Kunstig intelligens – kollega eller konkurrent?

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1253 København
ME plus:
ME
Dage:
1 dage
Pris:
3.200 kr. + moms | PU-støtte: 900 kr.
Efterår 2020

Leg med kunstig intelligens helt uden brug af programmering. Kurset er for dig, der ikke nødvendigvis er teknisk minded, men gerne vil forstå, hvad kunstig intelligens betyder i verden og for dig som journalist.

(Billedet viser hvordan en af underviserne kan styre en gruppe politikers ansigtsudtryk ved brug af kunstig intelligens)

Kunstig intelligens brager frem og påvirker flere og flere områder i helt almindelige menneskers liv. Og når algoritmer og computere influerer alt fra strafudmåling til indkøb, transport og ikke mindst de sociale medier, er vi som journalister nødt til at forstå principperne i algoritmerne bag.

Dette kursus giver dig en grundlæggende introduktion til, hvordan kunstig intelligens fungerer. Gennem leg og øvelser får du en indsigt i, hvad AI algoritmer kan gøre for dig, og hvor farerne opstår. Vi skal se på, hvor gode computerne er til at skrive, opfinde fotos, og forfalske lyd og video. Måske får du ideer til, hvordan du kan bruge kunstig intelligens i dit arbejde, hvor teknologien er på vej hen, og hvad det betyder for journalistikkens fremtid og dit arbejdsliv.

I kurset dykker vi ned i fire hovedemner.

Det skrevne ord:
Kan en computer skrive lige så godt som dig? Vi afprøver en de bedste tekstgenererings-algoritmer, og undersøger hvor langt teknologien er fra at lave dit arbejde for dig. (Foregår på engelsk tekst). Du får mulighed for selv at træne algoritmen og dermed give din AI-forfatter en særlig skrivestil. Vi ser selvfølgelig også på, hvor langt de journalistiske skrive-robotter er kommet i både Danmark og udlandet.

Fotos i fremtiden:
Behøver vi overhovedet at tage fotografier mere, når algoritmer kan skabe nye sømløse efterligninger af virkeligheden? Vi skal lave vores egne falske fotorealistiske naturlandskaber, generere ansigter, prøve at lave vores egne stregtegninger om til billeder og diskutere, hvor disse teknologier tager os hen.

Falsk video:
Tænk hvis du kunne få dit idol eller en politiker til at gøre, som du vil… Denne mulighed giver de såkaldte deep-fakes – falske videoer, produceret af en kunstig intelligens. Vi prøver dem af og dykker ned i perspektiverne, mulighederne og problematikkerne ved manipulerede videoer.

Overvågning og forudindtaget AI:
Kina gør det i stor stil. Den danske regering vil gerne: Overvåge borgerne! Derfor skal vi selvfølgelig også se på algoritmer, der er uhyggeligt gode til at genkende hvad og hvem, de ser igennem et kamera. Vi kommer også ind på, hvordan en kunstig intelligens bliver biased, altså forudindtaget overfor særlige mønstre eller grupperinger, så den for eksempel behandler folk med forskellig hudfarve forskelligt. Vi prøver også selv at blive vurderet af en kunstig intelligens, der gætter på vores køn, alder og humør ud fra 68 punkter i ansigtet.

FAKTA:
Kurset består af fire forskellige emneopdelte blokke. I hver blok afprøver vi mindst en AI-teknik og diskuterer derefter perspektiverne. Desuden vil kurset indeholde omkring en times videoeksempler i forbindelse med den grundlæggende introduktion til, hvordan kunstig intelligens virker. Kurset kræver INGEN forkundskaber til programmering eller avanceret IT. Deltagerne skal blot medbringe en almindelig bærbar (pc eller Mac) med Chrome-browser installeret, (Desuden installerer vi et lille program ved navn Runway på dem). De bedste algoritmer er trænet på engelsk materiale, så du skal kunne læse og skrive på engelsk for at få mest ud af kurset.

Der er morgenkaffe, sandwich til frokost og drikkevarer inkluderet.

Undervisere

Andreas Refsgaard

Andreas arbejder med kunstig intelligens og algoritmer. Han blev i 2017 hyret af Google Creative Lab til at udvikle Teachable Machine, en hjemmeside hvor besøgende på få minutter kan træne en simpelt kunstig intelligens til at genkende billeder. Som digital kunstner har Andreas udstillet værker på bl.a. New York Design Week (US), Ars Electronica (AU) og KIKK Festival (BE). Sideløbende laver Andreas workshops i kreativ kodning og kunstig intelligens verden over – blandt andet for firmaer som IDEO og Deloitte.

 

Henrik Bjerring

Henrik var gennem en årrække redaktør og udvikler i DR-Videnskab. Foruden at have opfundet og produceret en række tv-formater til DR, har han dækket teknologi fra Kina, Afrika, Europa og USA. Henrik har de senere år fokuseret på AI, så som deep learning og reinforcement learning indenfor blandt andet billedgenkendelse og falsk video, hvilket har bragt ham i kontakt med førende forskere fra steder som Google Computer Vision og Deepmind.