
Baggrund
Siden 2016 har vi igennem årene udviklet et utraditionelt efteruddannelsestilbud med intensive studierejser for danske mediefolk i en VIP-bus. I bussen har vores kursister rejst rundt i Europa efter inspiration til innovation og digital omstilling for mediebranchen. Det er blevet en stor succes med i alt 12 inspirationsrejser for ca. 220 danske mediefolk. Nu vil vi prøve at udvikle kurset, så både norske og danske mediefolk kan rejse sammen og dele viden og erfaringer.
Vi har indgået et samarbejde med den norske redaktørforening og “Institutt for Journalistikk” i Oslo. Vores norske samarbejdspartnere samler 10 norske deltagere, mens vi tilsvarende samler 10 danske deltagere. Vores “jomfrurejse” for vores nye dansk-norske koncept går til Finland og Sverige i efteråret 2025, fordi tech- og mediemiljøet i netop de to lande er er usædvanligt innovativt og tilbyder en masse inspiration. Vi har planlagt en fire-dages tur, hvor vi begynder i Helsinki og slutter i Stockholm.

Kursusform
Kursusformen vil lægge sig meget tæt op ad den rejse- og kursusform, som vi igennem årene har udviklet for vores studierejser “Innovation Tours” (tidligere Digital Tours). Her er formålet at se på inspirerende eksempler på innovation i medie- og techbranchen i Europa. Vores luksusbus giver optimale betingelser for videndeling mellem kursisterne. Bussen er indrettet som et rullende arbejdsfællesskab med mødeborde, brede sæder med god benplads, lounge med stort mødebord, ”café”, præsentationsskærme, wi-fi osv. Bussen har vist sig at være en enestående god ramme for at dele erfaringer og viden mellem deltagerne og til at samle op på inspirerende pointer fra vores besøg.
Kursisterne holder små præsentationer for hinanden undervejs om noget innovation, som fungerer godt på deres arbejdspladser, og til deltagernes store begejstring afslutter vi hver rejsedag med en sjov konkurrence: “Hørte-du-efter-Kahoot-quiz” på bussens skærme. Mange deltagere fremhæver hver gang den store værdi af den indgående videndeling i bussen undervejs – også mellem medier, der normalt konkurrerer.

Ved at blande danske og norske mediefolk i vores kursusbus håber vi på at kunne tage vores videndeling og netværksbygning til et nyt niveau. Erfaringerne med forskellige former for innovation – fra små quick wins til større udviklingsprojekter – er naturligvis markant større, når rejsegruppen omfatter både norske og danske mediefolk. Mange norske medier er internationale frontløbere i den digitale transformation (både på dagbladsområdet og i public service-medier) og holder et højt niveau for innovation og nytænkning. I Danmark har vi unikke erfaringer med at udvikle nichemedier (som nu også ”eksporteres” til Norge, Sverige og Tyskland), medlemsbaserede medier som Zetland (som snart åbner i Finland), og vi er langt fremme med at udvikle nyheds- og aktualitetsindhold til streamingplatforme (TV2 Play og DR TV). Derfor kan vi ud fra vores foreløbige møder med vores norske samarbejdspartnere konkludere, at et sådant mix i kursisternes nationalitet frmstår attraktivt for begge parter. Og hvis det lykkes lige så godt som hidtil at opbygge stærke og varige relationer blandt vores kursister, vil det sandsynligvis kunne føre til små private “studieture” i Norge og Danmark efterfølgende – arrangeret af vores rejsedeltagere selv!
Arbejdssproget er skandinavisk
Vi er overbevist om, at danske og norske medieledere og redaktører kan få stor glæde af at dele erfaringer med hinanden, når de blandes på kryds og tværs i vores VIP-bus, mens den ruller afsted fra et programpunkt til et nyt. Og det er vores erfaring fra flere besøg i Norge, at danske og norske mediefolk udmærket kan forstå hinanden, når vi gør os umage med at tale langsomt og tydeligt. Vi er derfor enige med vores norske samarbejdspartnere om, at vores arbejdssprog i bussen bliver skandinavisk. Hvis det imod forventning kniber med forståelsen mellem nogle af vores deltagere, er det naturligvis acceptabelt at slå over i engelsk.
Mest succesfulde erfaringer med forskellige former for innovation
I skrivende stund er der ni måneder til afrejse. Derfor har vi naturligvis ikke det færdige program parat endnu. Erfaringsmæssigt ved vi, at det vil se en del anderledes ud i efteråret 2025, end hvad vi forestiller os i dag, simpelthen fordi udviklingen går så stærkt. Men vi kan allerede nu sige, at vi kommer til at besøge nogle af de spændende tech- og medie startups i Stockholm, som efter manges mening har Skandinaviens stærkeste og mest diverse startup-scene med masser af innovation målrettet mediebranchen. Helsinki og Turku er nogle af de førende i Europa inden for brug og tilpasning af kunstig intelligens i det redaktionelle workflow og tilsvarende inden for spiludvikling, som også har spillet en stadig større rolle i de seneste år – ikke mindst for private medier. Derudover er svenskerne ligesom finnerne langt fremme i deres forståelse af, hvordan man bedst rammer og engagerer unge målgrupper. Endelig er der et stort ønske hos vores norske medarrangører om at møde folkene bag Zetlands kommende udgivelse “Uusi Jutti” i Finland. Også i Norge har de bemærket Zetlands imponerende crowdfunding-kampagne i 2024.
