Norden, NATO og Rusland. Krigen, der ændrer alt – nye journalistiske opgaver (ny dato)

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1401 København
Dage:
1 dage
Pris:
8.000 kr. | PU-støtte: 1.300 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 9 evalueringer)
Forår 2023
Finske soldater på øvelse. Med Sverige og Finland som NATO-medlemmer vil hele Norden være en del af alliancen. Foto: Finlands försvarsmakt.
Finske soldater på øvelse. Med Sverige og Finland som NATO-medlemmer vil hele Norden være en del af alliancen. Foto: Finlands försvarsmakt.

OBS: finder sted 25. maj 2023

Nordisk Journalistcenter sætter med en konference fokus på samarbejde i Norden i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine – med et særligt blik på nordiske mediers udlandsdækning og journalisternes rolle og opgaver.

Det blev et historisk øjeblik, da Finland og Sverige meddelte, at begge ville tilslutte sig Nato. Og med krig i Ukraine, gaslækage på Nord Stream 2 i Østersøen og russiske provokationer har det nordiske samarbejde fået fornyet fokus, herunder ikke mindst forsvarssamarbejdet.

Det stiller også krav til nordiske medier og journalister, som skal dække udviklingen i regionen – hvordan kan vi udvikle og forstærke dækningen af forsvars- og sikkerhedspolitik? Hvordan sikrer man som journalist, at læserne, lytterne og seerne bliver inddraget i debatten om de nye trusler i Norden? Og hvordan navigerer man i strømmen af misinformation og falske nyheder?

Med det afsæt arrangerer Nordisk Journalistcenter en konference for nordiske journalister og redaktører, der handler om nye trusler og forsvarssamarbejde i Norden. Vi vil indhente viden for at kunne diskutere – og forsøge at finde svar på – en lang række spørgsmål, eksempelvis:

Hvad er de nye trusler fra Rusland mod Norden? Hvilken betydning får det for de nordiske landes sikkerheds- og udenrigspolitik, at Finland og Sverige bliver Nato-lande? Hvilken rolle skal Tyskland og EU spille? Bruger vi pengene i forsvarsbudgettet på den bedst mulige måde? Vil de nordiske medlemslande få mere magt i Nato? Og så vil svenskerne bruge EU-formandsskabet til at bringe EU og Nato endnu tættere sammen – hvordan vil de gøre det?

Konferencen afholdes i samarbejde med Udenrigsministeriet. Derudover vil der være oplæg fra centralt placerede nordiske eksperter, heriblandt Cecilie Hellestveit (Norge), jurist og konfliktforsker ved Folkerettsinstituttet i Oslo, Hanna Smith (Finland), seniorrådgiver ved OSCE, Mikael Holmström (Sverige), sikkerhedspolitisk reporter ved Dagens Nyheter og Steffen Gram (Danmark), international korrespondent i DR.

Konferencen finder sted i Eigtveds Pakhus i København den 9. juni 2023.

Programmet løber over to dage. Første dag er selve konferencen med analyser og talere. På dag to vil vi med udgangspunkt i journalistiske oplæg diskutere, hvordan vi bedst bruger vores nye viden i praksis.

Konferencen organiseres af Nordisk Journalistcenter i samarbejde med Udenrigsministeriet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det udbydes i samtlige nordiske lande for at sikre et nordisk perspektiv.

Mere om dette kursus