Løsningsorienteret journalistik: Hold på brugerne

Startdato:
Udbyder:
Sted:
8200 Aarhus N
ME plus:
ME
Dage:
2 dage
Pris:
7.400 kr. + moms | PU-støtte: 1.800 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 509 evalueringer)
Forår 2020

Derfor skal du tage kurset
I et samarbejde mellem Kaas & Mulvad og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole udbyder vi nu dette kursus i løsningsorienteret journalistik.

Løsningsorienteret journalistik – “solutions journalism” – er gennemprøvet på et stort antal medier i USA gennem de seneste fem år.  Med løsningsorienteret journalistik fokuseres der på, hvordan man løser væsentlige samfundsproblemer, for eksempel hjemløshed, vold, ulighed i skoler.

Journalistikken viser, hvordan der er blevet arbejdet med at nå frem til løsningerne. Det er afgørende, at løsningerne udsættes for kritisk research, så det bliver klart, hvad der virker og ikke virker, og hvor det er muligt, skal der fremlægges dokumentation for løsningernes effekt. Hvis der er svagheder i løsningerne, skal det også lægges åbent frem.

Enestående kursus med eksperter fra USA
Kurset gennemføres i samarbejde med Solutions Journalism Network, New York, og deres samarbejdspartner Resolve Philadelphia. Det er anden gang vi samarbejder med Solutions Journalism Network om et kursus i Danmark.

Du møder erfarne undervisere fra USA og Danmark, som giver et dybtgående indblik i løsningsorienteret journalistik og brugerinddragelse i journalistikken.

På kurset arbejder vi med at overføre de amerikanske værktøjer til en dansk virkelighed, således at du selv bliver i stand til at introducere og arbejde med løsningsorienteret journalistik på dit medie efter kurset.

Den ene kursusleder, journalist Bruno Ingemann, var på det første hold af fellows ved Constructive Institute i Aarhus, hvor han undersøgte løsningsorienteret journalistik med specielt fokus på sammenhængen til undersøgende journalistik.

Den anden kursusleder, Jean Friedman-Rudovsky, er journalist med speciale i krydsfeltet mellem løsningsorienteret journalistik, brugerinddragelse og samarbejde mellem konkurrerende medier. De senere år har hun stået i spidsen for et af USA største og mest vellykkede redaktionelle samarbejdsprojekter med deltagelse af op mod 20 medier i Philadelphia, som har lavet journalistik om løsninger på nogle af de største samfundsproblemer som fattigdom og økonomisk ulighed.

Tiltræk nye brugere

Nye former for journalistik kan være med til at fastholde eller ligefrem tiltrække læsere og brugere ved at:

  • inddrage brugernes erfaringer og viden i journalistikken
  • vise, hvordan folk prøver at gøre noget ved samfundets problemer
  • vise og undersøge mulige løsninger, fordi det ikke er tilstrækkeligt at afdække problemer

På kurset lærer du at:

  • udvælge emner til løsningsorienteret journalistik ved at bruge afprøvede metoder
  • skelne mellem positive historier og den grundige løsningsorienterede journalistik
  • tilrettelægge forløbet i et løsningsorienteret projekt lige fra ide til færdigt indhold
  • kombinere undersøgende journalistik med løsningsorienteret journalistik

Tag dine egne historier med på kurset. Vi vil på tomandshånd gå dem igennem og coache dig. Vi ser på, hvordan du kan bruge metoderne på kurset i din egen hverdag og på dine egne historier.

Kurset er for dig
Kurset er særligt udviklet til dig, der arbejder som journalist eller redaktør med ansvar for lokalt, regionalt eller nationalt stof.

Du få vil udbytte af kurset, uanset om du er erfaren og blot vil have din viden støvet af. Eller om du er ny på området og skal have inspiration og viden til arbejdet med løsningsorienteret journalistik og brugerinddragelse.

Du skal være uddannet journalist eller arbejde som journalist og have interesse for grundig journalistik.

Sådan foregår undervisningen
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, gæsteoplæg fra praktikere og korte øvelser.

Du stifter bekendtskab med koncepter og metoder fra den løsningsorienterede journalistiks værktøjskasse og lærer fra en af feltets stærkeste praktikere, hvad der skal til for at skabe resultater.

Du skal medbringe din egen computer på kurset. Dele af undervisningen foregår på engelsk, så du skal være i stand til at forstå og tale engelsk.

Sted

Kurset vil foregå i de helt nye lokaler på Helsingforsgade i Aarhus, som DMJX flytter til i foråret 2020.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Helsingforsgade 6A
8200 Aarhus N

Det indgår i prisen

Frokost er inkluderet i prisen, ligesom der vil blive serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.

Undervisere

Bruno Ingemann

Tidligere fellow ved Constructive Institute og Erhvervsredaktør påJysk Fynske Medier. Har lang erfaring med redaktionel ledelse og udvikling samt mediekonvergens – og med at undervise om emnerne.

Bruno Ingemann

Tidligere fellow ved Constructive Institute og Erhvervsredaktør påJysk Fynske Medier. Har lang erfaring med redaktionel ledelse og udvikling samt mediekonvergens – og med at undervise om emnerne.

Mere om dette kursus