Kursets slutprodukt
Når deltagerne returnerer til Danmark efter Innovation Tour, vil de have en opdateret viden om de bedste og mest succesfulde erfaringer med innovation af både private og public service-medier. Herudover vil de have førstehåndskendskab til de nyeste digitale og øvrige udviklingstrends på flere forskellige niveauer. Hvad er de nyeste AI-baserede tools, som er på vej – og hvordan kan de hjælpe os? Hvilke nye digitale forretningsmodeller afprøves lige nu? Hvordan bliver vi bedre til at tilpasse vores indholdsproduktion til brugernes vekslende behov over dagen og ugen? Hvordan når vi bedst brugerne på nye måder på de vigtigste sociale medier? Eller er tiden inde til at skrue yderligere ned for vores tilstedeværelse på sociale medier? Hvilke muligheder repræsenterer disse nye trends og redskaber for de etablerede medier i Danmark?
Det er vores erfaring, at kursisterne gerne vil dele deres opdaterede viden med deres kolleger hjemme på arbejdspladsen, og derfor vil hele kursusholdet – ligesom på vors øvrige kurser – løbende bidrage til en fælles præsentation af trends og tendenser, som samles og deles efter hjemkomst.
Forberedelsesdag + pitchdag i København.
På den dansk/norske Innovation Tour indgår som på vores øvrige innovationsrejser et obligatorisk forberedelsesmøde forud for rejsen. Da der på denne tur er både norske og danske deltagere, vil dette møde foregå virtuelt. De første oplæg fra danske innovative frontløbere vil finde sted allerede på denne kursusdag, ligesom programmet og den særlige arbejdsform vil blive gennemgået og drøftet med deltagerne.
Derudover vil der efter hjemkomsten være endnu et virtuelt møde, hvor en fyldig powerpoint præsentation med rejsens mange hovedpointer bliver gennemgået af en skarp deltager, som Innovation Tours har inviteret med på turen alene for løbende at opsamle de vigtigste pointer og samle dem alle i én stor præsentation, som alle deltagere herefter kan plukke fra til egne præsentationer for deres respektive arbejdspladser.
Rejserute, datoer og indkvartering
Innovation Tour foregår fra tirsdag d. 7. oktober om aftenen – fredag d. 10. oktober 2025 (begge dage incl) i bus fra Helsinki til Stockholm.
Deltagerne rejser til Helsinki og hjem fra Stockholm på egen regning. Hvis det er nødvendigt med en overnatning i København før videre hjemrejse til Jylland eller Fyn, er også den for egen regning.
Vi overnatter på fire-stjernede hoteller undervejs. Der er max 3 timers buskørsel i løbet af en dag og som regel noget mindre. Transporttiden bruges altid effektivt til at diskutere indtryk, vidensdele og Kahoot-quizze på tværs af kursusholdet.
Deltagerprisen er kr. 19.500, hvilket inkluderer busrejse fra København, indkvartering på enkeltværelser med morgenmad på alle hoteller, og frokost de steder hvor der ikke er tid til at deltagerne selv køber frokost. Desuden dækker prisen kursusledernes forberedelse af programmet og facilitering af alle møder, diskussioner og opsamlinger undervejs på rejsen, alle kursusmaterialer samt program for forberedelsemøde inden afrejse og followup-møde efter hjemkomst. Hvis to deltagere skulle ønske at dele hotelværelse under rejsen, vil deltagerprisen være kr. 18.000.
Kursist-vurderinger
Til sidst et uddrag af kursisternes hidtidige evalueringer:
- ”Virkelig spændende kursus, der har givet mig så mange indsigter i hvordan man eksempelvis arbejder langt mere målrettet med data andre steder og forståelse af behovet for at være langt mere innovative. God kombination af intensive oplægsdage og erfaringsopsamling og -udveksling i bussen. Formatet med bussen essentielt for at få samlet op og sat tingene i perspektiv”. Niels Holst, forsideredaktør, Politiken
- ”Vi fik unik adgang til fremtrædende medier og magtfulde personer, som driver den digitale udvikling i Europa.” Morten Bjerregaard, journalist, DR Kultur.
