Krigen mod journalister – kursus i Kairo og Istanbul

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Kairo-Istanbul
Dage:
8 dage
Pris:
21.000 kr. + moms | PU-støtte: 10.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 2 evalueringer)
Forår 2018

Aldrig har der inden for de seneste 30 år været så mange journalister i fængsel, som der er nu på globalt plan. Kampen om sandhederne spidser til verden over, og det gør journalistik til en farligere og farligere profession. Vi skal besøge to af de nationer, der toppen listen over lande, hvor pressefriheden er alvorligt truet – nemlig Tyrkiet og Egypten – for at få en bedre forståelse af, hvorfor journalister er blevet så udsatte, og hvad de gør for at beskytte sig selv og modstå presset.

I begge lande har internettet og de sociale medier været en gave til journalistikken, men en risikabel en af slagsen. Frirummet i den digitale sfære har givet plads til nye stemmer, der kan udfordre etablissementet, men regimerne har også lært at bruge de nye medier til egen propaganda og til at overvåge befolkningen. Derfor foregår der en kattens leg med musen på internettet, hvor journalisterne konstant skal ruste sig og være på forkant med sikkerhedsapparaterne. Denne udfordring tvinger ofte journalisterne ud i nytænkende og kreative former for journalistik, som vi nogle gange er langt efter i de frie mediers trygge rammer i Danmark.  I løbet af kurset skal vi lære, hvordan journalisterne beskytter sig selv, og hvilke digitale værktøjer de tager i brug.

I Kairo skal vi blandt andet besøge medier, hvis hjemmeside er blokerede af myndighederne, men som alligevel arbejder videre på de sociale medier. Vi skal møde en karikaturtegner, der udfordrer de usynlige grænser for satire, og en krigsrapporter, som bryder lovene hver eneste dag.

I Istanbul skal vi eksempelvis besøge et medie, der udelukkende arbejder med at verificere og falsificere fakta på grund af den store fremvækst af fake news, og vi skal møde et nyt onlinemedie, der er etableret af journalister, som mistede deres jobs efter kupforsøget i 2016. Vi besøger også en af de regeringsvenlige medier, som til enhver tid forsvarer regeringens lukning af medier og fængsling af hundredevis af kritiske journalister.

Kurset vil give deltagerne:

  • En bedre forståelse af informationskrigen i Mellemøsten
  • Indsigt i forholdet mellem magten og medierne i autoritære stater
  • Introduktion til nye online medier, der er værd at følge
  • Tips til verificering af informationer på de sociale medier
  • Introduktion til digitale værktøjer til at beskytte sig selv og sine kilder

Inkluderet i prisen

Fly København-Kairo, Kairo-Istanbul og Istanbul-København, enkeltværelse, øvrig transport, kursusledere, oplæg og et par fællesmåltider.

Tilmeldingen er bindende

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget.
Kommer du i en situation, hvor du er nødt til at melde afbud, koster det en administrationsafgift på 1.000 kr., hvis dette sker mere end fire uger før kursets start. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Undervisere

Rasmus Bøgeskov Larsen

Rasmus Bøgeskov Larsen er Mellemøstkorrespondent for Politiken og har været fast bosiddende i den arabiske verden siden 2009. Igennem de sidste seks år har han haft sin hverdag i det oprørske Kairo, hvor han har fulgt den politiske og følelsesmæssige rutsjebanetur, som egypterne har gennemlevet, på klods hold. 

Rasmus har studeret arabisk på Københavns Universitet, på universitetet i Damaskus samt i Beirut og Kairo. Han taler flydende arabisk på den egyptiske dialekt og kan begå sig på det klassiske arabiske sprog, der tales i medierne. 

Sultan Coban

Sultan Coban er freelancejournalist og har boet fast i Istanbul siden 2015, hvorfra hun dækker Tyrkiet for danske medier. Hun var selv i landet, da det mislykkede kupforsøg fandt sted d. 15. juli 2016, og det massive pres mod ytrings- og pressefriheden præger hendes daglige arbejde.

Sultan har en bacheloruddannelse i Tyrkisk og en kandidat i Tværkulturelle Studier på Københavns Universitet. Hun arbejder primært for TV2 News og optræder jævnligt på DR og i Radio24syv. Sultans forældre er kurdiske gæstearbejdere fra Tyrkiet, hvorfor hun behersker sproget flydende og har besøgt landet jævnligt gennem 28 år.