage, hører om de udfordringer der har været og hvordan de blev overvundet.

Kursisterne vil bo på enkeltværelser på et hotel i nærheden, inkl morgenmad. De øvrige måltider betaler kursisterne selv, ligesom de selv står for transporten til Berlin. Der vil alle dage være fri adgang til frugt, kaffe og te. Prisen er sat efter at kursisterne ankommer tirsdag aften, hvor vi mødes og hilser på hinanden, og er klar til undervisning onsdag morgen og frem til søndag eftermiddag med hjemrejse søndag aften eller mandag morgen.

Det er et mål i sig selv at kurset skal foregå i en atmosfære, hvor alle kommer lige meget til orde og alle har det sjovt mens man lærer.

 

Kurset er gennemført fem gange tidligere samme sted.

 

Afbestilling:

På grund af usikkerheden omkring corona-situationen, kan man ekstraordinært aflyse sin deltagelse frem til en uge før kursusstart og få refunderet den fulde kursusafgift. Aflyses senere, refunderes 50%

Mere om dette kursus