- ”Mega fedt og udbytterigt kursus. Noget af det bedste jeg har været på – rent fagligt bedre end SXSW og Websummit. Samtidig også noget af de hårdeste jeg har været udsat for”. Lars Damgaard Nielsen, SDU (i dag Mediacatch)
- ”Fantastisk program. Utroligt hvor mange gode navne, I havde skaffet, og hvor meget tid de gav os.” Thomas Berndt, Politiken
- “Kurset bød på sindssygt meget relevant input og som rullende reflektionsrum var bussen outstanding.” Mattias Grøndahl, Jyllands-Posten
- “Busformatet er fedt – det er genialt at dele og udvikle sammen i bussen.” Hans Christian Kromann, DR Nyheder
- ”Fremragende og udbytterigt program. Ingen badeferie. Ren læring”. Karina Oddershede Dahlgaard, digital chef, Jyllands-Posten
- “Kursusledernes engagement, store energi og høje faglighed gjorde, at turens niveau blev højere, end jeg havde turdet håbe på. Jeg er glad for, at jeg valgte busturen fremfor en inspirationstur, som handler mere om at komme til en fed storby og hænge ud, end det handler om faglig udvikling.” Tobias Dinnesen, digital redaktør, Magisterbladet
- ”Jeg er meget tilfreds med kurset. Det var vildt inspirerende. Jeg havde drømt at få vitaminer til hovedet men det var direkte anvendeligt i dagligdagen. Jeg har simpelt hen fået værktøj til konkret innovation.” Mads Bang, DJØF-bladet
- ”Det var et supergodt program. Og god energi og gode modspil fra kursuslederne til kursusdeltagernes betragtninger.” Martin Darling, Ritzaus Bureau.
- “Det har været fantastisk inspirerende – et vanvittigt godt program.” Jesper Friis, TV2 Kosmopol
- ”Super fed tur. Masser af inspiration og god energi. Især afslutningen i London var helt fænomenal, hvor alle oplægsholdere holdt et ekstraordinært højt niveau”. Kasper Hauggard, BT
- ”Er meget tilfreds. Kommer hjem med ny både konkret og strategisk viden, som kan bruges med det samme”. Mette Rosendahl, Teknologiens Mediehus
- ”Topklasse. Inspiration – både til plug&play-løsninger og det mere mindblowing”. Karl Erik Stougaard, chefredaktøær, Fyns Amts Avis
- ”Mindblowing, hyggeligt og super-tjekket”, Kristian Danholm, Radio 24Syv
- Det er med længder det fedeste efteruddannelseskursus, jeg har været på. Også selv om det var hårdt!” Jonas Nyrup, liveblog-redaktør, Ritzaus Bureau
- ”Den sidste uge på Digital Tour har været den suverænt mest intense og lærerige i min karriere. Vi har mødt nogle af de europæiske medier og virksomhed, der er helt i front med den digitale udvikling. Vi har mødt ivrige idealister i et råt, gammelt bilhus i Amsterdam, klikskabende nyhedsmaskiner i Antwerpen og set, hvordan hæderkronede BBC skubber deres 100 år gamle broadcast-brand med over i den digitale tidsalder”, Mathias Svane Kraft, TV2 Øst
Kursusbetingelser for Innovation Tour
Betingelser ved afbud eller udskiftning af deltager:
Tilmelding til Innovation Tour er bindende. Der faktureres for deltagergebyr fire måneder før afrejse, da hoteller og busselskab skal have betaling forud. Ved afbud op til 2 måneder før afrejse opkræves kr. 10.000 i aflysningsgebyr. Ved afbud mindre end 2 måneder før afrejse opkræves det fulde kursusbeløb.
Hvis et medie, der trækker en deltager, selv stiller med en ny deltager, kan denne udskiftning af deltager foretages uden aflysningsgebyr. Hvis der er folk på kursets venteliste, der ønsker at overtage en ledig plads ifm afbud, kan dette også annullere aflysningsgebyret. Det er dog deltageren selv eller dennes medie, der er ansvarlig for at finde og arrangere med en afløser i tilfælde af afbud.
Rejsebetingelser:
Som det fremgår af kursusbeskrivelsen indkvarteres alle deltagere på enkeltværelse i de byer, som der besøges under Innovation Tour. Der er mulighed for at få rabat ved dobbeltværelse, men i givet fald skal deltageren selv aftale det med en anden deltager.
Under hele kurset er der halvpension (morgenmad og frokost). Alle aftensmåltider er på deltagernes egen regning.
Udrejsen til Helsinki og hjemrejsen fra Stockholm til Danmark sker for deltagernes egen regning. Det samme gælder evt overnatning i København/anden by, hvis det ikke er muligt at nå til egen bopæl efter ankomst til Danmark.
Kursusbetingelser:
Innovation Tour er et kursus, og det betyder, at der ikke vil være tid til shopping, museumsbesøg o.l. undervejs. Det er vigtigt, at kursisterne indstiller sig på et intensivt program, som stiller et vist krav til både et engagement og arbejdskapacitet hos alle rejsedeltagere. At, det er et kursus, betyder også, at alle kursister vil få opgaver undervejs på kurset, samt at der vil blive stillet krav om samarbejde på tværs af kursusdeltagere, når er samles op på pointer fra oplæg, besøg osv i løbet af rejsen.