Nye journalistiske værktøjer… med Clement Kjersgaard

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1463 København K
ME plus:
ME
Dage:
1 dage
Pris:
6.000 kr. + moms | PU-støtte: 1.300 kr.
Efterår 2025

Spørgsmålet er… Et større sæt af journalistiske værktøjer

  • Opgaven at være: Interviewer, vært, ordstyrer
  • En-dags-kursus i journalistik med Clement Behrendt Kjersgaard
  • Kurset finder sted over 8 timer og henvender sig til alle, der arbejder med journalistik

OM KURSUSDAGEN: Kursusdagen er inddelt i to elementer.

Dagen begynder med et element, hvor Clement introducerer de idéer og værdier, han arbejder ud fra – og diskuterer hvorfor han har udviklet sine egne metoder, hvordan de kan anvendes, og hvornår de skaber journalistik, der sætter dagsordenen, giver genlyd og gør en forskel (del 1).

I del 2 er udgangspunktet de konkrete opgaver som interviewer, vært og ordstyrer, med en række eksempler – både på det, der lykkes, og det, der slår fejl. Her bliver principperne meget konkrete. Herefter følger en række opgaver, som deltagerne løser i en workshop – efterfulgt af feedback.

Efter frokost starter vi med et nyt oplæg. Her er spørgsmålet: Hvordan de ændrede vilkår – herunder nye formater, brugermønstre og forventninger hos publikum og medvirkende – i disse år omkalfatrer journalistikken (del 3). Derpå venter nye opgaver i workshopformatet efterfulgt af feedback og diskussion (del 4).

MÅLGRUPPE: Kurset handler om en række fundamentale færdigheder og kan derfor anvendes af dig, der:

  • har års erfaring i journalistikken og gerne vil skærpe dine greb og udfordre fagets konventioner
  • gerne vil kunne bruge journalistiske værktøjer når det gælder netop at være interviewer, vært og ordstyrer, fx i podcasts og på scenen
  • gerne vil vide mere om hvordan vilkårene for journalistikken forandrer sig, og kunne hjælpe også dine kolleger med at navigere og prioritere i dét landskab

BAGGRUND: ”I de sidste 25 år har mediebranchen forberedt sig på en usikker fremtid – men de forsøg, man har gjort på at ruste sig til udfordringerne, har ikke slået til. Tværtimod kommer store dele af mediebranchen til at kæmpe for overlevelse – også i sammenhænge, hvor man aldrig for alvor har frygtet dét scenarie. Og derfor står journalisterne – uanset hvor længe, de har været på arbejdsmarkedet – overfor et sæt af ændrede vilkår og forventninger, der kræver en skærpet evne til at navigere og prioritere. At vælge til og fra. Og at være både kreativ, kritisk og nærværende under de vilkår, der FAKTISK findes – ikke dem, man kun kan drømme om” – Clement

OM KURSUSLEDEREN: Det er første gang, Clement Kjersgaard (f.1975) står bag et undervisningstilbud af denne type. Han indledte sin karriere i mediebranchen, da han som teenager kastede sig ind i det århusianske lokalradiomiljø. Som 16-årig blev han optaget på et internationalt gymnasium i Hong Kong og som 18-årig på Universitetet i Oxford, hvor han læste filosofi, politik og økonomi (PPE).

Efter at være vendt tilbage til Danmark grundlagde han i 2002 nyhedsmagasinet RÆSON (www.raeson.dk), der er større end nogensinde og i dag driver også det historiske magasin ÆRA (6 hjerter af 6 i Politiken), den årlige Vidensfestival (altid udsolgt) og en voksende portefølje af arrangementer og podcasts landet over. Sit store gennembrud fik han, da han i 2004 – 29 år gammel – debuterede som TV-vært på DR2. Siden har han stået bag et hav af tv-programmer på DR2 og DR1, som han ofte selv har skabt koncepterne til. Foruden flagskibene Debatten og Deadline tæller hans fjernsynskarriere bl.a. Tal med Gud, Clement Direkte, Autograf, Vi ses hos Clement, Clement Kalder Jorden og en række store programmer fra USA og Storbritannien, senest ”Valget og verden” om USA’s globale rolle efter præsidentvalget (2024). I 2020 vendte han også tilbage til radioen, hvor han til P1 leverer både det internationale nyheds-, analyse- og debatmagasin Akkurat samt talkshowet Stafetten.

Dertil er han skribent, ordstyrer og ikke mindst: En af landets travleste foredragsholdere. Som 35-årig vandt han Publicistprisen, og har vundet bl.a. også Hal Koch-Prisen og Den Berlingske Journalistpris.

Dagsprogram:

09.30 Del 1

11.00 Pause

11.30 Del 2

12.30 Frokostpause

13.30 Del 3

15.00 Pause

15.30 Del 4

17.00 Tak for i dag

Mere om dette kursus