Magtkampen om Grønland – grønlændernes kamp

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Kangerlussuaq
Dage:
7 dage
Pris:
29.900 kr. | PU-støtte: 13.650 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 79 evalueringer)
Efterår 2022
OBS: Datoer 3/9-10/9. Air Greenland har ændret rejseplan.

Stormagterne kigger på Grønland.
Grønlænderne kigger på hinanden.
Hvad kigger Danmark på?

En magtkamp om Grønland er i gang, som foregår på flere forskellige plan; mellem Grønland og Danmark,  grønlænderne imellem og mellem Grønland og klodens stormagter, der forsøger at få politisk, økonomisk og militært fodfæste i det vigtige, smukke land mod nord.

Efteruddannelseskurset Magtkampen om Grønland har sit hovedfokus på dette opbrud og på Danmarks reaktion – eller mangel på samme.

Vejen, som Grønland skal bevæge sig ad i de næste år, afgøres af en række presserende, svære beslutninger, der skal  tages i en allerede vanskelig tid. For hvordan prioriterer man, når Indlandsisen smelter, det nationale sammenhold er i opbrud, og udenlandske kræfter står på lur.

I takt med den øgede internationale opmærksomhed orienterer grønlænderne sig mentalt, økonomisk og politisk i stigende grad væk fra Danmark. Danmarks officielle stillingtagen til denne og de øvrige problematikker kan være svær at få øje på.

I løbet af en intens uge stifter kursusdeltagerne bekendtskab med de vigtigste aktører i det grønlandske drama; grønlænderne selv, Danmarks embedsværk, erhvervslivet, repræsentanter for USA, forskere og andre udenlandske interesser.

Kurset foregår i Nuuk og Kangerlussuaq. Undervisningen er bygget op med besøg og oplæg og giver samtidig deltagerne et indblik i den unikke grønlandske kultur og natur.

Hovedemner

  • Grønlands geopolitiske rolle.
  • USA’s, Kinas og Ruslands intentioner om politisk, militær og økonomisk indflydelse.
  • Danmarks strategi for Rigsfællesskabet.
  • Grønlændernes ønske om selvstændighed.
  • Klimatruslen fra Arktis.

Præmis
Bevægelsen væk fra Danmark er et højspændt emne i den grønlandske debat. Mens sammenhængskraften indadtil er under pres, og klodens stormagter skruer op for charmeoffensien – og pengepungen – er den geopolitiske betydning af de arktiske områder omkring Grønland stigende. Dels fordi Ishavet bliver mere farbart på grund af den globale opvarmning og muligheden for nye handelsruter. Dels fordi råstofferne i den grønlandske undergrund med ny teknologi bliver mere rentable at udvinde.

Vi grinte, da den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, ikke fik held med sit klodsede forsøg på at købe Grønland for tre år siden. Nu forsøger USA at øge sin aktie i Arktis med blødere midler og har oprettet et konsulat med pengepuljer, grønlænderne kan søge om, samt andre charmeoffensiver.

I kulissen står Kina med tilbud om medfinansiering i landets infrastruktur og udvindingen af den grønlandske undergrund. Mod øst og nord opruster Rusland i sine egne arktiske egne og kræver ret over dele af Nordpolen.

Læg dertil grønlændernes egen internationalisering. Tilskyndet af den internationale charmeoffensiv og metaltræthed over for Danmark orienterer landets befolkning og dets ledere deres netværk mod nye horisonter og udtynder dermed båndene til Danmark.

Med andre ord; vi rammer Grønland midt i højaktuelle begivenheder og en historisk vigtig tid.

KURSUSPROGRAM – LISTE OVER OPLÆG (ændringer kan forekomme)

‘Grønlands folkesjæl og identitet – og forholdet til de kloge danskere og USA’.
Jørgen Chemnitz, journalist, filmproducent m.m.

Grønlands økonomiske, politiske, sociale og historiske udfordringer. En status.’
Kuupik Kleist, tidligere landstyreformand og MF.

’Klimaændringer og deres betydning for Grønland’
Josefine Nymann, departementschef på Grønlands Naturinstitut.

’Grønlands udenrigspolitik og sikkerhedspolitik i Arktis’
Rasmus Leander, universitetslektor .

’USA’s interesser i Grønland’
Joanie Simon, USA’s konsul.

’Danmarks kolonihistorie, er der grund til at have dårlig samvittighed’
Ujammiugaq Engell, formidlingsinspektør, Grønlands Nationalmuseum.

’Grønlands økonomiske potentiale og perspektiver for økonomisk selvstændighed’
Henrik Leth, best. fmd. for Polar Seafood
Henrik Sandgreen, fmd. for Sammenslutningen af Fiskere og Fangere.

’For eller imod selvstændighed’
Paneldiskussion og oplæg. v. formændene for Grønlands to store partier, Siumut og Atassut

’Hvordan forholder DK sig til Grønlands politiske og internationale udvikling’
Mikaela Engell, rigsombudsmand.

’Win the Hearts and Minds (of the people of Greenland)’
Sara Olsvig, programchef for UNICEF Grønland, tidligere socialminister i Grønland og MF.
(Om hvordan en supermagt påvirker grønlændernes sind og Grønlands geopolitiske rolle.)

’Grønlandsk udenrigspolitik’.
Vittus Qujaukitsoq, udenrigsminister, partiet Nunatta Qitornai.

’Orientering om Grønlands økonomi’
Asii Chemnitz Narup, finansminister.

‘Orientering om Grønlands fiskeri’
Mikael Tinghuus, CEO for Royal Greenland.

‘Råstofbranchen og potentialet for Grønlands erhverv’
Christian Kjeldsen, direktør i Grønlands arbejdsgiverforening.

’Grønlands globale placering og Danmarks forsvar af Grønland’
Martin la Cour-Andersen, Arktisk Kommando.

’De grønlandske medier’
Christian Schultz Lorentzen, chefredaktør for avisen AG.
Jensine Berthelsen, politisk redaktør for avisen Sermitsiaq.

‘Indlandsisen’
Besøg på Indlandsisen under ophold i Kangerlussuaq.

Programmet forventes at være endelig klart og bekræftet ca. 1 august. Ønsker du yderligere oplysninger om kurset, kontakt Jakob Rubin på tlf. el. mail. Der kan forekomme ændringer af ovenstående program.

Praktisk
Kurset organiseres af JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der siden 2012 har afviklet internationale kurser for Mediernes Efteruddannelse. Medarrangør er journalist, fotograf og filmproducent, Jørgen Chemnitz, Nuuk, der også medvirker under kurset.

Under kurset bor vi på enkeltværelser på gode hoteller efter lokal standard. Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer, indkvartering, morgenmad samt enkelte måltider derudover.

Tilmelding er bindende
Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til fem uger før kursusstart en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter til allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris. Der tages forbehold for force majeure.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater blev udnævnt som årets udgivelse i kategorien drama. Siden 2018 har han udført opgaver for Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et længerevarende videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

Jørgen Chemnitz

Jørgen Chemnitz, født 1957, journalist, fotograf, forfatter. Jørgen Chemnitz har de seneste 20 år været en markant stemme i Grønland, som med sine debatskabende film, bøger, artikler og fotoudstillinger har sat fokus på både de smukke og mindre smukke sider af det grønlandske samfund og landets sammensatte kultur. Han har i perioder boet i USA og Danmark. Bestyrelsesmedlem for KNR (Grønlands svar på DR) og tidligere bestyrelsesformand for Grønlands Erhvervsråd (Sulisitsisut), Nuuk TV m.fl. Bor i Nuuk.

Mere om dette kursus