Når magten bliver afsløret

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1112 København K
ME plus:
ME
Dage:
5 dage
Pris:
14.975 kr. + moms | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 332 evalueringer)
Efterår 2018

Hvordan afslører man lægestandens misbrug af forskningsmidler, PET’s hemmelige agenter, regeringens vildledende oplysninger eller udlændingemyndighedernes usaglige asylstop?

Hvordan overfører man de undersøgende metoder til daglig nyhedsjournalistik, laver unik journalistik på fællesbegivenheder og inkorporerer nettets utallige onlinemuligheder i undersøgende journalistik?

Svaret på disse spørgsmål har kursuslederne Morten Pihl og Lars Nørgaard Pedersen – begge dobbelte Cavlingpris-modtagere. Fra mandag til fredag tager de dig med på rejse gennem nogle af de mest markante afsløringer og sager de senere år. Målet er at give en grundlæggende introduktion til den undersøgende metode, så grebene, tankegangen og værktøjerne kan overføres til andre længerevarende graveforløb eller sammenflettes med daglig nyhedsjournalistik.

Du vil få et detaljeret kig ind i, hvordan nogle af de største sager de senere år konkret er blevet til, og deltagerne vil i grupper komme til at arbejde hands-on med idéindhentning, idéudvælgelse og eksekvering af afsløringer.

Der er tale om en udvidelse af et tre-dages kursus, som blev holdt første gang sidste år. En udvidelse, som dels sikrer bedre tid til de enkelte emner, dels flere gæstelærere og bedre tid til hands-on-arbejdet.

Deltagerne var usædvanligt positive i deres evalueringer af det første kursus. En af kursisterne skrev i sin evaluering: “Lov mig, at I holder dette kursus igen med Nørgaard og Pihl”

Kurset giver bl.a. indsigt i:

 • Den grundlæggende undersøgende metode.
 • En gennemgang af en række hjemlige afsløringer og undersøgelser.
 • Aktindsigt og offentlighedslov.
 • Kildehåndtering.
 • Adgang til fortrolige dokumenter.
 • Håndtering af modtryk fra magthavere.

Morten Pihl fra Jyllands-Posten og Lars Nørgaard Pedersen fra Berlingske står for hovedparten af undervisningen, men du vil også møde andre oplægsholdere i løbet af ugen.

På kurset lærer du:

 • at arbejde systematisk og metodisk med research, der går i dybden
 • at håndtere centrale kilder
 • at bruge den nye offentlighedslovs nye muligheder
 • at holde fast i historierne i en presset hverdag
 • at være vedholdende og ikke give op
 • at tænke taktisk, strategisk i forhold til tilrettelæggelsen af research, kontakt af kilder og publicering
 • at brede en konkret historie ud til en bredere og mere principiel historie

Målgruppe: Kurset henvender sig til journalister, som vil i gang med eller blive bedre til undersøgende journalistik. Eller som vil bruge metoder fra den undersøgende journalistik i den daglige nyhedsjournalistik.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Undervisere

Morten Pihl

Morten Pihl er journalist og forfatter. Han har beskæftiget sig med undersøgende journalistik gennem mange år, siden 2003 på Jyllands-Posten, hvor han er ansat i gravergruppen.

Han har modtaget en lang række priser for sin journalistik, bl.a. Cavling-prisen to gange, European Press Prize, også kaldet Den europæiske Pulitzer-pris, og FUJ-prisen.

Morten Pihl, født 1961 på Bornholm, er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986 og har, inden han kom til Jyllands-Posten, været ansat på Frederiksborg Amts Avis, Berlingske Tidende, Advokatsamfundet, Danmarks Radio, Aktuelt og BT.

Vedholdenhed, grundighed og systematisk behandling af stoffet karakteriserer hans journalistik, der typisk har afslørende eller afdækkende karakter.

Lars Nørgaard Pedersen

Lars Nørgaard Pedersen er undersøgende journalist og chef for Berlingskes gravegruppe. Har dækket flere af de største sager og forvaltningsskandaler de senere år, bl.a. den såkaldte jægerbogssag, Skattesagskommissionen, Eritrea-sagen og kvælstofsagen (gyllegate).

Tidligere i Jyllands-Postens gravegruppe. Har modtaget flere journalistpriser for sit arbejde, bl.a. Cavlingprisen to gange.